Μπακαλοτέφτερο αποδεικνύεται το «ένα και μοναδικό» μητρώο Covid-19. «Αγνοούνται» νεκροί, διασωληνωμένοι και δείγματα. Ωστόσο προτού ανοίξουμε το Κουτί της Πανδώρας για το διάτρητο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 της ΗΔΙΚΑ οφείλουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες επισημάνσεις για το επικείμενο γαϊτανάκι αποπροσανατολιστικών αιτιάσεων, δικαιολογιών και προφάσεων. Οσα καταγράφονται στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από την κραυγή αγωνίας ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τον ιό.
Με μόνο σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας, υγειονομικοί απέστειλαν στην εφημερίδα απεικονίσεις από το «ένα και μοναδικό μητρώο», θέλοντας να καταδείξουν το εύρος του μπάχαλου που επικρατεί με τη συγκέντρωση των δεδομένων για τον κορονοϊό. Νεκροί, διασωληνωμένοι και δειγματοληψίες υποκαταγράφονται, καθώς εντοπίζονται κραυγαλέες αποκλίσεις στην αρχική σελίδα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του μητρώου της ΗΔΙΚΑ σε σύγκριση με όσα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Για να προλάβουμε τους κακεντρεχείς, καμία παραβίαση προσωπικών δεδομένων δεν συντελέστηκε. Πρόκειται για στατιστικά σε συγκεντρωτικούς πίνακες και όχι για εξατομικευμένα στοιχεία.
Επιπλέον, η εφημερίδα δεν εκφράζει καμία αμφισβήτηση για τα στοιχεία που ανακοινώνονται στις καθιερωμένες ενημερώσεις. Αντιθέτως, με βεβαιότητα συνάγεται το συμπέρασμα του συλλογικού εμπαιγμού και της εγκληματικής ανικανότητας όσων κλήθηκαν να διαχειριστούν τη φονική πανδημία. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί η ανενημέρωτη βάση δεδομένων του εθνικού μητρώου, με τα στοιχεία που έρχονται στο φως να ξετυλίγουν έτι περαιτέρω το κουβάρι των «διπλών βιβλίων», των καταγγελιών μελών της επιτροπής των ειδικών για ελλιπή επιστημονικά δεδομένα και του επισφαλούς ανοίγματος του τουρισμού. Το τρομακτικό μέγεθος της ανεύθυνης διαχείρισης ομολογούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι μέσα από σειρά επίσημων εγγράφων που φέρνει στη δημοσιότητα του Documento.
Σοκαριστικές ελλείψεις
Έπειτα από καταγγελίες το Documento ήρθε σε επικοινωνία με υγειονομικούς από τέσσερα διαφορετικά σημεία της χώρας. Εχοντας πρόσβαση στο εθνικό μητρώο, οι υγειονομικοί αποτύπωσαν τα στατιστικά στοιχεία για την πανδημία που προβάλλονται στην αρχική σελίδα για τρεις συνεχόμενες μέρες. Για την πλήρη διασταύρωση των στοιχείων έγινε ταυτόχρονη επαλήθευσή τους, προκειμένου να μην υπάρχει ψήγμα αμφιβολίας σχετικά με την εγκυρότητα των δεδομένων.
Με εξαίρεση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που αποδεικνύουν και τις ημερομηνίες των γραφημάτων, όλα τα υπόλοιπα συγκεντρωτικά δεδομένα δίνουν την εντύπωση ότι αφορούν άλλη χώρα. Για παράδειγμα, στις 9 Δεκεμβρίου οι θάνατοι που αναγράφονται στο μητρώο ανέρχονται σε 1.523, τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός από την αρχή της πανδημίας σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν 3.289. Και να ήταν μόνο αυτό! Σύμφωνα με το μητρώο, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 321 ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 578.
Επίσης, στον πίνακα για την «έκβαση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων» η κατηγορία με τους «ακόμη ασθενείς» αναγράφει 106.349, ενώ στην κατηγορία «ίαση» ο αριθμός είναι μόλις 11.503. Δεν χρειάζονται επεξηγήσεις για το γεγονός ότι τα νούμερα θα έπρεπε να είναι αντίστροφα, αφού πρόκειται για σωρευτικά στοιχεία από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των εργαστηριακών ελέγχων που αναγράφονται στο μητρώο απέχει κατά 1,4 εκατ. δείγματα σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στην κατηγορία «εργαστηριακοί έλεγχοι: ολοκληρωμένοι /
σε διερεύνηση» του εθνικού μητρώου περιλαμβάνονται αθροιστικά 1.101.225 και κατανέμονται σε «θετικά», «αρνητικά», «αδιευκρίνιστα» (ελαττωματικά τεστ) και «σε διερεύνηση». Την ίδια μέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έχουν ελεγχθεί συνολικά 2.522.718 δείγματα εργαστηριακού ελέγχου.
Τι σημαίνει «υπό διερεύνηση»
Παράλληλα, ερωτήματα εγείρει η ύπαρξη 265.668 δειγμάτων με τον χαρακτηρισμό «σε διερεύνηση». Κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή εξήγηση. Οταν το ερώτημα τέθηκε σε γιατρούς και μέλη της επιτροπής, όλοι βρέθηκαν προ εκπλήξεως. Σύμφωνα με τις απαντήσεις που λάβαμε, τα επικρατέστερα σενάρια είναι τα εξής: είτε πρόκειται για καταγραφή των δειγμάτων στο μητρώο χωρίς να έχει καταχωρηθεί το τελικό αποτέλεσμα του τεστ είτε –σύμφωνα με την εικασία του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλου– αφορά τη λήψη δειγμάτων που σχετίζονται με την ιχνηλάτηση. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να υπάρχει ακόμη μία κατηγορία με τα δείγματα που προέκυψαν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης και όχι μόνο τα δείγματα «σε διερεύνηση».
Για το εν λόγω ζήτημα ο αναπληρωτής τομεάρχης αρμόδιος για την έρευνα & τεχνολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Σαρακιώτης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, εκφράζοντας «απορίες και προβληματισμούς για τον έως τότε τρόπο συλλογής των δειγμάτων που εξετάζονται για τον ιό SARS-CoV-2, καθώς και την ποιότητα των εξαγόμενων δεικτών». Ως εκ τούτου, ρωτά τον Βασίλη Κικίλια: «Σύμφωνα με τα από 03/12/2020 στοιχεία του σχετικού μητρώου της ΗΔΙΚΑ ο αριθμός των θετικών δειγμάτων είναι 129.011, των αρνητικών 643.776 και των προς διερεύνηση δειγμάτων είναι 253.700. Τι σημαίνει η ύπαρξη του όρου “υπό διερεύνηση δειγμάτων”; Πώς αιτιολογεί η κυβέρνηση την ύπαρξη των 253.700 δειγμάτων, για ποιο λόγο συσσωρεύθηκαν και τι προτίθεται να πράξει για αυτό;».
«Αντιεπιστημονική διαχείριση»
«Είναι πλέον εμφανές ότι η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προτάγματα του επιστημονικού κόσμου» δηλώνει στο Documento ο Γ. Σαρακιώτης και προσθέτει: «Πώς άλλωστε θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό, όταν δεν διενεργείται ο αναγκαίος αριθμός μαζικών διαγνωστικών ελέγχων, όπως ζητούν οι επιστημονικοί φορείς του χώρου της υγείας παγκοσμίως, και όταν ο τρόπος καταγραφής των σχετικών στοιχείων θεωρείται αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενος, όπως έχει καταγγελθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα;».
Σχολιάζει δε ότι «η επιστημονική κοινότητα που σηκώνει τεράστιο βάρος στην προσπάθεια που συντελείται καθημερινά από τον ελληνικό λαό έπρεπε να έχει στα χέρια της τα κατάλληλα εργαλεία – δεδομένα προκειμένου να επιτελέσει την αποστολή της. Εργαλεία και δεδομένα τα οποία είναι αναγκαία για τη διατύπωση ορθών εισηγήσεων και τα οποία της στερεί η κυβέρνηση της ΝΔ εξαιτίας της ανικανότητας και των ιδεοληψιών της».
Με ποια δεδομένα «έτρεξε» ο EVA;
Λαμβάνοντας υπόψη τα σκανδαλώδη ελλείμματα που παρουσιάζονται στην αρχική σελίδα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του εθνικού μητρώου, εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποια δεδομένα τέθηκε σε εφαρμογή ο αμφιλεγόμενος αλγόριθμος EVA. Οπως έχει αναδείξει το Documento, ο EVA ήταν ο «άσος στο μανίκι του πρωθυπουργού» για το άνοιγμα του τουρισμού, υποδεικνύοντας σε ποιους τουρίστες θα γίνουν τα ελάχιστα τεστ που διατέθηκαν στις πύλες εισόδου. Μάλιστα ο Κίμωνας Δρακόπουλος, επικεφαλής της μικρής ερευνητικής ομάδας που διέθεσε αφιλοκερδώς τον αλγόριθμο, παραδέχτηκε ότι ο EVA ήταν «ελληνικό πείραμα».
Μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας και την προσπάθεια να δραπετεύσει από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναγκάστηκε να βρεθεί τη Δευτέρα στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις. Καίτοι αυτές δεν δόθηκαν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, εντύπωση προκαλεί η μία και μοναδική αναφορά που έκανε στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ.
«Η βάση δεδομένων ΗΔΙΚΑ βρισκόταν και ακόμη βρίσκεται υπό την τεχνική επίβλεψη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και επιστρέφει ανωνυμοποιημένα συγκεντρωτικά δεδομένα στον αλγόριθμο ΕVΑ» ήταν τα λόγια του, τα οποία οδηγούν στη διαπίστωση ότι ο αλγόριθμος βασίστηκε στα δεδομένα του εθνικού μητρώου της ΗΔΙΚΑ. Να υπογραμμιστεί ότι τόσο στην ανάρτησή του όσο και στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης μετά τα δημοσιεύματα για το παράλληλο σύστημα καταγραφής του ΕΟΔΥ ο υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ. Γιατί άραγε;
Το χάος της καταγραφής
Στο ερώτημα τι φταίει και επικρατεί αυτό το κομφούζιο απαντούν έγγραφα που φέρνει στην επιφάνεια η εφημερίδα. Στις 23 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της προτυποποίησης της διαδικασίας συλλογής δειγμάτων Covid-19, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ προωθεί στα εργαστήρια της χώρας οδηγία (Κ.Π. 22527/2020) με τον τρόπο που «θα συλλέγεται καθημερινά το σύνολο των στοιχείων». Η οδηγία προβλέπει ότι τα εργαστήρια «ημερησίως και έως τις 15.00» οφείλουν να αποστέλλουν με e-mail στον ΕΟΔΥ τον αριθμό των μοριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν την προηγούμενη ημέρα.
Επιπρόσθετα, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ζητούσε να σταλούν τα σωρευτικά στοιχεία με τον αριθμό των μοριακών ελέγχων ανά εβδομάδα που έχουν πραγματοποιήσει τα εργαστήρια από τις 4 Μαΐου. Μόνο ο Π. Αρκουμανέας μπορεί να διευκρινίσει αν τα στοιχεία αυτά αφορούσαν την ενημέρωση του παράλληλου προγράμματος ή κάποιου είδους διαδικασία διασταύρωσης των δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 ανακοινώθηκε τον περασμένο Απρίλιο και τέθηκε σε «παραγωγική λειτουργία» περί τα τέλη Μαΐου. Μήπως υπήρχε υποκαταγραφή και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζητούσε αναλυτικά τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Μαΐου;
Το δεύτερο έγγραφο εκτός από πιο πρόσφατο είναι και πιο αποκαλυπτικό. Στις 26 Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος αποστέλλει στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ) επιστολή με θέμα «Ενημέρωση Μητρώου Ασθενών Covid-19 και Συστήματος Β1 υπουργείου Υγείας». Το Β1 αποτελεί το αρχείο Εxcel που πρέπει να στέλνουν τα εργαστήρια στο υπουργείο Υγείας συν την ειδική φόρμα που προωθούν στον ΕΟΔΥ σε σχέση με τα τεστ και πέραν της ενημέρωσης που γίνεται στο εθνικό μητρώο της ΗΔΙΚΑ. Ως προς το τελευταίο, η παραδοχή του Γ. Κωτσιόπουλου είναι ανατριχιαστική.
«Διαπιστώνεται ότι η ενημέρωση του Μητρώου Ασθενών παραμένει ελλιπής τόσο ως προς τις παραπομπές για εργαστηριακούς ελέγχους όσο και ως προς την παρακολούθηση των νοσηλευομένων» σημειώνει και παρακαλεί –μάλλον απεγνωσμένος– για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών. Εν συνεχεία ο γγ Υπηρεσιών Υγείας ενημερώνει τους διοικητές για τη διασύνδεση του πληροφορικού συστήματος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και συμπληρώνει: «Εφεξής όλες οι παραγγελίες για εξέταση PCR που αποστέλλονται στο ΕΚΕΑ θα καταγράφονται υποχρεωτικά στο Μητρώο Covid από τους παραγγέλλοντες την εξέταση». Δηλαδή μέχρι τότε πώς καταγράφονταν; Ή μήπως οι παραγγέλλοντες δεν καταχωρούσαν τα αποτελέσματα στο μητρώο;
Συν τοις άλλοις, η επιστολή του Γ. Κωτσιόπουλου προβλέπει ότι «από 27/11/2020 είναι υποχρεωτική η καταχώρηση των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων των Rapid Test στο Π.Σ. του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Covid-19 μέσω της επιλογής: “Νέα καταχώρηση Rapid Test”». Εν προκειμένω, το πρόβλημα είναι ότι δύο μήνες νωρίτερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κόμπαζε για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έφεραν τα συγκεκριμένα τεστ επ’ αφορμή της κατάστασης που επικρατεί στη Λέσβο. «Τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική» απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 21 Σεπτεμβρίου. Εύλογα ανακύπτει το ερώτημα γιατί έπρεπε να περάσουν δύο μήνες για να προκύψει η «νέα καταχώρηση Rapid Tests» για το εθνικό μητρώο. Και μέχρι τότε πού και πώς καταγράφονταν τα ταχέα διαγνωστικά τεστ και τα αποτελέσματά τους;
Το κομφούζιο που επικρατεί αποτυπώνεται και στην τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε στις 5 Νοεμβρίου. Η τροπολογία προβλέπει ότι οι φορείς διενέργειας rapid tests «υποχρεούνται αμελλητί» να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid-19 τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και το αποτέλεσμα του ελέγχου. Σε περίπτωση μη καταχώρησης ή καθυστέρησης επιβάλλονται κυρώσεις. Από πρόστιμο 3.000 ευρώ μέχρι ανάκληση λειτουργίας του ιδιωτικού διαγνωστικού φορέα για έναν μήνα. Δεν θέλει μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κανείς τι οδήγησε τον Β. Κικίλια στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Μοιραία παραδοχή
Σε πρώτη φάση η εφημερίδα απέστειλε ερωτήματα στην ΗΔΙΚΑ και στο ΕΚΕΑ. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι για τα θέματα που τίθενται γίνεται έλεγχος από την Επιτροπή Διαφάνειας. Ως εκ τούτου, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν δύναται να απαντήσει έως ότου ολοκληρωθεί η εν λόγω διαδικασία» είναι η απάντηση του ΕΚΕΑ, στην οποία γίνεται λόγος για την εισαγγελική παρέμβαση που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα του «Βήματος» και –κυρίως– της «Δημοκρατίας».
Τα ερωτήματα του Documento έβαλαν ψύλλους στα αυτιά των αρμοδίων, οδηγώντας τους στην απόλυτη αλλά και μοιραία παραδοχή του μπάχαλου που επικρατεί στο εθνικό μητρώο. Στις 10 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας αποστέλλει οδηγία σε εργαστήρια, διοικητές ΥΠΕ, ΗΔΙΚΑ, ΕΟΔΥ και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid -19». Στην οδηγία (αρ. πρωτ. 8389) που διανεμήθηκε εσωτερικά μέχρι και στον Β. Κικίλια αναγράφεται: «Καλείστε όπως υποβάλλετε στοιχεία για εξετάσεις, που διενεργήσατε από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 έως και 10/12/20, σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα (πίνακας και οδηγίες), υπό την προϋπόθεση ότι από την 11η Δεκεμβρίου 2020 δεν θα υφίσταται καμία εκκρεμότητα στην τήρηση των δεδομένων». Επισημαίνεται δε ότι «η ενημέρωση του Μητρώου Ασθενών Covid-19 είναι υποχρεωτική» και ξεκαθαρίζεται πως «η παράλειψη ενημέρωσης του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19 από τους υπόχρεους επιφέρει διοικητικές, πειθαρχικές και οικονομικές κύρωσεις σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 2 του σχ. 1 του άρθρου 31 παρ. 4 του σχ. 17». Τα λόγια είναι περιττά.
Να σημειωθεί ότι απευθύναμε ερωτήματα και στο υπουργείο Υγείας, χωρίς όμως να λάβουμε κάποια απάντηση. Το ίδιο ισχύει και για την ΗΔΙΚΑ.
Αναξιοποίητα τα ερευνητικά κέντρα
Το ζήτημα των τεστ έχει, δυστυχώς, ακόμη μία διάσταση. Σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Σαρακιώτη, είναι αναξιοποίητες οι δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και ακαδημαϊκών εργαστηρίων που μετέχουν στην «εμβληματική δράση», καταφέρνοντας την επιτυχία του πρώτου ελληνικού rapid test. Οσο αντιφατικό κι αν ακούγεται με βάση τον βαρύγδουπο τίτλο του εγχειρήματος και το αναμφισβήτητο επιστημονικό επίτευγμα, τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, αντί να είναι στην πρώτη γραμμή του διαγνωστικού ελέγχου, είναι σχεδόν παροπλισμένα. Σίγουρα όχι με δική τους ευθύνη. Κατά την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις 28 Αυγούστου έως τις 2 Νοεμβρίου ο μέσος ημερήσιος αριθμός των εξετάσεων που αναλαμβάνουν ανέρχεται σε 1.306 τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα ελέγχου 6.000 δειγμάτων ημερησίως με προοπτική αύξησης στα 8.000 δείγματα ημερησίως εφόσον προκύψει ανάγκη.
Δεν είναι μόνο ότι η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις συστάσεις διεθνών επιστημονικών φορέων για μαζική δειγματοληψία, αλλά αποδεικνύει και την ιδεοληπτική εμμονή ενίσχυσης του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου τομέα στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Νωπές είναι οι μνήμες από τον σάλο που είχε προκληθεί μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «δώρο» 30 εκατ. ευρώ της κυβέρνησης στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ειδικότερα, τον περασμένο Μάρτιο το υπουργείο Υγείας είχε επιχορηγήσει τον ΕΟΠΥ με το παραπάνω ποσό για την «αποζημίωση ιδιωτικών θεραπευτηρίων – κλινικών, καθώς και ιδιωτών για την πραγματοποίηση κλινικού και εργαστηριακού ελέγχου».
Συν τοις άλλοις, την προηγούμενη Δευτέρα ο Αδωνης Γεωργιάδης ενέδωσε στις πιέσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και αύξησε το πλαφόν στην τιμή των τεστ. Μολονότι είχε ανακοινώσει ότι τo rapid test θα κοστίζει 10 ευρώ και ο μοριακός έλεγχος 40 ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφάσισε να αναιρέσει για άλλη μια φορά τον εαυτό του και να κάνει τη διατίμηση πιο τσουχτερή για τους πολίτες. Εντέλει οι τιμές στο τεστ ταχείας ανίχνευσης κυμαίνονται από 10 έως 20 ευρώ και στο PCR από 40 έως 60 ευρώ.
Κι όλα αυτά ενώ παρατηρούνται ολιγωρίες και παραλείψεις που οδηγούν σε λανθασμένη αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Τελευταίο «κρούσμα», η αμέλεια ιδιωτικού διαγνωστηρίου της Θεσσαλονίκης που προκάλεσε πανικό στην τοπική κοινωνία του Κιλκίς. «Η ανακοίνωση για εκτόξευση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων σε 102 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, η οποία οφείλεται σε ασύλληπτο λάθος ιδιωτικού εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη, κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, εξηγώντας ότι το ιδιωτικό διαγνωστικό καθυστέρησε να κοινοποιήσει στον ΕΟΔΥ τα αποτελέσματα ελέγχων που διεξήγαγε από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη υγειονομικού από την ίδια περιοχή, ο οποίος, αν και νοσούσε για δύο εβδομάδες, δεν ήταν καταγεγραμμένος στο εθνικό μητρώο.