«Κάηκαν» ενώπιον του δικαστηρίου τα όσα επιχειρήματα στήριξε η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά στην αγωγή της για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της ΟΙΕΛΕ και δημοσιογράφων του Documento για την γνωστή υπόθεση της απόλυσης της αείμνηστης Φώφης Μπουλούτα από το Κολλέγιο Αθηνών επειδή έπιασε τον γιο του πρώην πρωθυπουργού να αντιγράφει.
Οι δημοσιογράφοι του Documento έγραψαν τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης, δημοσιεύοντας άλλωστε την επιστολή του Μ. Κουρούτου, όπως έπραξαν και αρκετά άλλα ΜΜΕ.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρέθηκε σήμερα ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ενώ η πλευρά του δεν κάλεσε κανέναν μάρτυρα να καταθέσει. Σημειώνεται ότι ένορκες καταθέσεις είχαν δώσει ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης και ο εξ απορρήτων του Σαμαρά, Γιώργος Μουρούτης. Ο τελευταίος ήταν άλλωστε αυτός που επανέφερε στη δημοσιότητα το θέμα. Είχε αρθρογραφήσει τον Αύγουστο του 2018 στο thepresident.gr εξαπολύοντας επίθεση σε άτομα που σχολίαζαν κάτω από οικογενειακή φωτογραφία του γιου του Σαμαρά, Κωνσταντίνου και αναφέρονταν στην υπόθεση της εκδικητικής απόλυσης της Φώφης Μπουλούτα από το Κολλέγιο Αθηνών.
«Τυμβωρυχία» και προσβολή της μνήμης της νεκρής
Για τυμβωρυχία και προσβολή της μνήμης της Φώφης Μπουλούτα μίλησε ο κουνιάδος της εκλιπούσας εκπαιδευτικού που κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο. «Το θέμα ανακινήθηκε με την ανάρτηση του Μουρούτη. Ήμασταν σε διακοπές τότε. Είχαμε χάσει την Φώφη και η αδερφή της με τη μητέρα της ήθελαν να ξεχάσουν. Είδαμε στο διαδίκτυο όμως την ανάρτηση αυτή. Περιείχε ανακρίβειες και ψέματα σε βαθμό προσβολής για τη Φώφη… Ήθελε να υπερασπιστεί τον Κωνσταντίνο Σαμαρά (υιό του πρώην πρωθυπουργού) για σχόλια που έγιναν σε φωτογραφία οικογενειακής χρήσης και τον κατηγορούσαν», κατέθεσε συγκεκριμένα ο Αναστάσιος Σπυρόπουλος.
«Είχε δικαίωμα να τον προστατέψει αλλά δεν είχε δικαίωμα για τυμβωρυχία. Αυτό είδαμε. Περιείχε ψέματα το άρθρο. Μας αναστάτωσε. Μιλήσαμε με την ΟΙΕΛΕ γιατί θέλαμε να αντιδράσουμε», υπογράμμισε ο μάρτυρας ο οποίος τόνισε επίσης την εξουθένωση που βίωσε τόσο σωματικά και ψυχολογικά όσο και οικονομικά η Φώφη Μπουλούτα απ΄όλα όσα ακολούθησαν της απόλυσής της από το Κολλέγιο Αθηνών.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε: «Ήταν καθηγήτρια 21 χρόνια. Ουδέποτε είχε κάποιο πρόβλημα στην πορεία της. Ήθελε να προσφέρει στα παιδιά. Έφερε μεγάλης εκτίμησης και δεν υπήρχε κανένα παράπονο κατά της».
Διαβάστε επίσης: Πολιτική δίωξη η αγωγή Σαμαρά κατά ΟΙΕΛΕ και Documento – Στοιχεία κόλαφος για την υπόθεση Μπουλούτα
Σχολίασε και το γεγονός αυτό καθ’ αυτό, δηλαδή το τί έγινε την ημέρα εκείνη της μονογραφής της κόλλας του υιού Σαμαρά. «Έγινε στις εξετάσεις του Ιουνίου του 2012. Το είχαμε αναλύσει το θέμα. Υπήρξε προσπάθεια του μαθητή να αντιγράψει. Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από την κουνιάδα μου τη Φώφη, όχι εις βάρος του παιδιού, να τον συνετίσει. Εκείνος δεν σταμάτησε και σαν αποτέλεσμα, θεώρησε σκόπιμο να σημειώσει γραπτό, όχι να τον τιμωρήσει. Δεν είχε τιμωριτική διάθεση σε βάρος μαθητών. Ήταν μια επισήμανση προς τον καθηγητή που θα διόρθωνε τον μαθητή. Αν ήθελε να υποδείξει τιμωριτική διάθεση θα μπορούσε να κάνει άλλα πράγματα…. Περίπου 20 μέρες μετά το περιστατικό απολύθηκε. Ήταν αναιτιολόγητη».
Ερωτηθείς ο μάρτυρας από τον Θ. Μαντά, συνήγορο υπεράσπισης του προέδρου του ΟΙΕΛΕ, Μ. Κουρούτα, εάν η ανάρτηση αυτού επιδίωκε να συκοφαντήσει το πρόσωπο του Σαμαρά ή να υπερασπιστεί και να αποκρούσει κάθε προσβολή προς το πρόσωπο της εκλιπούσας, είπε: «Κατηγορηματικός στόχος του ήταν να υπερασπιστεί η μνήμη της εκλιπούσης. Το είχαμε συζητήσει μετά το άρθρο του Μουρούτη. Ήταν επιδίωξη και δική μας η υπεράσπιση στη μνήμη της Φ. Μπουλούτα».
Διαβάστε επίσης: Ο Σαμαράς κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και το Documento για την… επιστολή της ΟΙΕΛΕ
Τα επιχειρήματα περί συκοφαντίας του Σαμαρά και της οικογενείας του από πλευράς ΟΙΕΛΕ και των δημοσιογράφων του Documento, Κώστα Βαξεβάνη, Αλέξανδρου Παπασταθόπουλου και Παναγιώτας Μπίτσικα φαίνεται πως καταρρίφθηκαν με τα όσα είπε ο μάρτυρας αλλά και τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης.
Άλλωστε, ο κ. Σπυρόπουλος επανέλαβε ότι «επιθυμία εξ’ αρχής της Φώφης δεν ήταν να βγει στην επιφάνεια το όνομα του ανήλικου παιδιού. Στόχος της ήταν να προστατευτεί το παιδί γι’ αυτό υπήρχε και το αίτημα στο δικαστήριο να γίνει κεκλεισμένων των θυρών η δίκη».
Απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Απατσίδη, συνηγόρου των δημοσιογράφων του Documento, αν ζήτησε εξηγήσεις ο τότε διευθυντής του Κολλεγίου Αθηνών, αδερφός του πρώην πρωθυπουργού ή ο καθηγητής του εν λόγω μαθήματος ο μάρτυρας είπε: «Δεν ζητήθηκαν σε καμία περίπτωση γραπτές εξηγήσεις. Απ’ ό,τι θυμάμαι ούτε προφορικές».
Απατσίδης: Ήταν ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού που υπέγραψε την απόλυση της Μπουλούτα;
Μαρτ: Ναι.
Απατσίδης: Υπήρξε κάποια έγγραφη απόδειξη, μια έκθεση αξιολόγησης περί ανεπάρκειας της εκπαιδευτικού;
Μαρτ: Όχι. Δεν υπήρξε ποτέ καμία έκθεση αρνητικής αξιολόγησης.
Δεύτερος μάρτυρας από την πλευρά των εναγόμενων κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς που έθιξε μεταξύ άλλων ότι για πρώτη φορά συνδικαλιστικό όργανο και δη πρόεδρός του, δέχεται αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση από πολιτικό πρόσωπο και μάλιστα, πρώην πρωθυπουργό. Και αυτός ο μάρτυρας ανέφερε ότι η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ ήταν για να υπερασπιστεί την μνήμη της Φ. Μπουλούτα, χωρίς να έχει κανένα πολιτικό υπόβαθρο.
«Αποκαταστάθηκε η μνήμη της Μπουλούτα»
Την άποψη πως αποκαταστάθηκε η μνήμη της Μπουλούτα μέσω της δίκης, εξέφρασε ο πρώτος εναγόμενος και πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός. Σε δηλώσεις του στο documentonews.gr, ανέφερε πως : «Η πρόεδρος της έδρας μπήκε στην ουσία της υπόθεσης. Εξετάστηκαν όλοι οι μάρτυρες. Τα στοιχεία νομίζω είναι συντριπτικά. Η δίκη αυτή αποκατέστησε τη μνήμη της Φώφης. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε εργαζόμενο απέναντι στις αυθαιρεσίες της εξουσίας και ιδίως όταν υπάρχει αλαζονεία».
Από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ο συνήγορός του, Αλ. Παπασταύρου αναφέρθηκε σε δικαστική απόφαση υπέρ του πρώην πρωθυπουργού ενώ διάβασε και αποσπασματικά δήλωση της Φ. Μπουλούτα από τη συνέντευξή της στο περιοδικό Hot Doc το 2013.
Διαβάστε επίσης: Το Documento και οι επιλεκτικές απειλές του Αντώνη Σαμαρά
Να πούμε πως το Hot Doc ήταν το μόνο ίσως μέσο που φιλοξένησε συνέντευξη της καθηγήτριας Φ. Μπουλούτα την εποχή των γεγονότων. Τα λόγια της ήταν αυτά: «Η προσωπική μου εκτίμηση μου, που δεν μπορώ να το αποδείξω, είναι ότι η κίνηση αυτή της απόλυσής μου δεν εκπορεύεται από την οικογένεια του παιδιού. Ταυτόχρονα με τις εξετάσεις αυτές και με τις εθνικές εκλογές άλλαξε η Διεύθυνση του σχολείου και πιστεύω ότι η καινούρια Διεύθυνση του σχολείου έσπευσε να δώσει τα διαπιστευτήριά της στον εργοδότη της, στον πρόεδρο δηλαδή, κ. Αλέξανδρο Σαμαρά, και προς την οικογένεια φυσικά του μικρού μαθητή, ότι αυτοί είναι βασιλικότεροι του βασιλέως, ότι αυτοί δηλαδή θα τους προστατέψουν».
Η απόφαση αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο ο Κώστας Γαβρόγλου είχε ζητήσει το άνοιγμα του φακέλου μετά από αίτημα της οικογένειας της Φώφης Μπουλούτα. Μετά από επανέλεγχο προέκυψε ότι το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΚΥΣΔΕ) δεν είχε καταλήξει σε κρίση περί καταχρηστικότητας ή μη της καταγγελίας της σύμβασης της εκπαιδευτικού, ενώ στη σύνθεσή του δεν υπήρχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, το υπουργείο Παιδείας έκρινε παράνομη την υπουργική απόφαση με την οποία είχε γίνει αποδεκτή το 2015 η απόλυση της εκπαιδευτικού.
Διαβάστε επίσης:
Έτσι απολύθηκε η εκπαιδευτικός που έπιασε το γιό του Αντώνη Σαμαρά να αντιγράφει
Σαμαρά τα εξώδικα είναι εύκολα, η αξιοπρέπεια είναι το δύσκολο