Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το τεράστιο… πάρτι στο Γηροκομείο Αθηνών επί διοικήσεως του «αμαρτωλού» αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα φέρνει στο φως το Documento.
Με την πολύκροτη δίκη για τη μεγάλη μαύρη τρύπα στα οικονομικά του Γηροκομείου να έχει ήδη ξεκινήσει, τα νέα ντοκουμέντα καίνε τον «παπά των σκανδάλων» για ακόμη μία φορά. Σύμφωνα και με κατάθεση μάρτυρα, τη στιγμή που το ταμείο της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (ΕΕΑ) ήταν μείον αρκετές χιλιάδες ευρώ, ο κατηγορούμενος για βαριά κακουργήματα πρώην πρόεδρος του ευαγούς ιδρύματος όπως και ο στενός του κύκλος αγόραζαν αντί χιλιάδων ευρώ κολυμπήθρες και ευαγγέλια, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονταν. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Οργάνωσαν ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη για να πάρουν την ευλογία του πατριάρχη, πλήρωσαν αδρά επικοινωνιολόγους, ενώ εξέδιδαν και εφημερίδα, το κόστος της οποίας ήταν πολλές χιλιάδες ευρώ. Ολα αυτά την ίδια περίοδο που άρχισε να… μπαίνει χέρι και στα κληροδοτήματα, δημιουργώντας τρύπα εκατομμυρίων ευρώ.
Το «φαγοπότι»
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που κατέθεσε μάρτυρας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, στο σκαμνί του οποίου κάθονται από τον Φεβρουάριο του 2019 μαζί με τον Πρ. Μπούμπα δύο πρώην σημαίνοντα στελέχη του γηροκομείου. Ο λόγος για τους Αντώνιο Διονυσόπουλο και Εμμανουήλ Γρινιεζάκη, πρώην γραμματέα και σύμβουλο ταμία του ΔΣ της ΕΕΑ αντίστοιχα. Η Πολυξένη Πραστάκου είναι η βασικότερη μάρτυρας για το «φαγοπότι» στο Γηροκομείο επί διοικήσεως Μπούμπα. Μέσα από δικές της ενέργειες και επίσημες αναφορές στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της πολυετούς κακοδιαχείρισης στο ίδρυμα.
Όπως κατέθεσε η Π. Πραστάκου, όταν το γηροκομείο βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, η διοίκηση αντί να πληρώνει μισθούς σε εργαζόμενους που πάλευαν καθημερινά για το μεροκάματο, είχε επιλέξει να «βελτιώνει» εκκλησάκια, να αγοράζει πανάκριβα εκκλησιαστικά είδη, να μοιράζει δερμάτινα ημερολόγια, να εκδίδει τη δική της εφημερίδα, ακόμη και να στείλει ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη συγκεκριμένα «στελέχη» της. «Στην Κωνσταντινούπολη πήγαν μεταξύ άλλων ο Μπούμπας, ο Διονυσόπουλος με τη σύζυγό του, η κ. Κεραμίδα κ.ά.» κατέθεσε στο δικαστήριο η μάρτυρας.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, τα ποσά που μοιράζονταν δεξιά και αριστερά, χωρίς φυσικά να διεξαχθεί δημόσιος διαγωνισμός, είναι εξωφρενικά. Για παράδειγμα, το 2007-08 η ΕΕΑ φαίνεται να πλήρωσε, μεταξύ άλλων, 2.700 ευρώ για κολυμπήθρα και σταυρό, 8.600 ευρώ για ασημένια αρτοφόρια, 2.300 ευρώ για μια ασημένια λειψανοθήκη, 5.000 ευρώ για ασημένια εξαπτέρυγα και 24.000 ευρώ για τέσσερα προσκυνητάρια!
Ποσό 426.000 ευρώ στοίχισαν συνολικά οι «βελτιώσεις» στον Άγιο Ανδρέα, το εκκλησάκι που βρίσκεται εντός του Γηροκομείου Αθηνών. «Βελτιώσεις» έγιναν και στο περίπτερο Ανδ. Συγγρού έναντι σχεδόν 81.000 ευρώ, σε θυρωρείο 6 τ.μ. έναντι σχεδόν 40.000 ευρώ! Οι εργασίες έγιναν όπως, όπως κατέθεσε η μάρτυρας χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμού.
Τα έξοδα όμως για πράγματα τα οποία η διοίκηση Μπούμπα θεωρούσε πως είναι σημαντικότερα από το να πληρώνονται οι εργαζόμενοι συνεχίστηκαν κανονικά. Το 2008-09 αγοράστηκαν δύο φανάρια κήπου έναντι… 10.000 ευρώ και ευαγγέλιο αξίας 10.800 ευρώ. Έγινε αγορά επιστολόχαρτων αξίας 14.119,03 ευρώ και ημερολογίων αξίας 17.493 ευρώ! Από τον Αύγουστο του 2010 ο κόσμος είναι απλήρωτος. Η διοίκηση δεν σταμάτησε να αγοράζει. Πήραν «σταυρό ευλογίας» έναντι 2.660 ευρώ, ακόμη ένα ευαγγέλιο έναντι 4.000 ευρώ, έδωσαν κάτι περισσότερο από 7.000 ευρώ για παγκάκια κήπου και τριανταφυλλιές ενώ ενέκριναν μεταπτυχιακό σε ιδιωτικό κολέγιο για τον διευθυντή του γηροκομείου Κωνσταντίνο Κεραμίδα, αξίας 20.660 ευρώ. Το 2012, ενώ έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια κατά τα οποία οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο παραμένουν απλήρωτοι, αγοράζονται σκαλιστά ευαγγέλια, δισκοπότηρα, θυμιατά και σταυροί.
Τα «Χαρούμενα γηρατειά»
Ένα ακραίο παράδειγμα που αντικατοπτρίζει με τον πλέον απτό τρόπο την ακαταλληλότητα της διοίκησης Μπούμπα είναι η έκδοση εφημερίδας. Ο τίτλος αυτής; «Χαρούμενα γηρατειά». Κάθε άλλο παρά χαρούμενα ήταν βέβαια τα γηρατειά καθώς χρόνο με τον χρόνο όλα όδευαν από το κακό στο χειρότερο. Η τρύπα στα οικονομικά μεγάλωνε ενώ οι συνθήκες διαβίωσης των τροφίμων χειροτέρευαν. Έτσι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούλιο του 2016, όταν σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του koutipandoras.gr έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας αποκάλυπτε τραγικές καταστάσεις στο γηροκομείο σε βάρος των ηλικιωμένων.
Τη στιγμή λοιπόν που η διοίκηση φέσωνε τους υπαλλήλους εξέδιδε εφημερίδα έναντι χιλιάδων ευρώ. Μια εφημερίδα την οποία μοίραζε δωρεάν. Το κόστος της για το 2009 ανήλθε σχεδόν στις 83.000 ευρώ, για το 2010 σχεδόν στις 46.500 ευρώ, το 2011 άγγιξε τις 59.000 ευρώ, ενώ το 2012 δόθηκαν για την έκδοσή της 46.000 ευρώ! Ακόμη μία τραγική κίνηση της «αμαρτωλής» τότε διοίκησης του κατηγορούμενου αρχιμανδρίτη, τα χρήματα που δόθηκαν σε… επικοινωνιολόγους. Από το 2008 μέχρι και το 2010 φαίνεται να ξοδεύτηκαν συνολικά 45.000 ευρώ!