Τις σχέσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη και συνεργατών του με τον Μανόλη Πετσίτη φέρνει στο φως η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Συγκεκριμένα, η «Εφ.Συν.» χθες κυκλοφόρησε με μία σελίδα από την οποία απουσίαζε το ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού αγώνα Ολυμπιακός – Μίλαν, επειδή η διοίκηση της πειραϊκής ομάδας αρνήθηκε να διαπιστεύσει συντάκτη μας για το εν λόγω παιχνίδι, με τη δικαιολογία ότι καθυστερήσαμε να την ενημερώσουμε.
Αυτό επικαλέστηκε σε απάντησή του ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Ολυμπιακού, Κώστας Καραπαπάς, με μια ανακοίνωση σε ύφος που δεν αρμόζει σε στέλεχος μεγάλης ομάδας.
Ειδικότερα, μας χαρακτήρισε «Πράβδα» και ανέφερε πως στο γήπεδο βρήκαν θέση αυτοί που είναι «πιο σοβαροί επαγγελματίες». Στο τέλος της ανακοίνωσής του ο κ. Καραπαπάς θέλησε να κάνει και χιούμορ γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμα κι αν βάλετε να πάρει τηλέφωνο ο Καρανίκας ή ο Πετσίτης, θέση δεν υπάρχει…»
Εμείς θα συνιστούσαμε αφενός ψυχραιμία στον κ. Καραπαπά, αφετέρου να ρίξει μια καλή ματιά στις φωτογραφίες του σημερινού ρεπορτάζ μας.
Αφού το κάνει, θα έχει άφθονο χρόνο στη συνέχεια να σχολιάσει, όταν και αν μπορεί, τις φωτογραφίες του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, του ιστορικού στελέχους και παλαιού αντιπροέδρου της ομάδας, Σάββα Θεοδωρίδη, και της εμπορικής διευθύντριας της Alter Ego (της εταιρείας που εκδίδει «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ»), Πέννυς Λάγκα, παρέα με τον Μανόλη Πετσίτη.
Εδώ και μέρες τα εκδοτικά μέσα του Βαγγέλη Μαρινάκη δημοσιεύουν φωτογραφίες του 2015, επιχειρώντας να συνδέσουν ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα με τον Μανόλη Πετσίτη, πρώην συνεργάτη του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.
Τα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για τον Πετσίτη που από σερβιτόρος με χαμηλό μισθό, εξελίχθηκε σε συνεργάτη επιχειρηματιών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας τη σχέση του με τον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα χρέη της εταιρείας του ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Αφηναν να εννοηθεί, δηλαδή, ότι ο Πετσίτης ήταν ο άνθρωπος του Μαξίμου στο πλευρό του επιχειρηματία και πως γι’ αυτούς τους λόγους ο τελευταίος είχε ευνοϊκή μεταχείριση από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα δεκάδες εκατομμύρια χρεών του προς τη ΔΕΠΑ.
Και επειδή αυτό το αφήγημα δεν ήταν αρκετό, τα δημοσιεύματα επανέφεραν στην επικαιρότητα το… διαβόητο πλέον ταξίδι του Νίκου Παππά στη Βενεζουέλα το 2013, τις υπεράκτιες εταιρείες Κύπριων δικηγόρων, τα Panama Papers, ενώ δεν δίστασαν να βαφτίσουν τον Μανόλη Πετσίτη «ταμία» του Νίκου Παππά, βάζοντας στο τέλος κι ένα ερωτηματικό, έτσι για την τιμή της δημοσιογραφίας…
Τα ρεπορτάζ ξεκίνησαν από δημοσιεύσεις του ιστότοπου Newsbomb.gr και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν «ΤΑ ΝΕΑ» και ακολούθως ο «Φιλελεύθερος», αρκούντως βοηθούμενα και από την υποστήριξη της Ν.Δ., η οποία με συνεχόμενες ανακοινώσεις ζητούσε απαντήσεις με βάση τις φωτογραφίες του 2015.
Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν νομίζουμε ότι η Ν.Δ. θα εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση, σήμερα, με αφορμή τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.». Τα ερωτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαντλούνται μόνο στην κυβέρνηση και στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Ενδεχομένως και «ΤΑ ΝΕΑ» ή γενικά τα ΜΜΕ του ομίλου Μαρινάκη να μη σχολιάσουν τις εν λόγω φωτογραφίες και η δημοσιογραφική έρευνά τους να εξαντλείται στις φωτογραφίες του Μανόλη Πετσίτη με άλλους επιχειρηματίες και όχι με το αφεντικό τους ή την εμπορική διευθύντρια της εταιρείας που τους εκδίδει.
Την τελευταία ειδικά φωτογραφία θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει και τρυφερή.
Συνεπώς, αυτή η αγωνία τους για το ποιος είναι και τι κάνει ο Μανόλης Πετσίτης θα έπρεπε να είχε ήδη απαντηθεί, καθώς είχαν τη δυνατότητα –όπως αποδεικνύεται άλλωστε από τις φωτογραφίες– της άμεσης ενημέρωσης.
Αν βέβαια κάποιος είναι κακοπροαίρετος, θα μπορούσε να ακολουθήσει τη λογική των «ΝΕΩΝ», ότι όποιος φωτογραφίζεται με τον Μανόλη Πετσίτη αυτόματα συναλλάσσεται και μαζί του. Εμείς όμως είμαστε καλοπροαίρετοι.
Ποιος είναι ο Μανόλης
Ο Μανόλης Πετσίτης είναι ένα από τα τρία αγόρια μιας λαϊκής οικογένειας της Καισαριανής. Μια οικογένεια αριστερή, δημοκρατική, που ζει σε μια προσφυγική συνοικία και που είναι γνωστή στην περιοχή για την τιμιότητά της.
Στην πορεία, όμως, ο Μανόλης φαίνεται πως άλλαξε ρότα. Αν και όντως για ένα διάστημα βρέθηκε στο πλευρό του Νίκου Παππά κάνοντας δουλειές «παρατρεχάμενου» και όχι «εκπροσώπου» του Μαξίμου –όπως γράφεται κατά κόρον–, στα τέλη του 2015 απομακρύνθηκε από το υπουργικό περιβάλλον. Το παρελθόν του σε δουλειές νυχτερινής διασκέδασης και εστίασης τον έφερνε σε επαφή με διάφορους επιχειρηματίες. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν δει τα ονόματά τους στα δημοσιεύματα, κάποιοι άλλοι όχι.
Κάπως έτσι, την τελευταία τριετία, άλλαξε ζωή, διέμενε σε ένα υπερπολυτελέστατο σπίτι, έγινε πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ της Νήαρ Ηστ, περνούσε τις νύχτες του με διασκεδάσεις και το έπαιζε «παράγοντας». Και ο κόσμος αγόραζε το προϊόν του Μανόλη…
Με λίγα λόγια, όλη η ιστορία εδώ είναι ότι ο Μανόλης, προκειμένου να εξελιχθεί επαγγελματικά, «πουλούσε» σε όλους αυτούς την υποτιθέμενη σχέση του με την κυβέρνηση και την παλαιά σχέση του με τον Νίκο Παππά (ήταν ως γνωστόν συμμαθητές, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός). Μόνο που αυτή η σχέση δεν υφίστατο.
Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσες μέρες και μετά από τόσα δημοσιεύματα, δεν υπάρχει ούτε μία απόδειξη παράνομης συναλλαγής μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης με τους αναγραφόμενους επιχειρηματίες, με μεσάζοντα τον Μανόλη Πετσίτη. Ούτε μία.
Ο πρόεδρος των Εφοπλιστών
Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.», υπήρξαν περιπτώσεις επιχειρηματιών που προσέγγισε ο Μανόλης Πετσίτης, «πουλώντας» τους την ανύπαρκτη σχέση του με το μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι έψαξαν το θέμα λίγο παραπάνω.
Κάπως έτσι, πριν από 2 χρόνια προσέγγισε γνωστό εφοπλιστή για συνεργασία, προβάλλοντας το προφίλ του ανθρώπου που έχει… άκρες στην κυβέρνηση. Ο εφοπλιστής άκουσε την πρόταση, αλλά για καλή του τύχη, πριν προχωρήσει σε κάποια συνεργασία, ζήτησε τη γνώμη του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμη.
Ο κ. Βενιάμης απάντησε στον εφοπλιστή πως θα κοιτάξει το ζήτημα και λόγω της θεσμικής του θέσης έθεσε το ερώτημα για τον Μανόλη Πετσίτη στο μέγαρο Μαξίμου, για να λάβει την απάντηση πως ο εν λόγω άνθρωπος ουδεμία σχέση έχει με την κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν την εκπροσωπεί.
Την ιστορία αυτή επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας με την «Εφ.Συν.», ο κ. Βενιάμης. «Μετά από αυτό, είπα στον φίλο μου να μη συνεργαστεί μαζί του γιατί δεν ήταν αυτό που έλεγε πως είναι», μας ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Η υπόθεση Λαυρεντιάδη
Ως γνωστόν, τα δημοσιεύματα που αφορούν τον Πετσίτη και τη σχέση του με τον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη, επιχειρούν να συνδέσουν την κυβέρνηση –με υπονοούμενα– με κάποια ευνοϊκή μεταχείριση των χρεών του επιχειρηματία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΠΑ –τα οποία εν πολλοίς είναι γνωστά– το χρέος της εταιρείας ELFE προς αυτήν, ύψους 120 εκατ. ευρώ, στο συντριπτικό μέρος του δημιουργήθηκε πριν από το 2015.
Ειδικότερα, το ύψος του χρέους που παρελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 ήταν στα 89 εκατ. ευρώ, στα οποία πρέπει να υπολογιστούν οι τόκοι υπερημερίας, γεγονός που έφτανε το χρέος στα 110 εκατ. ευρώ.
Το χρέος, στα τελευταία τρία χρόνια αυξήθηκε κατά δέκα εκατομμύρια ευρώ. Μετά την αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, Θ. Κιτσάκου, από τη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η εταιρεία κατέθεσε αγωγή στην ELFE για αποπληρωμή του χρέους.
Αυτό που κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι η αντιπολίτευση παρουσιάζει την υπόθεση λες και το χρέος δημιουργήθηκε μόλις… χθες.