Αγκάθια στο δρόμο για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ

Υπαινιγμοί και πολιτικές αιχμές μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών για τη νέα ηγεσία αλλά και διαφωνίες για διαδικαστικά θέματα αναδείχθηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ .

Η συνεδρίασή του κορυφαίου οργάνου της Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής (3.10.2021), με καθυστέρηση, λόγω διασταύρωσης των στοιχείων συμμετοχής αλλά και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Το ενδιαφέρον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής , στο πλαίσιο των διαδικασιών για νέα ηγεσία στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν εμφανώς έντονο. Παρέμειναν επί ώρες να ακούσουν τους υποψηφίους (Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος) αλλά και να τοποθετηθούν. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου πενήντα άτομα ζήτησαν να μιλήσουν και κάποιοι μάλιστα εξέφρασαν τη στήριξη σε υποψηφίους.

Χαμήλωσαν οι ήχοι της ορχηστρικής μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη, και η συνεδρίαση άνοιξε με την ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά που προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισείει τον κίνδυνο της διάσπασης του Κινήματος Αλλαγής, σε περίπτωση που η “γραμμή” του αποκλίνει από την αυτόνομη πορεία και την καθαρή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα.

Μιλώντας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, απάντησε με αιχμές στους εσωκομματικούς της αντιπάλους και έθεσε ως κρίσιμο τρίπτυχο για την παράταξη “ενότητα-αυτόνομη πορεία-καθαρή σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα”. Εκρινε ως μείζονα κατάκτηση της παράταξης επί προεδρίας της την συνεχή εκλογική άνοδο σε κάθε αναμέτρηση, τις καθαρές σοσιαλδημοκρατικές θέσεις και κυρίως ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έγινε δεκανίκι κανενός.

Επαναδιεκδικώντας την ηγεσία, ζήτησε νέα εντολή για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας και νίκης. Όπως είπε “αν θολώσουμε το μήνυμα” σχετικά με την ταυτότητα και την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ “τότε η διάσπαση είναι προ των πυλών” και θα είναι το χαριστικό χτύπημα”.

Επεφύλαξε απαντήσεις σε όσους επαναφέρουν στα ζητήματα της σχέσης ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Θύμισε ότι δεν έφυγε, όπως άλλοι από τη Χαριλάου Τρικούπη, σε δύσκολες συνθήκες και κατάφερε με την μετεξέλιξη να προστατεύσει, όπως είπε, την παράταξη και από τα χρέη του ΠΑΣΟΚ και από την πολιτική του δυσφήμιση από τους πολιτικούς αντιπάλους.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και τόνισε ότι “εμείς θα γκρεμίσουμε την Μητσοτακική δεξιά”. Με αυτόν τον τρόπο ανέδειξε την αντίθεσή της και με τον ΣΥΡΙΖΑ που όπως σημείωσε “απέτυχε και ως αντιπολίτευση”…

Ακολούθησε η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Πασοκ Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τοποθετήθηκε χωρίς να φανεί ότι κλίνει υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι συνυποψήφιοί της που την κατηγόρησαν εμμέσως για διχαστικό λόγο ενώ τοποθετήθηκαν για το δικό τους πολιτικό σχέδιο.

Ο Χάρης Καστανίδης αμφισβήτησε την φερεγγυότητα του Μητρώου μελών και τους αριθμούς του. Ζήτησε να μην τεθεί το Μητρώο σαν δεξαμενή για τη συλλογή των 5.000 υπογραφών σχετικά με την κατάθεση υποψηφιότητας- αντ αυτού γενικώς 5000 υπογραφές πολιτών.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε το ζήτημα. Και οι δυο τάχθηκαν κατά του διχαστικού λόγου .

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε χαμηλούς τόνους αλλά επεσήμανε ότι πολιτική με υπαινιγμούς δεν αρμόζει.

Την ενότητα προέβαλε ως μείζον θέμα σε παρέμβασή του ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.