Αγονη αντιπαράθεση ή εθνική συνεννόηση;

Η Ελλάδα την 28η Οκτωβρίου τιμά το «όχι» στην υποδούλωση.

Ηταν ένα νέο ξεκίνημα για τον λαό, ο οποίος βίωνε χρόνια δικτατορίας, καταπίεσης, διώξεων και διχασμού και σε μια μέρα βρέθηκε ενωμένος και αποφασισμένος να πολεμήσει για την ελευθερία της πατρίδας και του κόσμου ενάντια στον άξονα, τον φασισμό και τον ναζισμό. Μετά το έπος και τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση δυστυχώς βρέθηκε ξανά διχασμένος και σε Εμφύλιο με επιλογές των ισχυρών Αγγλίας, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ αλλά και με δικές μας ευθύνες. 

Σε κάθε επέτειο δηλώνουμε ότι εμπνεόμαστε, αλλά μάλλον δεν διδασκόμαστε ότι στις δύσκολες εποχές απαιτείται ενότητα. Ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό δρόμο και επιδιώκει με κλιμακούμενη επιθετικότητα να γίνει ισχυρή περιφερειακή δύναμη και παγκόσμιος προστάτης των μουσουλμάνων. Αυτό αφορά όλες τις χώρες της περιοχής, την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις ισχυρές. Η Ελλάδα έχει απαιτήσεις από τις ΗΠΑ, που κινούνται στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων, αλλά αυτό δεν αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. 

Η ΕΕ διστάζει, καθυστερεί και συνυπολογίζει τις οικονομικές διασυνδέσεις ορισμένων χωρών της με την Τουρκία, με εξαίρεση τη Γαλλία, τη στάση της οποίας δεν αξιοποιεί δεόντως η χώρα μας. Το ιστορικό δίδαγμα είναι ότι οι συμμαχίες είναι απαραίτητες αλλά πρέπει να στηρίζεσαι περισσότερο στις δικές σου δυνάμεις. Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει εδώ και καιρό στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για διαμόρφωση ισχυρής εθνικής γραμμής, η οποία μπορεί να μας καταστήσει περισσότερο αποτελεσματικούς, χωρίς υποχωρήσεις που αποθρασύνουν την Τουρκία. Η άρνηση του πρωθυπουργού για σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι αδικαιολόγητη, όταν μάλιστα είχε καταγγείλει τον κ. Τσίπρα ότι δεν το συγκαλούσε.

Με την παράνομη Navtex, φτάνοντας στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, οι Τούρκοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τον σκληρό πυρήνα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, και αυτό έπρεπε να εμποδιστεί με όλα τα διπλωματικά αλλά και τα επιχειρησιακά μέσα. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κατανοεί ότι ακόμη κι αν δεν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Τουρκία επιδιώκει να μαρκάρει περιοχές και να δημιουργήσει τετελεσμένα τα οποία θα αξιοποιήσει και στην περίπτωση από κοινού προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης. Υπό αυτό το πρίσμα έπρεπε να έχουν διορθωθεί πάραυτα οι δηλώσεις Γεραπετρίτη κ.ά. και να αποφεύγονται οι άγονες αντιπαραθέσεις και τα ατοπήματα στη Βουλή που δίνουν επιχειρήματα απέναντι.

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στην αντιπολίτευση, αντί να παραμείνει στη δήλωση ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια», επικαλέστηκε την απειλή της Τουρκίας, το casus belli, και αν δεν κάνω λάθος, είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός το αναφέρει δημόσια ως αιτιολογία για τη μη άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος. Λάθος στρατηγικής, όπως και η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα για άμεση επέκταση στα 12 ν.μ. ως ανάγκη για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από 6 έως 12 μίλια, χωρίς μάλιστα την εξήγηση γιατί δεν προχώρησε ο ίδιος τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός στην κίνηση αυτή.

Η Φώφη Γεννηματά, που μόνιμα και επίμονα αναδεικνύει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, ξεκαθάρισε ότι το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν είναι για να επικυρώνει κυβερνητικές επιλογές αλλά για να αποτελεί τον καταλύτη για ισχυρή εθνική γραμμή που θα αξιοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα, θα ενισχύει την επιχειρησιακή μας ικανότητα και θα προσδιορίσει τον οδικό χάρτη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου είναι γραμματέας της ΚΟ Κίνημα Αλλαγής