Άφθονο ευρωπαϊκό χρήμα προς τη Μόσχα για το φυσικό αέριο: 10 δισ. φέτος στην κρατική Gazprom

Η ΕΕ εισήγαγε σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία απ’ ό,τι οι ΗΠΑ μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, σηματοδοτώντας το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο τα χρήματα για το φυσικό αέριο ρέουν περισσότερο προς το Κρεμλίνο.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η ΕΕ εισήγαγε 13 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού αερίου, για συνολικά 26 bcm φέτος. Εν τω μεταξύ, οι τριμηνιαίες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ μειώθηκαν στα 9,5 δισ. κυβικά μέτρα, για συνολικά 22 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών.

Με το φυσικό αέριο να διαπραγματεύεται γύρω στα 40 ευρώ ανά MWh, οι όγκοι υποδηλώνουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας πλήρωσαν ένα τεράστιο ποσό ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κρατική εταιρεία Gazprom – το οποίο εισρέει απευθείας στα ταμεία του Κρεμλίνου.

«Οι συνολικές εισαγωγές έχουν μειωθεί και το ευέλικτο αμερικανικό LNG συμπιέζεται στο περιθώριο», λέει ο Ben McWilliams, συνεργάτης της δεξαμενής σκέψης.

Η Νορβηγία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ, με ροές 21 δισ. κυβικών μέτρων το δεύτερο τρίμηνο, με τη Ρωσία να εδραιώνει τη δεύτερη θέση.

Η ΕΕ δεν έχει ακόμη αγγίξει το φυσικό αέριο με το καθεστώς κυρώσεων που εφαρμόζει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιοριζόμενη μέχρι στιγμής στην απαγόρευση της επανασυσκευασίας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Οι προηγούμενες προσπάθειες να τεθεί το ζήτημα σε πολιτικό επίπεδο απέτυχαν. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ θα βρεθούν στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των υπουργών ενέργειας στις 15 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της ετοιμότητας για τον χειμώνα, καθώς αναμένεται να διακοπούν οι ροές μέσω Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ είναι γεμάτες κατά 94%, υπερβαίνοντας τις νόμιμες υποχρεώσεις αποθήκευσης.

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Καλεί την ΕΕ να αποφύγει έναν «εμπορικό πόλεμο» με την Κίνα για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα


Η Αστυνομία μπορεί να έχει πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα ακόμα και για μικρά εγκλήματα, λέει το Δικαστήριο της Ε.Ε.


Μόσχα: Οι «Ταλιμπάν» αφαιρούνται από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων


Λίβανος: Ετάφη «προσωρινά» ο Χασάν Νασράλα


Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: Κοινός εχθρός το Ισραήλ – Τα μουσουλμανικά έθνη να ετοιμαστούν για αντίσταση


Ακροβασίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: 3+1 σενάρια για ισραηλινά αντίποινα – Σε ποιο βάζουν «φρένο» οι ΗΠΑ