Άγιο Όρος: Οι μοναχοί επικαλούνται το «αυτοδιοίκητο» και αρνούνται επιπλέον μέτρα για τον κορονοϊό

Άγιο Όρος: Οι μοναχοί επικαλούνται το «αυτοδιοίκητο» και αρνούνται επιπλέον μέτρα για τον κορονοϊό

Με πάνω από δέκα κρούσματα καταγεγραμμένα (τουλάχιστον 12-13) η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έσπευσε να λάβει ορισμένα μέτρα προκαταλαμβάνοντας την Πολιτεία αλλά και τις προτάσεις της κυβέρνησης που μετέφεραν ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση πρότεινε «λουκέτο» (lockdown) για 15 ημέρες αλλά οι μοναχοί είχαν ήδη λάβει κάποια περιοριστικά μέτρα και σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο του Αγίου Όρους επικαλούμενοι το Αυτοδιοίκητο.

Η σχετική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Καρυές με τη συμμετοχή των κυρίων Τσιόδρα και Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας.

Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ για Covid-19 σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Η κατάσταση στο Αθωνική Πολιτεία θεωρείται παρά πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 12 έως 13 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν!

Περίπου 200 από αυτούς προσήλθαν για να υποβληθούν σε τεστ που βγήκαν αρνητικά, ενώ οι περισσότεροι επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων, όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας.

Αρμοδιότητα της Διοίκησης η Δημόσια Υγεία

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το Άγιο Όρος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο όμως δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους, η οποία διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Από την πλευρά τους κύκλοι της Διοίκησης του Αγίου Όρους αναφέρουν πως το Άγιο Όρος δεν είναι αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό και «η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους;»

Τα μέτρα που έλαβε η Ιερά Κοινότητα

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια η κοινότητα αποφάσισε , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Άγιο Όρος. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τα κρούσματα

Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο Άγιο Όρος μετά τα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα. Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Documento Newsletter