Μεγάλο μέρος της Αφρικής γλίτωσε από τους υψηλούς απολογισμούς των νεκρών που έφερε η COVID-19 σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα αντιμετωπίζει ύφεση, αυξανόμενη βία και υψηλή ανεργία εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
«Το κλείσιμο της οικονομίας παγκοσμίως οδήγησε την Αφρική σε ύφεση για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις όσον αφορά την ανεργία, τη φτώχεια, τις ανισότητες και την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας», επισημαίνεται στην έκθεση για το 2021 Ibrahim Forum Report.
Αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας διάσκεψης αυτό το σαββατοκύριακο του Ιδρύματος Μο Ιμπραχίμ, το οποίο προωθεί την καλή διακυβέρνηση στην Αφρική.
Οι αφρικανικές χώρες επέβαλαν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και ισχυρή ιχνηλάτηση όταν άρχισε η πανδημία, σώζοντας δυνάμει εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με την έκθεση.
Όμως η Αφρική ήταν η μόνη ήπειρος στην οποία αυξήθηκαν τα περιστατικά βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η βία του όχλου αυξήθηκε κατά 78%, ενώ περισσότεροι από 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν την εφαρμογή των περιορισμών των λοκντάουν, επισημαίνεται στην έκθεση.
Οι προσπάθειες επίλυσης συγκρούσεων ή κατά των εξεγέρσεων μειώθηκαν, ανοίγοντας την πόρτα σε εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την πανδημία καλύπτοντας τα κενά που άφησε το κράτος.
«Η COVID-19 έχει ήδη ενταχθεί στην προπαγάνδα οργανώσεων, όπως η Αλ Σαμπάμπ και η Μπόκο Χαράμ, για να βοηθήσει στην αιτιολόγηση του σκοπού τους», δήλωσε η Καμίλα Ρόκα, Επικεφαλής Έρευνας στο ίδρυμα.
«Θέλουν να παραστήσουν ότι παρέχουν υπηρεσίες, με την Αλ Σαμπάμπ για παράδειγμα να ανοίγει κλινικές και την πτέρυγα του Ισλαμικού Κράτους (στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) να παρέχει φάρμακα», πρόσθεσε.
Μια στρατηγική επούλωσης χρειάζεται να δώσει έμφαση στην δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, επισημαίνεται στην έκθεση.
Μια λύση θα ήταν για την Αφρική να αναπτύξει μια βιομηχανία παρασκευής εμβολίων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς και να καλύψει μια τρομερή υγειονομική ανάγκη.
«Αξιοποιώντας τα διδάγματα από την COVID-19, η ήπειρός μας μπορεί να οικοδομήσει ένα πιο βιώσιμο, αυτάρκες και περιεκτικό μέλλον», υπογραμμίζει στην έκθεση ο Μο Ιμπραχίμ, ο σουδανοβρετανός δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται στο τιμόνι του ομώνυμου ιδρύματος.
«Η νεολαία της Αφρικής, η οποία είναι το μέλλον της ηπείρου μας, πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου», σημειώνει.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ