Αγωνία και ανησυχία από τους ειδικούς για το άνοιγμα της αγοράς

Αγωνία και ανησυχία από τους ειδικούς για το άνοιγμα της αγοράς

Να ανοίξει το λιανεμπόριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα λόγω της εορταστικής περιόδου επιδιώκει η κυβέρνηση παρά το γεγονός πως οι ειδικοί εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει εφησυχασμό και να ξαναδούμε μια κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε μιλώντας το πρωί της Δευτέρα στον ΑΝΤ1 για το άνοιγμα της αγοράς ότι τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς. Δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων» και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός καθώς: «Αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς».

Για την άρση μέτρων και το πώς θα κινηθεί η επιτροπή είπε ότι «πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα (σ.σ.: αναφερόμενος στο χάος που προκλήθηκε στη Μ. Βρετανία). Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης».

Ζήτησε επίσης, να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές καθώς: «Ο, τι συμβεί τα Χριστούγεννα θα το αντιμετωπίσουμε τον Γενάρη. Και θα είναι άσχημο. Στη Θεσσαλονίκη η έκρηξη έγινε μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι επικίνδυνο το φαινόμενο και είναι πέρα από τις δυνάμεις μας. Θα μας ταλαιπωρεί μέχρι την Άνοιξη», ξεκαθάρισε.

Φόβοι για εικόνες συνωστισμού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης επιμένοντας πως το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανές εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα. 

«Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε» τόνισε ο καθηγητής μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως «ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα» εξήγησε. «Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν» σημείωσε. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη και την ψυχολογία. Αν τα κλείσουμε όλα όλο το χειμώνα γιατί ο κόσμος θα κουραστεί και θα είναι μεγάλος βαθμός μη συμμόρφωσης πρέπει να βρούμε τη χρυσή ισορροπία» είπε ο κ. Δερμιτζάκης. 

«Η Ελλάδα παρουσιάζει τώρα πολύ έντονα περίεργο λόγο θανάτων προς κρούσματα, η Ελλάδα πήδηξε από το 1,5 στο 2,5 μέσα στο μήνα, δεν μετρήσαμε σωστά με βάση όχι μόνο τον αριθμό των τεστ, αλλά και τη στρατηγική» σχολίασε. Στα τεστ (rapid και PCR), βλέπουμε μια πολύ περίεργη μικρή μείωση καθημερινά, έχουμε 3 με 4.000 τεστ μείωση σε σχέση με τρεις εβδομάδες πριν δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό των τεστ» και ζητώντας πιο αναλυτικά στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και την επιτροπή. 

Τέλος, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι ένα δυνατόν lockldown πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός θα ήταν το ιδανικότερο, όσο λιγότερα κρούσματα μπορούμε τόσο καλύτερα.

Documento Newsletter