Ανακοίνωση αναφορικά με διάφορα δημοσιεύματα εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο «Αγαπηνός και Συνεργάτες» σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Τατάκη και τα περί «κωλυσιεργίας» της σε δικογραφία που χειριζόταν και αφορούσε το τεράστιο θέμα των σκουπιδιών και των ΧΥΤΑ στο νησί της Κέρκυρας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κα Τατάκη «ουδεμία ευθύνη φέρει για την παύση της ποινικής δίωξης και ουδεμία κωλυσιεργία επέδειξε στον χειρισμό της εν λόγω ποινικής υπόθεσης».
Αντίθετα όπως επισημαίνεται «διέλαβε στην πρότασή της με πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία τους λόγους παύσης της ποινικής δίωξης, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε Εισαγγελικός Λειτουργός που θα ευρίσκετο στη θέση της και θα χειριζόταν την εν λόγω δικογραφία». Επίσης στην ίδια πρόταση η εισαγγελέας Τατάκη «πρότεινε την παραπομπή σε δίκη για ρύπανση περιβάλλοντος σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αυτοδιοικητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις πρώην Δήμαρχοι». Μία πρόταση που έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρίας ΝΙΚΟΣ ΑΓΑΠΗΝΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
Προς αποκατάσταση της αλήθειας και της παραπληροφόρησης που έχει προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με τις ενέργειες της εντολέως μας Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρίας Τατάκη επισημαίνουμε και αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Αρχικά οφείλουμε να υπομνήσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημοσιευθεί στον τύπο και στο διαδίκτυο πολλαπλά κείμενα που αφορούν το πρόσωπο της εντολέως μας στα οποία γίνεται επιλεκτικά διαρροή στοιχείων εκκρεμών δικογραφιών, σε συνδυασμό με πλήθος ανύπαρκτων πραγματικών δεδομένων που όλα στο σύνολό τους είναι αρνητικά σε βάρος της εντολέως μας. Ειδικότερα την 16-05-2021 δημοσιεύτηκε στην τοπική εφημερίδα της Κέρκυρας «Επισημάνσεις της Κυριακής» (αριθμός φύλλου 1134, σελίδα 18) άρθρο με τίτλο «Εξώδικη Διαμαρτυρία της πρώην Εισαγγελέως Εφετών στην εφημερίδα μας» στο οποίο παρουσιάζεται αυτούσια η εξώδικος διαμαρτυρία – πρόσκληση – δήλωση της Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών Βασιλικής Χριστούλη προς τον δημοσιογράφο Διονύσιο Μάμαλο και της διαχειρίστριας εταιρίας της ιστοσελίδας www.corfutvnews.gr στην οποία περιγράφεται δήθεν ολιγωρία από την πλευρά της εντολέως μας για την εκκρεμή τότε δικογραφία που χειριζόταν και αφορούσε το τεράστιο θέμα των σκουπιδιών και των ΧΥΤΑ του νησιού.
Η κα Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Χριστούλη επιρρίπτει ευθύνες στην εντολέα μας Εισαγγελέα Μαρία Τατάκη που χειριζόταν τότε την δικογραφία διότι υποτίθεται αδιαφόρησε για τον χρόνο παραγραφής των καταγγελλόμενων στις εν λόγω δικογραφίες αδικημάτων και άφησε δήθεν συνειδητά να παρέλθει ο προβλεπόμενος χρόνος της παραγραφής αυτών. Πλην όμως προς αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε ότι πρόκειται για εξαιρετικά ογκώδη δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε από επτά (7) συσχετισθείσες σχετικές δικογραφίες με πολυάριθμους κατηγορουμένους. Η εντολέας μας μετά το πέρας της ανακρίσεως υπέβαλε προς τον Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, ως όφειλε, την πρότασή της με την οποία πρότεινε να παύσει η ποινική δίωξη για όσα πρόσωπα είχε επέλθει παραγραφή του καταγγελλόμενου αδικήματος της ευρείας υποβάθμισης και ευρείας οικολογικής και περιβαλλοντικής διατάραξης και καταστροφής όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 28 παρ. 3, ε-2 Ν. 1605/86 ως η παρ. 2 αντικ. με το άρθρο 7 Ν. 4042/12. Η προταθείσα από μέρους της παύση της ποινικής δίωξης λόγω παραγραφής ερειδόταν στο ότι κατά τον φερόμενο χρόνο τέλεσης των πράξεων ίσχυαν μόνο οι πλημμεληματικού χαρακτήρα διατάξεις της πράξης της υποβάθμισης περιβάλλοντος που τυποποιείται στον Ν. 1650/86, ο δε κακουργηματικός χαρακτήρας εισήχθη το πρώτον με το Ν. 4042/2012 (έναρξη ισχύος 13-02-2012), συνεπώς βάσει της διάταξης του άρθρου 2 του ΠΚ η πράξη είχε ήδη υποπέσει σε παραγραφή πριν ακόμα την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς. Συνεπώς η εντολέας μας ουδεμία ευθύνη φέρει για την παύση της ποινικής δίωξης και ουδεμία κωλυσιεργία επέδειξε στον χειρισμό της εν λόγω ποινικής υπόθεσης, τουναντίον διέλαβε στην πρότασή της με πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία τους λόγους παύσης της ποινικής δίωξης, όπως ακριβώς θα έκανε κάθε Εισαγγελικός Λειτουργός που θα ευρίσκετο στη θέση της και θα χειριζόταν την εν λόγω δικογραφία. Εξάλλου στην ίδια πρότασή της πρότεινε την παραπομπή σε δίκη για ρύπανση περιβάλλοντος σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αυτοδιοικητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις πρώην Δήμαρχοι. Η πρότασή της έγινε πλήρως αποδεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Κέρκυρας με μόνη διαφοροποίηση στην παραπομπή των αυτοδιοικητικών στελεχών, για τα οποία το Συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπήρχαν ασφαλείς μετρήσεις της ρυπάνσεως των ΧΥΤΑ και οδηγήθηκε σε απαλλακτική κρίση.