Αγωνιώδης προσπάθεια Μητσοτάκη να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα

Αγωνιώδης προσπάθεια Μητσοτάκη να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα

«Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε και πάλι ενεργή συμμετοχή από την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα». Με αυτή του τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστέγασε την αμηχανία και το βαρύ κλίμα που επικρατεί εντός του κόμματος, ενόψει των δύσκολων μαχών που έχει μπροστά του. Και μπορεί το βάρος του να έριξε στην οικονομία κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όμως στο επίκεντρο της αγωνίας του δεν βρίσκεται τίποτε άλλο από το πολύκροτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες ξετυλίγεται το κουβάρι της προσωπικής του εμπλοκής.

Η αποστροφή του αυτή δεν ήταν διόλου τυχαία. Ήρθε μετά από μία σειρά δημοσίων εκκλήσεων στο εσωτερικό του κόμματός του για τη στήριξή του. Μετά την πρώτη αμήχανη αντίδραση στη δημοσίευση της πρώτης λίστας στόχων παρακολούθησης του Μεγάρου Μαξίμου, με τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο Κυρ. Μητσοτάκης στόχευσε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο συνέχισε και όταν άρον-άρον διοργανώθηκε συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής για να απευθυνθεί στους γαλάζιους χειροκροτητές και να στείλει τα δραματικά του μηνύματα.

Η φράση του «είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σε αυτόν τελικά λογοδοτώ» δεν ήταν μόνο ένα προκλητικό μήνυμα στη Δικαιοσύνη να μην τον αγγίξει, αλλά και μία απάντηση στα σενάρια διαδοχής του, προ ή μετά εκλογών από το τιμόνι της κυβέρνησης και του κόμματος. Το ίδιο και η παράκλησή του σε εκείνη την ομιλία πως «σας θέλω δίπλα μου για την Πατρίδα, τη Δημοκρατία, για τους Έλληνες, για την Παράταξη». Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως οι δηλώσεις του αυτές ήρθαν εν μέσω αποκαλύψεων του Documento, του Βήματος, της Καθημερινής και δηλώσεις κριτικής του Βαγγέλη Μαρινάκη για τα πεπραγμένα του ίδιου και του «συστήματός» του από το παράκεντρο παρακολουθήσεων που με ευθύνη του είχε εγκατασταθεί στη χώρα.

Ακόμα και το βράδυ της Παρασκευής, η εξώθηση του Κώστα Τζαβάρα σε αίτημα για αντικατάστασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ήρθε προφανώς υπό τον φόβο της συνεδρίασης της Δευτέρας, όπου έχουν κληθεί ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, μαζί με τους εκπροσώπους των εταιρειών που εμπλέκονται με το Predator, Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτσιο, αλλά και τον Ισραηλινό ιδρυτή της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν. Όμως εκτός από τον φόβο της ακύρωσης της κυβερνητικής γραμμής, επιχείρησε να στείλει και ένα μήνυμα «ελέγχου» της κατάστασης, παρότι ο κίνδυνος αντίστροφων αποτελεσμάτων από την επίδειξη αυταρχισμού είναι μεγαλύτερος.

Ρίχνοντας μία ματιά στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, μία ενδιαφέρουσα αντίφαση. Ενώ το προηγούμενο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου επένδυε επικοινωνιακούς πόρους για την προβολή του προφίλ του «ηγέτη διεθνούς εμβέλειας», από αρχής Νοεμβρίου το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι γεμάτο με εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες εσωτερικής κατανάλωσης, με πολλές από αυτές να απευθύνονται στενά στο κομματικό του ακροατήριο. Αυτό σηματοδότησε και η αλλαγή στη φρασεολογία του, ένα υβρίδιο της «αντρικής σχολής» Σαμαρά και της… δεινής ρητορίας του Άδωνι Γεωργιάδη, με λαϊκή και αγοραία γλώσσα, όπως με τα όσα είπε για να υπερασπιστεί το «καλάθι του νοικοκυριού».

Ενδεικτικά, το γεγονός πως μόλις την περασμένη εβδομάδα επέλεξε να πραγματοποιήσει  περιοδεία στην Αχαΐα στο μέσο της εβδομάδας, μετατρέποντας την επίσκεψη σε κομματική φιέστα. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που η επίσκεψη προβλήθηκε από τα κομματικά όργανα και κανάλια της Νέας Δημοκρατίας, και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου. Και σε αυτή την ομιλία του, στόχος ήταν το γαλάζιο ακροατήριο, η ΟΝΝΕΔ, η ΔΑΠ και οι κομματικές οργανώσεις της περιοχής. Σε αντίστοιχο τόνο έχει διαμορφωθεί και το πρόγραμμά του για το προσεχές διάστημα, ενώ ολοένα και περισσότεροι υπουργοί του προχωρούν σε προεκλογικές κινήσεις προετοιμασίας, αλλά και καλέσματα σε σπίτια, χώρους συνεστίασης και μικρές συγκεντρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως την Παρασκευή, σε αντίθεση με όσες δημόσιες παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν αναφέρθηκε στον χρόνο των εκλογών. Αυτό συνέβη την ώρα που κυβερνητικές διαρροές ρίχνουν ξανά στην κυκλοφορία σενάρια πρόωρων εκλογών, αυτή τη φορά με προκήρυξή τους αμέσως μετά τον προϋπολογισμό και διεξαγωγή τους τον Φεβρουάριο. Κατά πληροφορίες, ο ίδιος παραμένει αμετακίνητος στην απόρριψη ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, όμως πλην των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις που τον τρομάζουν, αρχίζουν να προκαλούν εφιάλτες και τα οικονομικά στοιχεία, αφού οι εξελίξεις στην Ευρώπη δύνανται να αμφισβητήσουν τον προϋπολογισμό, πριν καν αυτός ψηφιστεί.

Στο διά ταύτα, είναι σίγουρο πως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιμείνει το προσεχές διάστημα στην καλλιέργεια προεκλογικού κλίματος ανεξαρτήτως της προκήρυξης των εκλογών, πασχίζοντας με αυτόν τον τρόπο ο Κυρ. Μητσοτάκης να μιλησει στην «καρδιά της παράταξης», να συσπειρώσει και να ζυγίσει την κατάσταση, ώστε να πάρει τις αποφάσεις του στις αρχές του νέου έτους. Ένα πρώτο crash test θα είναι η παρουσία της κοινοβουλευτικής του ομάδας τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, τόσο για τον προϋπολογισμό, όσο και για το νομοσχέδιο συγκάλυψης των παρακολουθήσεων.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Εκτός Επιτροπής Θεσμών ο «αντάρτης» Τζαβάρας

Στριμωγμένος στα αδιέξοδά του ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο

Μητσοτάκης σε γραμμή Άδωνη υπό τον πανικό των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές

«Αδιάβαστος» στην Πάτρα ο Μητσοτάκης για τις υποκλοπές: Ας διαβάσει την «Καθημερινή»

Ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνει τη σχέση Predator – ΕΥΠ και τη δράση ξένων πρακτόρων

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter