Αγριος χειμώνας, ανυπεράσπιστη κοινωνία

Στο θέμα της ακρίβειας η κυβέρνηση μαδάει τη μαργαρίτα, αφού η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία θέλει την αγορά να αυτορρυθμίζεται και ο μηδενικής ενσυναίσθησης πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι το πορτοφόλι του καταναλωτή αντέχει. Την ίδια ώρα, η αγορά έχει προεξοφλήσει επιπλέον αυξήσεις στα προϊόντα μέχρι τα Χριστούγεννα της τάξης του 15-30%. Παράλληλα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κατασκευάζοντας μια ωραιοποιημένη εικόνα για τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου μπορεί να παρακάμψει τους ελέγχους των δανειστών.

Η κυβερνητική κοροϊδία έχτισε την αδιαλλαξία των δανειστών όσον αφορά μέτρα όπως η χορήγηση ειδικού επιδόματος τα Χριστούγεννα σε υγειονομικούς, ευπαθείς ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και για την αναστολή καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης από δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Μπορεί αυτά τα μέτρα να έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα λειτουργούσαν θετικά καθώς θα ευνοούσαν την κατανάλωση.

Επίθεση των θεσμών

Αναυδο έμεινε το οικονομικό επιτελείο, με επικεφαλής τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Θεόδωρο Σκυλακάκη και Κωστή Χατζηδάκη, από τη συντονισμένη επίθεση των δανειστών μας απέναντι στη στρεβλή εικόνα που τους παρουσίασαν μέσα στην εβδομάδα για τα δύο μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας: τις εκκρεμείς συντάξεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Πρόκειται επί της ουσίας για «κρυφό δανεισμό» τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ (ή το 2,5% του ΑΕΠ), ο οποίος όμως δημιουργεί μεγάλους κλυδωνισμούς στην πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα:

– Για τις εκκρεμείς συντάξεις οι δανειστές δεν άφησαν κανένα περιθώριο ελιγμών στον Κ. Χατζηδάκη και τον Παναγιώτη Τσακλόγλου όταν τους παρουσίαζαν τα εξωραϊσμένα στοιχεία που τις αφορούν. Οι δυο υπουργοί φέρεται να παρουσίασαν μόνο τα στοιχεία από την απονομή των κύριων συντάξεων για να καταδείξουν ότι οι εκκρεμότητες μειώνονται. «Ξέχασαν» όμως τα στοιχεία από τις επικουρικές, τις συντάξεις χηρείας και τα εφάπαξ. Εάν αυτά προστεθούν, τότε το νούμερο των εκκρεμοτήτων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ. Ηδη από το καλοκαίρι του 2020 ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει χαρακτηρίσει κρυφό χρέος τις εκκρεμείς συνταξιοδοτήσεις.

Για τα ληξιπρόθεσμα αυτό που εισπράττουν οι δανειστές από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αέναη κοροϊδία. Οι οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να ξεπερνούν ετησίως τα 350 εκατ. ευρώ. Το χρέος όμως προς τους ιδιώτες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιούλιος 2021), ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, το δημόσιο χρωστά στους ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ, ενώ σε επιπλέον 547 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων. Ολα αυτά προκάλεσαν την οργή των δανειστών, οι οποίοι επιτέθηκαν ευθέως στους αποσβολωμένους Σταϊκούρα και Σκυλακάκη κατηγορώντας τους για αθέτηση υποσχέσεων και κυβερνητική ολιγωρία.

Παγώνουν θετικά μέτρα

Προς το παρόν έθεσαν σε προσωρινή αναστολή τα εξαγγελθέντα μέτρα, μέχρι να δουν την πορεία των εσόδων για το 2021 (κυρίως από τον τουρισμό που έκανε την έκπληξη και πηγαίνει πολύ καλά, καλλιεργώντας ελπίδες να πιάσει ακόμη και έσοδα 12 δισ.). Ομως όλα αυτά δεν φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση, η οποία κάνει εγκληματικά λάθη τα οποία χρεώνεται η κοινωνία. Κάπως έτσι, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μη υλοποίηση των μέτρων στήριξης σε πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς, δημιουργείται έλλειμμα ρευστότητας 1,75 δισ. ευρώ στις συναλλασσόμενες με το κράτος επιχειρήσεις, οι δυνάμει συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν τη σύνταξή τους και οι φορολογούμενοι τις επιστροφές φόρων που αθροιστικά ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ετησίως.

Και κάπως έτσι τελικά η κοινωνία μένει «γυμνή» και ανήμπορη να αντιμετωπίσει τον χειμώνα.

Ετικέτες