Τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια
Η πανδημία και το παρατεταμένο lockdown στον πλανήτη λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής της φτώχειας οδηγώντας τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας ακόμη και στην πολιτισμένη και αναπτυγμένη Δύση σε καταστάσεις πρωτόγνωρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού παρατηρήθηκε επισιτιστική κρίση. Επί της ουσίας τα προάστια αυτά έχουν πάρει φωτιά και ένα τυχαίο συμβάν, όπως ο τραυματισμός ενός τριαντάχρονου μοτοσικλετιστή από συμβατικό όχημα της αστυνομίας, πυροδοτεί εκτεταμένες ταραχές.
Ο δήμαρχος ενός τέτοιου προαστίου είπε προ ημερών στο Euronews ότι η ζωή στις πιο φτωχές περιοχές της πόλης δεν έχει υπάρξει ποτέ δυσκολότερη, ότι οι τράπεζες τροφίμων έχουν πολλαπλασιαστεί και ότι πολλοί άνθρωποι ντρέπονται να δείξουν το πρόσωπό τους καθώς έρχονται για πρώτη φορά.
«Για εμένα δεν πρόκειται για εξεγέρσεις για χάρη των εξεγέρσεων. Είναι μια κραυγή για βοήθεια. Τα όσα γίνονται σε αυτές τις περιοχές είναι κραυγή για βοήθεια προς την κυβέρνηση, το κράτος, τον πρόεδρο. Ισως να μην είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε, αλλά είναι ο μόνος που έχουν πολλοί εδώ για να ακουστούν» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του δημάρχου. Για τους Γάλλους στις γειτονιές της εργατικής τάξης το να μείνει ο κόσμος στο σπίτι και να σταματήσει να εργάζεται ακόμη και σε… ανεπίσημες δουλειές έχει τρομακτικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά του.
Διπλό καμπανάκι
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος «διατροφικής έλλειψης» στην παγκόσμια αγορά λόγω των διαταράξεων που συνδέονται με τον κορονοϊό. Ο Κινέζος Κου Ντονγζιου, που διευθύνει την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO),
ο Αιθίοπας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτου Αζεβέδου, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σε μια σπάνια κοινή τους δήλωση εξέφρασαν φόβο ότι «οι αβεβαιότητες που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές» με αποτέλεσμα την «έλλειψη στην παγκόσμια αγορά». Γι’ αυτό, όπως είπαν, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν οι εμπορικές ανταλλαγές, «ιδιαίτερα προκειμένου να αποφευχθούν διατροφικές ελλείψεις». Το οξύμωρο είναι ότι η κοινή αυτή δήλωση έγινε στο Παρίσι όπου τα περιοριστικά μέτρα έχουν συμβάλει στην αύξηση της έντασης μεταξύ των κατοίκων των προαστίων και των γαλλικών αρχών.
Σημαίες πείνας στην Κολομβία
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η φτώχεια στις φαβέλες είναι σαν να… παντρεύτηκε την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Στις φαβέλες της Μπογκοτά στην Κολομβία η καραντίνα κάνει τους φτωχούς ακόμη φτωχότερους.
Σε ρεπορτάζ του Euronews τα ψυγεία στα αυτοσχέδια παραπήγματα είναι άδεια. Εκατομμύρια Κολομβιανοί δεν έχουν τρόπο να κερδίσουν χρήματα αφού δεν βγαίνουν από το σπίτι.
«Παίρνουμε δύο γεύματα την ημέρα, καμιά φορά και ένα, με τρία παιδιά. Επομένως, αυτό που χρειαζόμαστε είναι βοήθεια από την κυβέρνηση ή από κάποιον που μπορεί να έρθει να δει σε τι συνθήκες ζούμε εδώ σε αυτήν τη γειτονιά» δηλώνει ένας από τους πολίτες.
Οι κάτοικοι στις περιοχές αυτές κρεμούν ένα κόκκινο κουρέλι στις πόρτες των σπιτιών τους το οποίο έχει γίνει σύμβολο πείνας, στη χώρα που θεωρείται η έβδομη στον κόσμο ως προς την κοινωνική ανισότητα.
Αυτές οι σημαίες πείνας στέλνουν το μήνυμα «δεν έχουμε φαγητό, στείλτε βοήθεια». «Αν συνεχιστεί η καραντίνα, δεν ξέρω. Γιατί δεν ξέρουμε την κλεψιά και δεν ξέρουμε πού να ζητήσουμε βοήθεια» δηλώνουν οι πολίτες στους δημοσιογράφους.