Αφοπλιστική απάντηση Σκουρλέτη σε ΝΔ περί «παροχολογίας»: Δηλαδή θα έπρεπε να εθιστούμε στις περικοπές και τις απολύσεις; (Video)

Αφοπλιστική απάντηση Σκουρλέτη σε ΝΔ περί «παροχολογίας»: Δηλαδή θα έπρεπε να εθιστούμε στις περικοπές και τις απολύσεις; (Video)

«Οι όποιες συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις για να έχουν στέρεες βάσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή ΕΠΤΑ της ΕΡΤ1. 

«Είμαστε στην καλύτερη περίοδο της χώρας τα τελευταία χρόνια. Δεν βρίσκω τους λόγους γιατί αυτό θα έπρεπε να ανακοπεί προσφεύγοντας πρόωρα σε εκλογές», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή ΕΠΤΑ της ΕΡΤ. Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, τόνισε ότι «οι όποιες συνεργασίες πρέπει να βασίζονται σε πραγματικές προγραμματικές συγκλίσεις για να έχουν στέρεες βάσεις, να έχουν δυναμική, να είναι προωθητικές». Συμπλήρωσε ότι στο πεδίο των συνεργασιών «το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει, στο επίπεδο της κάλπης μία πορεία συνεύρεσης με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της συνεργασίας της Αριστεράς με έναν ευρύτερο προοδευτικό χώρο».

Απορρίπτοντας την κριτική της αντιπολίτευσης περί «προεκλογικών παροχών» για τα τελευταία μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που εισάγοντα στη Βουλή, ο Πάνος Σκουρλέτης αντέτεινε με έμφαση: «Δηλαδή τι θα έπρεπε να κάνουμε, να εθιστούμε στις περικοπές; Στις απολύσεις; Στις διαθεσιμότητες; Στην απώλεια κατά 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος; Στην μείωση κατά μέσο όρο του 33% των μισθών των εργαζομένων; Τι έχουμε πάθει πια, ανοσία, μιθριδατισμό στη λιτότητα; Δεν είναι παροχές αυτό που γίνεται τώρα, είναι ένας άλλος δρόμος πάνω στο ασφαλές έδαφος που δημιουργήθηκε στο πεδίο της οικονομίας, στις θετικές προοπτικές που θα υπάρξουν. Θα κλείσουμε με 2% ανάπτυξη το 2018. Από πότε έχουμε να το δούμε το 2%; Στο 2,5% θα κινηθεί ο δείκτης της ανάπτυξης για το επόμενο έτος, το 2019».

Αναλύοντας τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ενδεικτικά: «Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους, εάν κανείς δει όλους τους δείκτες της οικονομίας. Έχουμε σταθερά μια αύξηση των εξαγωγών; Έχουμε. Και ξέρετε, η αύξηση των εξαγωγών μιας οικονομίας είναι από τους πιο υγιείς δείκτες, διότι δείχνει ότι μπορεί και παίρνει μερίδιο στον διεθνή ανταγωνισμό, έχει εξωστρέφεια. Κι αυτό έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Έχει σταθεροποιηθεί ο δείκτης κατανάλωσης στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρικό. Έχει ζωντανέψει ξανά η κτηματαγορά, έχουμε θετικές εκτιμήσεις από όλους τους διεθνείς οίκους σε σχέση με την πορεία της οικονομίας. Αύξηση των άμεσων επενδύσεων, για πρώτη φορά το ’17 και το ’18. Έχουμε θετικούς, σταθεροποιημένους δείκτες πια, σε αυτά τα ζητήματα. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Δεν τα είχαμε αυτά το ’14, όπως μας λένε. Δεν τα είχαμε το ’14 και μάλιστα τότε οι επενδύσεις ήταν εντελώς προσανατολισμένες σε κάποια χρηματοπιστωτικά προϊόντα τα οποία ήταν τελείως πρόσκαιρα, δηλαδή κάποιοι είχαν έρθει για να σπεκουλάρουν σε συγκεκριμένα προϊόντα και δεν ήταν μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις όπως είναι πια σε αυτή τη φάση της ελληνικής οικονομίας».

Ερωτώμενος για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «έχουμε μια συμφωνία που το περιεχόμενό της μας θωρακίζει από κακοτοπιές, δεν αφήνει περιθώρια ούτε για αλυτρωτισμούς ούτε για μειονότητες εντός του ελληνικού χώρου όπου θα πρέπει, όπως ο είπε ο κ. Ζάεφ, να έχουν δικαίωμα να διδάσκεται η γλώσσα τους» και πρόσθεσε: «Έχουμε μια συμφωνία που το πνεύμα και το γράμμα της αποτελούν την καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσα είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίο, βέβαια, να σημειώσουμε γιατί ξεχνιέται αυτό στην εσωτερική συζήτηση, αισθάνθηκε την ανάγκη να ανασκευάσει».

Αναφερόμενος στην στάση της αντιπολίτευσης σε σχέση με την ερμηνεία της συμφωνίας, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική διότι δίνει λαβές στους ακραίους κύκλους από την άλλη πλευρά» και ότι πρέπει «να μην κινείται με βάση, τελικά, τα ταπεινά, αντιπολιτευτικά της κίνητρα».

Ακολουθεί ολόκληρη
την συνέντευξη:  

Documento Newsletter