Αγωγές εκατομμυρίων κατά της Folli Follie

Αγωγές εκατομμυρίων κατά της Folli Follie

Και αλλοδαποί ομολογιούχοι ζητούν αποζημιώσεις προσφεύγοντας στα δικαστήρια

Την ώρα που οι επενδυτές της Folli Follie έχουν μείνει με τον «μουτζούρη» στα χέρια, όλοι περιμένουν αν και πώς θα ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των οικονομικών καταστάσεων 2017 της εταιρείας από την PricewaterhouseCoopers προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα με προθεσμία τη 15η Ιουλίου για τη σύνταξη του απαιτούμενου πιστοποιητικού ελέγχου. Στο μεταξύ οι νομικές κινήσεις από πλευράς μετόχων της εταιρείας συνεχίζονται, καθώς ήδη κατατέθηκαν πέντε αγωγές αποζημίωσης από μετόχους της Folli Follie και μέλη της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών.

Κατά πάσα πιθανότητα το πιστοποιητικό θα χορηγηθεί με «άρνηση γνώμης», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Documento φαίνεται ότι συγκεκριμένοι λογαριασμοί θυγατρικών δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν. Oπως και να έχει όμως, με αυτό το πιστοποιητικό η Folli Follie, που αυτήν τη στιγμή κινείται επί ξυρού ακμής έχοντας χάσει 42 εμπορικά σήματα, ενδεχομένως να έχει μια δεύτερη ευκαιρία. Κι αυτό γιατί μπορεί να προωθήσει τις διαδικασίες εκ νέου προσφυγής στο άρθρο 106 β,δ του πτωχευτικού κώδικα, ήτοι να επικαιροποιήσει τη συμφωνία της με τους ομολογιούχους πιστωτές για business plan διάσωσης.

Ολα συμβαίνουν την ώρα που ο ένας μετά τον άλλο τα στελέχη της εταιρείας παραιτούνται, με πιο πρόσφατη την αποχώρηση του Τάσου Φράγκου, πρώην CEO, ο οποίος έφυγε λίγο προτού ολοκληρώσει το έργο του.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία καταφέρνει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της απέναντι σε δημόσιο, προμηθευτές και εργαζόμενους, ωστόσο πολλές συμβάσεις μίσθωσης καταστημάτων δεν ανανεώνονται. Πολύ πιθανόν να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το κατάστημα στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου όπου στεγάζεται το Factory Outlet, στο οποίο λέγεται πως πληρώνει ετήσιο μίσθωμα 3 εκατ. ευρώ.

Οι αγωγές αποζημίωσης

Στο μεταξύ ευθύνες σε μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου που βρίσκονταν στο ΔΣ της Folli Follie και σε στελέχη της εταιρείας, όπως επίσης σε ορκωτούς ελεγκτές και ελεγκτικές εταιρείες που είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους στα οικονομικά της, επιρρίπτουν στις αγωγές αποζημίωσης που κατέθεσαν στις αρχές Ιουνίου περί τα 130 μέλη-μέτοχοι της εταιρείας και μέλη της Ενωσης Ελλήνων Επενδυτών.

Πρόκειται για πέντε αγωγές αποζημίωσης οι οποίες διεκδικούν συνολικά περί τα 4 εκατ. ευρώ, οι οποίες κατατέθηκαν μέσω του δικηγόρου της ένωσης Γιάννη Κυριακόπουλου. Η νομική κίνηση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης 2419/2019 του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία είχε διαταχθεί η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, της οικογένειας Κουτσολιούτσου και του ορκωτού ελεγκτή της για ποσό που ανερχόταν σε 1,8 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στα μέλη της ένωσης ήδη έχουν προστεθεί από την Τετάρτη 3 Ιουλίου και ομολογιούχοι της εταιρείας από το εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ένας από αυτούς κατάγεται από την Πορτογαλία, με το συνολικό ποσό της διεκδίκησης να ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Ο επενδυτής φέρεται να είχε αγοράσει ομόλογο FF Group Finance μέσω της Julius Baer Zurich.

Η «διφυής απάτη»

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento, στις αγωγές γίνεται λόγος για «διφυή εξαπάτηση των επενδυτών και παντός εμπλεκομένου». Η «διφυής απάτη» περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη «λήψη κεφαλαίων μέσω έκδοσης παχυλών ομολογιακών δανείων». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο υπ’ αρ. 4632/2018 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών το οποίο δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2018, η εταιρεία φέρεται να δημοσίευε «αναξιόπιστες οικονομικές καταστάσεις τουλάχιστον από το 2007 μέχρι και το 2017». Στην ουσία δηλαδή η εταιρεία εμφάνιζε «φουσκωμένα μεγέθη του κύκλου εργασιών», των «καθαρών κερδών» και των «ταμειακών διαθέσιμων», με αποτέλεσμα να μπορεί να λαμβάνει «παχυλά δάνεια με εγγυήσεις μετοχές της ίδιας της εταιρείας, λόγω της υπερμεγέθους αξιοπιστίας της στην αγορά». Το αποτέλεσμα ήταν να πείθονται εκτός από τις τράπεζες και οι «πιθανοί επενδυτές – πιστωτές στις αγορές κεφαλαίων», κάτι που «οδηγούσε στην υπερκάλυψη των ομολογιακών εκδόσεών της».

Το δεύτερο σκέλος της φερόμενης ως απάτης έχει να κάνει με «κατάχρηση και χειραγώγηση της κεφαλαιαγοράς». Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, η οποία επικαλείται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, στις 5 Σεπτεμβρίου 2017 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος προέβη σε πώληση 1,15 εκατ. μετοχών της Folli Follie, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, ο πωλητής φέρεται να είχε «εσωτερική πληροφόρηση ότι η εταιρεία του οδεύει προς πτώχευση» μετά και τις αποκαλύψεις που όπως φαίνεται ανέμενε ότι επέκειντο από το fund QMC.

Με τον τρόπο αυτό ο Δ. Κουτσολιούτσος φέρεται να «απεγκλωβίστηκε πουλώντας τις μετοχές του στην εταιρεία, προ του καταιγισμού των πωλήσεων των μετοχών της εταιρείας, προλαβαίνοντας να μειώσει τις απώλειές του, των οποίων έτυχαν όσοι δεν είχαν εσωτερική πληροφόρηση».

Οι ευθύνες ΔΣ και ελεγκτών

Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες μελών του ΔΣ, ορκωτών ελεγκτών και ελεγκτικών εταιρειών, στις αγωγές γίνεται λόγος για «παροχή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών μέσω των οικονομικών καταστάσεων που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την μετοχή της εταιρείας και την περαιτέρω οικονομική ζημία των τρίτων συμβαλλόμενων». Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου που συμμετείχαν στο ΔΣ της εταιρείας, στις αγωγές επισημαίνεται ότι το 2017 ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας κατά τη δημοσίευσή τους, γνωρίζοντας «ότι ήταν ψευδείς και απατηλές». Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, η ευθύνη τους σχετικά με «πράξεις και παραλείψεις που σχετίζονται με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας είναι όμως και αντικειμενική και ανεξάρτητη οιουδήποτε βαθμού υπαιτιότητας».

Documento Newsletter