Για να αντέξουµε τα επίγεια πιάστε τα κηροπήγια. Oχι αυτά τα οποία χρησιµοποίησε ως φόντο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «διάγγελµά» του προς ηµάς τους ιθαγενείς, τάζοντας επιδότηση 22 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο βενζίνης. Αλλωστε αν είχατε τέτοια κηροπήγια όπως αυτά του πρωθυπουργού, αξίας 20.000 ευρώ όπως διαπιστώθηκε, θα τα πουλάγατε για να πληρώσετε το ρεύµα και τα απαραίτητα για την επιβίωση, δεν θα βγάζατε selfie. Πιάστε τα απλά τα κεριά, τα σπαρµατσέτα τα φτηνά, γιατί ρεύµα τέλος.
O πόλεµος φταίει για πολλά και για όσα θα ακολουθήσουν, αλλά δεν φταίει (ακόµη) για την ακρίβεια στο ρεύµα, στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης. Γι’ αυτά φταίει το ρεύµα που θεωρεί ο Μητσοτάκης ότι έχει η πολιτική του και ο συνδυασµός Μαρίας Αντουανέτας και Αδωνη Γεωργιάδη στο µυαλό του. Είναι σαν να φόρεσε ανάποδα το θαυµατουργό νανογιλέκο του ακροδεξιού λαϊκιστή υπουργού του και αίφνης έχει γίνει ένα κακό θαύµα και όλα τα κακά εκπορεύονται από τον πόλεµο µε µοναδικό στόχο την Ελλάδα και την κυβέρνησή του.
Τον Νοέµβριο όµως δεν υπήρχε πόλεµος για να ανεβαίνουν οι τιµές των καυσίµων και του ρεύµατος. Αλλά και σήµερα που υπάρχει πόλεµος, στην Ελλάδα η βενζίνη στοιχίζει 2,20 ευρώ, στην Κύπρο (η οποία προµηθεύεται από την Ελλάδα) 1,70 ευρώ και τη Μάλτα 1,34 ευρώ. ∆ηλαδή ένα πρατήριο στον Ασπρόπυργο, τουτέστιν εκεί όπου υπάρχουν τα διυλιστήρια, πουλάει τη βενζίνη µιάµιση φορά πιο ακριβά από ένα πρατήριο στην Κύπρο που αγοράζει βενζίνη από τον Ασπρόπυργο. Αυτό δεν είναι απλό θαύµα, είναι τα επιτεύγµατα του βαλκανικού µητσοτακικού νεοφιλελευθερισµού.
Το έργο είναι σκηνοθετηµένο σε σενάριο Μητσοτάκη από τον καιρό της πανδηµίας. Στην αρχή του έργου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σωτήρας, ο οποίος για αρκετό καιρό κατά τη διακυβέρνησή του µας σώζει από τα κακά του ΣΥΡΙΖΑ. ∆εν υπάρχει τίποτε κακό πέρα από αυτά που υπήρξαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο επόµενο στάδιο η δυσφορία και η αρνητική κριτική ονοµάζονται µικροψυχία, συκοφαντία και λαϊκισµός µε σκοπό να µην πάει µπροστά η χώρα. Στην τρίτη πράξη του έργου ο Μητσοτάκης αποδέχεται θεωρητικά την πραγµατικότητα που υπάρχει γύρω του, αλλά διαβεβαιώνει ότι δεν φταίει αυτός αλλά οι άλλοι. Η πανδηµία, ο πόλεµος, αντικειµενικοί σε κάθε περίπτωση παράγοντες. Θα έλεγε ότι φταίει και το κακό το ριζικό µας, αλλά σίγουρα φοβάται τις συνδέσεις που θα γίνουν στη λαϊκή αντίληψη µε το όχι και τόσο καλότυχο όνοµα που φέρει.
Ο Μητσοτάκης σκηνοθετεί το ψέµα του ενώ έχει αναγγείλει (ψευδώς φυσικά) ότι πρωταγωνιστεί σε ρόλο σωτήρα. Σχεδόν 17.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω Covid εκτός ΜΕΘ ακριβώς την περίοδο που ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας που χρειάζεται ΜΕΘ και δεν έχει, ενώ ο Πέτσας απαιτούσε τα συγχαρητήρια της κοινής γνώµης γιατί δεν έπεσαν στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξουν µονάδες εντατικής θεραπείας. Μπορεί ΜΕΘ να µην έκαναν, αλλά έδωσαν περί τα 7 δισεκατοµµύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις.
Η κοινωνία βρέθηκε αντιµέτωπη µε τον ιό αλλά και µε τον υιό, ο οποίος κατηύθυνε κάθε ευρώ που έπρεπε να προορίζεται για την πραγµατική οικονοµία στους αεριτζήδες των απευθείας αναθέσεων και τους συνήθεις ύποπτους της φίλιας «επιχειρηµατικότητας». Σε τέτοιο βαθµό µάλιστα που τα σχόλια δεν προήλθαν από το Documento αλλά από την Κοµισιόν, η οποία καθυστερεί τη δόση του Ταµείου Ανάκαµψης γιατί θεωρεί ότι θα πάει πάλι στους ολιγάρχες.
Σήµερα ζούµε ακριβώς το ίδιο πράγµα µε φόντο όχι την Covid αλλά τον πόλεµο στην Ουκρανία. Γύρω από την κοινωνία που στενάζει έχοντας ταυτόχρονα το χέρι στον διακόπτη του ρεύµατος υπάρχει χορός εκατοµµυρίων. Τα µισά πλοία των Ελλήνων εφοπλιστών, αυτών που στα κανάλια τους κλαίνε για τα θύµατα του πολέµου, µεταφέρουν το πετρέλαιο του Πούτιν. Τα άλλα µισά µεταφέρουν το υπερτιµολογηµένο αµερικανικό υγροποιηµένο αέριο. Οι εταιρείες παραγωγής ενέργειας (αυτές που δηµιουργήθηκαν για να χτυπήσουν την κακή ∆ΕΗ και να κάνουν το ρεύµα φτηνότερο) κερδοσκοπούν µε διάφορα κόλπα. Πάλι η Κοµισιόν είναι αυτή που εντόπισε την κερδοσκοπία. Η τιµή του ρεύµατος εισάγεται στο σύστηµα µε την υψηλότερη τιµή παραγωγής. ∆ηλαδή ως χονδρεµπορική τιµή ρεύµατος υπολογίζεται η πιο ακριβή, που παράγεται από το φυσικό αέριο, και «παρασέρνει» τις υπόλοιπες, που παράγονται πιο φτηνά από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), υδροηλεκτρικά εργοστάσια και λιγνίτη. Πληρώνουµε δηλαδή στις εταιρείες τιµές πολλαπλάσιες του λειτουργικού κόστους. Η κυβέρνηση αντί να βάλει όρια στην κερδοσκοπία, κατά την προσφιλή της τακτική αφήνει να πληρώνει τα υπερκέρδη ο καταναλωτής. Η Ρυθµιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και η Κοµισιόν έχουν εισηγηθεί στην κυβέρνηση να διορθώσει την εγκληµατική ανισορροπία που οδηγεί νοικοκυριά στην ανέχεια. Το Μαξίµου θεώρησε ότι το χέρι πρέπει να µπει εκεί όπου µπαίνει πάντα, στην τσέπη µε το χαµηλό εισόδηµα.
Αρνείται επίσης να µειώσει τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιµα και να εξορθολογήσει την κατάσταση προστατεύοντας την κοινωνία. Το νέο επιχείρηµα είναι ότι οι ελαφρύνσεις θα δηµιουργήσουν δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό. Φυσικά το χρήµα συνεχίζει να ρέει, για να πληρωθούν –µέσω της χρυσοποίκιλτης περιφέρειας του Πατούλη– αυτήν τη φορά τα γραµµάτια τύπου Πέτσα απέναντι στα µέσα ενηµέρωσης.
Τα πράγµατα θα γίνουν ακόµη χειρότερα µέσα από το ντόµινο που προκαλεί ο πόλεµος. Ο Μητσοτάκης ευελπιστεί ότι η εκλογή του θα εξασφαλιστεί και πάλι όχι µέσω της αποδοχής της πολιτικής του από τον κόσµο, αλλά µέσα από την επιβολή των κριτηρίων που θα επιβάλουν οι µιντιάρχες.
Στο νέο του «διάγγελµα» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παίρνει «µέτρα µετρηµένα στο µέτρο του δυνατού». Αν κάνεις τον κόπο να παραβλέψεις τη λογοπαιχνιδιάρικη µπουρδολογία του λογογράφου του, διακρίνεις ότι για ακόµη µια φορά τα µόνα µέτρα που παίρνονται είναι προσαρµοσµένα σε ένα ακόµη νεκροταφείο της κοινωνίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε πάλι ότι η λύση είναι η κάµερα και η δύναµη εξαπάτησης, παραβλέποντας ότι πλέον τον εκθέτει. Αφού έκανε υποµονή για να φυτρώσει γένι τριών ηµερών, στήθηκε στον φακό, προσπάθησε να σταθεροποιήσει το βλέµµα του ανάµεσα στην τεχνητή εσωτερική θλίψη και το autocue όπου του είχαν γράψει το κείµενο και εξήγγειλε ότι θα µας χρηµατοδοτήσει µε τρία πιτόγυρα (12 ευρώ) για τα εγκλήµατα που παράγει η πολιτική του.
Ανάµεσα στις ορατές αστοχίες του πρωθυπουργού συγκαταλέγεται και η εµφάνισή του µε τα κηροπήγια των 20.000 ευρώ την ώρα που µίλαγε για τα λεπτά του ευρώ που µοιράζει. Μοιραία όµως είχαν τον συµβολισµό τους. Με τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση η λύση είναι στα κεριά και τα κηροπήγια.