Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση οδηγούνται οι αγρότες, καθώς η απόφαση για μπλόκο σε εθνικές οδούς και κάθοδο των τρακτέρ την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, δημιουργούν «εφιάλτες» στο Μαξίμου.
Μέχρι και πριν λίγες ώρες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι για να υπάρχει διάλογος με τους αγρότες απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να μην υπάρχει καθεστώς κλεισίματος δρόμων. Όμως, μετά την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους, η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι αγρότες θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει και δεν την εμπιστεύονται. Για αυτό και δεν επέλεξαν ως πρώτη επιλογή την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός μετά την χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνάντησης με τους αγρότες.
Μαξίμου: «Έχουμε ήδη υλοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών»
Μετά τη δημοσιοποίηση των επόμενων δυναμικών κινήσεων των αγροτών, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα αιτήματα των αγροτών σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν προχωρήσει. Συγκεκριμένα σημειώνουν σχετικά με το «αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο: ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. ευρώ σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα: Επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων».
Για τα αιτήματα που αφορούν την ΚΑΠ, πηγές του Μαξίμου λένε ότι «αυτή η κυβέρνηση με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες».
Παράλληλα, πηγές του Μαξίμου αφήνουν αιχμές για τη δυναμική στάση των αγροτών, αναφέροντας ότι «κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες».
Οξύνονται οι αντιφάσεις στην κυβέρνηση
Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ, καθώς υπάρχει τεράστια μείωση των αγροτικών ενισχύσεων. Μάλιστα, ο ίδιος Λευτέρης Αυγενάκης είχε αναφέρει σε τοποθέτησή του στις 4/11/2023 ότι «η μείωση κατά, περίπου 20%, στην καταβολή της βασικής ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ είναι προϊόν διαπραγμάτευσης της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ την περίοδο του 2021. Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022».
Χθες, κατά την εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη, λέγοντας ότι γνώριζε και ότι ο ίδιος έκανε τη διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «το θυμάμαι γιατί εγώ έκανα τις διαπραγματεύσεις».
Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την οργή που επικρατεί στις τάξεις των αγροτών από τις διαπραγματεύσεις σε ότι αφορά τις αγροτικές ενισχύσεις της ΚΑΠ, που μειώθηκαν με εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού.
Ανυποχώρητοι
Ενδεικτικό για το έντονο κλίμα που επικράτησε στη σύσκεψη των αγροτών αποτελεί η τοποθέτηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζου Μαρούδας, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν σκέψεις υποχώρησης, δεν υπάρχει προοπτική για εμάς αν γυρίσουμε πίσω. Από εδώ μέσα να βγούμε σαν μια γροθιά και να δώσουμε τη μάχη από σήμερα κιόλας μέχρι να νικήσουμε και θα το πετύχουμε».
Οι επόμενες μέρες δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης-αγροτών, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει κάνει κάθε κίνηση που θα μπορούσε να γίνει, ενώ από την άλλη οι αγρότες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστη.
Διαβάστε επίσης: Μπλόκο των αγροτών στον ΠΑΘΕ μετά την σύσκεψη – «Αν δε δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» (Video)