Να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με προηγούμενες εκδηλώσεις, κάλεσε η αγγλική κυβέρνηση τους αθλητικούς φορείς. Ωστόσο, η αγγλική ομοσπονδία (FA) αντί να κάνει κάτι παρόμοιο για το Ισραήλ, όπως όταν η αψίδα έγινε μπλε και κίτρινη στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, είπε ότι θα κρατήσει ενός λεπτού σιγή και θα ζητήσει από τους παίκτες να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ θα υπάρξει επίσης απαγόρευση των σημαιών του Ισραήλ ή της Παλαιστίνης, αρνούμενη έμμεσα να το πράξει.
Επίσης, η αψίδα φωτίστηκε με τα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας το 2015 ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στο Παρίσι, και τα χρώματα της σημαίας του Βελγίου κοσμούσαν την αψίδα το 2016 σεβόμενοι τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.
Η FA ανέφερε σε ανακοίνωσή της:
«Το απόγευμα της Παρασκευής, θα θυμηθούμε τα αθώα θύματα των καταστροφικών γεγονότων στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη.
Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους, τις οικογένειες και τους φίλους τους στην Αγγλία και την Αυστραλία και με όλες τις κοινότητες που επηρεάζονται από αυτή τη συνεχιζόμενη σύγκρουση. Υποστηρίζουμε την ανθρωπότητα και τον τερματισμό του θανάτου, της βίας, του φόβου και του πόνου.
Οι παίκτες της Αγγλίας και της Αυστραλίας θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια κατά τη διάρκεια του αγώνα τους στο Στάδιο Γουέμπλεϊ και θα υπάρχει επίσης ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη.
Μετά από συζητήσεις με εταίρους και εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, θα επιτρέψουμε μόνο σημαίες για τις ομάδες που αγωνίζονται εντός του Σταδίου Γουέμπλεϊ, για τους επερχόμενους αγώνες με την Αυστραλία και την Ιταλία.
Ο Βρετανικός Ερυθρός Σταυρός έχει επίσης απευθύνει έκκληση έκτακτης ανάγκης για να στηρίξει τους ανθρώπους που επλήγησαν από την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή και θα προωθήσουμε αυτήν την έκκληση εντός του σταδίου την Παρασκευή».
Η σύσκεψη στην FA και οι πολιτικές αντιδράσεις
Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση στα κεντρικά της αγγλικής ομοσπονδίας για να συζητηθεί ο τρόπος επισήμανσης των επιθέσεων. Ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους ισχυρίστηκαν ότι το άναμμα της αψίδας θα μπορούσε να είναι διχαστικό, σύμφωνα με το BBC.
Ανώτεροι αξιωματούχοι λέγεται ότι ανησυχούν για τη δημιουργία της αντίληψης ότι παίρνουν πλευρά στη σύγκρουση. Ο ηγέτης των Εργατικών, Sir Keir Starmer, υποστήριξε την ιδέα να φωτιστεί η αψίδα του Γουέμπλεϊ στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ.
Είπε στο ραδιόφωνο LBC: «Πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι στην αψίδα γιατί νομίζω ότι πρέπει να βγει το μήνυμα ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ και αυτό είναι μια εκδήλωση αυτής της υποστήριξης».
Ο υπουργός Υγείας Steve Barclay υποστήριξε στο Sky News: «Νομίζω ότι πρέπει να καταστήσουμε σαφή την ισχυρή υποστήριξή μας στο Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Νομίζω ότι θα ήταν σωστό να το δείξουμε και στο Γουέμπλεϊ».