Αφησαν ανεξέλεγκτο το «πάρτι» με τα εργόσημα – Εξαφάνισαν παράνομα αποφάσεις του ΕΦΚΑ

Αφησαν ανεξέλεγκτο το «πάρτι» με τα εργόσημα – Εξαφάνισαν παράνομα αποφάσεις του ΕΦΚΑ

Με προφορική εντολή ο πρώην διοικητής του ΕΦΚΑ Παν. Δουφεξής ανακάλεσε δύο έγγραφα που έβαζαν τάξη στην ασφάλιση εργατών γης και προκάλεσε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο

Το σκάνδαλο είναι τεράστιο και συνεπάγεται απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν από ξέπλυμα χρήματος μέχρι φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή που χάθηκαν με εντολή (!) του πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ Παναγιώτη Δουφεξή. Είναι το πρόσωπο που, όπως αποκαλύπτει το Documento, έδωσε την προφορική εντολή και ανακλήθηκαν με το με αρ. πρωτ. 270673/31.05.2023 δύο έγγραφα που έβαζαν τάξη στην ασφάλιση των εργατών γης με εργόσημο. Είναι το πρόσωπο που λειτούργησε ως εσωτερικός εχθρός για τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι όλως παρατύπως και παρανόμως με προφορική εντολή του δεν ίσχυσαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που είχαν θεσπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ομως ο Παν. Δουφεξής δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Πρόκειται για τον διευθυντή του γραφείου δύο πρώην υπουργών Εργασίας, του Γιάννη Βρούτση και του Κωστή Χατζηδάκη. Ο τελευταίος τον τοποθέτησε στη θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ και, όπως ήταν γνωστό στους παροικούντες το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν έπραττε το παραμικρό χωρίς τη συγκατάθεση του νυν υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη.

Τώρα, 15 μήνες μετά και ενώ εξαιτίας της παράνομης δράσης Δουφεξή έχουν χαθεί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως κάνει γνωστό ότι θα αλλάξει μέσα στο Σεπτέμβριο το καθεστώς ασφάλισης των εργατών γης με εργόσημο. Αυτό γίνεται καθώς με βάση πόρισμα της Εθνικής Επιτροπής Διαφάνειας υφίστανται εκτεταμένη φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Στο συγκεκριμένο πόρισμα καταγράφονται 49.000 περιπτώσεις αυθαιρεσιών οι οποίες κοστίζουν στο ασφαλιστικό σύστημα και στον κρατικό κορβανά δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατ. ευρώ ετησίως.

Για να καταλάβουμε το εύρος των παρανομιών αρκεί να αναφέρουμε ότι στο πόρισμα καταγράφονται περιπτώσεις κατά τις οποίες δηλώθηκε από τους εργοδότες ότι εργάτες γης με ένα εργόσημο έλαβαν αμοιβή 15.000 ευρώ. Υφίσταται δε και περίπτωση εξαργύρωσης εργοσήμου αξίας 500.000 ευρώ. Τέλος, έχει εντοπιστεί εργάτης γης που το 2017 από 29 εργοδότες, το 2018 από 58 εργοδότες, το 2019 από 35 εργοδότες και το 2020 από 42 εργοδότες παρουσιάζεται με συνολικές εργοδοτικές δαπάνες που πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ! Καθίσταται προφανές ότι υπάρχει και λειτουργεί κύκλωμα που ξεπλένει χρήμα, εισφοροδιαφεύγει και φοροδιαφεύγει έχοντας, όπως αποκαλύπτει το Documento, σύμμαχο τον πρώην διοικητή του ΕΦΚΑ και διευθυντή των υπουργών Γ. Βρούτση και Κ. Χατζηδάκη Παν. Δουφεξή.

Χτυπούσε ήδη καμπανάκι

Ολα αυτά μπορεί να γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν στο τώρα και να τροποποιηθούν οι διατάξεις που αφορούν το εργόσημο των εργατών γης με την κατάθεση του πορίσματος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, αλλά πολλά είναι γνωστά ήδη από το 2021. Στο με αρ. πρωτ. 187522/Σ.60226/25.05.2021 έγγραφό του το τμήμα Διαχείρισης Εισφορών μη Μισθωτών περιγράφει περιπτώσεις εργαζομένων και εργοδοτών που αφορούν σκαστές παρανομίες και βρέθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχων.

Συγκεκριμένα, αναγράφονται σε σχέση με τους εργαζόμενους η εξαργύρωση εργοσήμων υπέρογκου ποσού ως αμοιβή από φερόμενο ως απασχολούμενο εργάτη γης εντός του έτους, π.χ. 277.000 ευρώ, και περιπτώσεις προσώπων τα οποία εφόσον πράγματι εξαργύρωσαν εργόσημα, γεγονός που δηλώνει την απασχόλησή τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση προκειμένου να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ. Από την άλλη, για τους εργοδότες αναγράφεται ότι εντοπίζονται περιπτώσεις που έχουν εκδώσει για το ίδιο έτος εργόσημα με υπέρογκα ποσά για πρόσωπα που δεν έχουν ασφαλιστεί.

Σύμμαχος κυκλωμάτων

Οι συγκεκριμένες οδηγίες λειτούργησαν για δύο μήνες και παρήγαγαν απτά αποτελέσματα αποτροπής των κυκλωμάτων. Ομως, όπως εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται, τα κυκλώματα είχαν σοβαρά ερείσματα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το Documento φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφο του ίδιου τμήματος που θέσπισε τις διαδικασίες και ύψωσε τείχος αποτροπής στα κυκλώματα, στο οποίο, όπως αναγράφεται, «κατόπιν εντολής διοικητή» ανακαλούνται τα έγγραφα! Ποιος έδωσε την εντολή όμως στον διοικητή Παν. Δουφεξή; Οπως άπαντες γνωρίζουν, ο συγκεκριμένος διοικητής ήταν προηγουμένως διευθυντής του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και από τη θέση αυτή διορίστηκε διοικητής του ΕΦΚΑ. Γνωρίζει άραγε ο Κ. Χατζηδάκης τη συγκεκριμένη ενέργειά του που άνοιξε… λεωφόρους ώστε τα κυκλώματα του εργοσήμου για τους εργάτες γης να ξεπλένουν χρήμα, να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν; Ποιος δίνει εντολές ώστε να σβηστεί το έγγραφο από την ΙΡΙΔΑ που στέλνει ευθέως τον Παν. Δουφεξή στον εισαγγελέα, στον οποίο έχει διαβιβαστεί το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας; Τελικά μήπως δεν φταίνε ο τυροπιτάς και ο μικρομεσαίος που τους επιβλήθηκε τεκμαρτός φόρος από τον Κ. Χατζηδάκη για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή;

Ο διοικητής ανακάλεσε

Από εδώ και πέρα εκκινεί το σκάνδαλο Δουφεξή, που μέσω του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο του κυκλώματος το οποίο στήθηκε με τα εργόσημα των εργατών γης. Στις 31 Μαρτίου 2023 το ίδιο τμήμα που ήλεγξε και βρήκε τις σκαστές παρανομίες, δηλαδή το τμήμα Ασφάλισης μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ, εξέδωσε το με αρ. 162859/31.03.2023 έγγραφο με τίτλο «Οδηγίες για την υπαγωγή στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ – π. ΟΓΑ εργατών γης». Στο έγγραφο αυτό, αφού επισημαίνεται ότι υφίσταται εκτεταμένη παραβατικότητα, δίνονται οδηγίες που αφορούν την ορθή υπαγωγή των προσώπων που εργάζονται, τη διαχείριση των καταγγελιών και τις ενέργειες που πρέπει να γίνονται όταν διαπιστωθούν μη σύννομες συναλλαγές. Στο έγγραφο περιγράφεται η κατηγοριοποίηση των μη σύννομων συναλλαγών εργοσήμου και επίσης γνωστοποιούνται τα κριτήρια για τη διενέργεια των ελέγχων. Οπως τονίζεται σχετικά, για κάθε υπόθεση ασφάλισης με εργόσημο εργατών γης για την οποία συντρέχουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω αναφερόμενα κριτήρια θα πρέπει να διενεργείται έλεγχος. Ειδικότερα, ο έλεγχος διενεργείται στις περιπτώσεις όπου ο αιτών ή ο ήδη ασφαλισμένος ως εργάτης γης:

• Φέρεται να έχει εξαργυρώσει εντός ενός ημερολογιακού μήνα επιταγές εργοσήμου η αξία των οποίων αντιστοιχεί σε πλήρη ασφάλιση για το εν λόγω έτος (150 ή περισσότερες ημέρες εργασίας εντός ενός ημερολογιακού μήνα).

• Η συνολική αξία των εργοσήμων που έχει εξαργυρώσει εντός ενός ημερολογιακού έτους αντιστοιχεί σε πλέον των 300 ημερών εργασίας.

• Η μόνιμη κατοικία του ασφαλισμένου ως εργάτη γης κατά τον χρόνο που φέρεται ότι έλαβε αμοιβές με εργόσημο είναι μακριά από τον τόπο που φέρεται ότι εργάστηκε.

• Ο φερόμενος ως εργοδότης δεν είναι ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ – πρώην ΟΓΑ ως αγρότης.

• Διενεργείται έρευνα για κάθε καταγγελία με την οποία αμφισβητείται η νομιμότητα συναλλαγής εργοσήμου ως προς την είσπραξη ή ακόμη και ως προς την έκδοση, η οποία αφορά τόσο τον αποδέκτη όσο και τον εκδότη.

Στο ίδιο έγγραφο καθιερώνεται και η δικαιολόγηση των ημερών εργασίας σε σχέση με την αξία των πωλήσεων των παραγόμενων προϊόντων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Σε κάθε περίπτωση που η αξία των εργοσήμων που εκδόθηκαν από την αγροτική επιχείρηση και εξαργυρώθηκαν από τα πρόσωπα που απασχολήθηκαν σ’ αυτήν στο έτος που αφορά ο έλεγχος είναι αναντίστοιχη της αξίας των πωλήσεων των παραγόμενων προϊόντων και δεν προκύπτει η λήψη αγροτικών αποζημιώσεων (π.χ. για ζημιές από φυσικές καταστροφές), τα εργόσημα που εκδόθηκαν από τον ελεγχόμενο εργοδότη δεν θα γίνονται δεκτά, στο σύνολό τους, ως αποδεικτικά στοιχεία της απασχόλησης εργατών γης. Το ίδιο εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις αναντιστοιχίας των δηλωθέντων στο Ε3 στοιχείων ως προς τον αριθμό των απασχολούμενων και το ποσό παροχών προς αυτούς σε σχέση με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ ή και τα δηλωθέντα από τον εργοδότη στην υπεύθυνη δήλωση που υπέβαλε στα πλαίσια του διενεργούμενου ελέγχου».

Ομως δεν μένει εκεί η υπηρεσία του ΕΦΚΑ, που γνωρίζει τι συμβαίνει αφού η ίδια ήδη από το 2020 διενεργεί τους ελέγχους και έχει αποστείλει τα ευρήματα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στο ίδιο έγγραφο ζητά από τα κατά τόπους τμήματα του ΕΦΚΑ όταν βρίσκονται παραβάτες να ενημερώνεται η ΑΑΔΕ και να στέλνονται στις οικείες εισαγγελικές αρχές για διερεύνηση ποινικά κολάσιμων πράξεων σε περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνονται εικονικές συναλλαγές εργοσήμου.

Με έτερο έγγραφο της ίδια ημερομηνίας (αρ. πρωτ. 163017/31.03.2023) και τίτλο «Οδηγίες για τη διόρθωση της ταυτοποίησης επιταγών εργοσήμου γης», το τμήμα Ασφάλισης μη Μισθωτών του ΕΦΚΑ δένει χειροπόδαρα τα κυκλώματα που ξεπλένουν χρήμα, εισφοροδιαφεύγουν και φοροδιαφεύγουν με το εργόσημο. Περιγράφει τις περιπτώσεις κατά τη διαδικασία εξαργύρωσης των εργοσήμων που επιφέρουν άμεσο έλεγχο και διαβίβαση στοιχείων σε εισαγγελικές αρχές και ΑΑΔΕ. Αυτές οι υποπεριπτώσεις είναι:

• Εξαργύρωση εργοσήμου με διαφορετικό ΑΜΚΑ απ’ αυτόν που έχει καταχωρηθεί στα μητρώα ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ και ο οποίος έχει αποδοθεί στον ίδιο ασφαλισμένο.

• Εξαργύρωση εργοσήμου με λανθασμένο ΑΜΚΑ (μη υπαρκτό στη βάση δεδομένων του μητρώου ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ).

• Εξαργύρωση εργοσήμου με ίδιο ΑΜΚΑ (με την έκδοση).

• Εξαργύρωση εργοσήμου με ΑΜΚΑ που δεν ανήκει στον φερόμενο ως αποδέκτη και είναι διαφορετικός από τον ΑΜΚΑ έκδοσης.

• Εκδοση επιταγής εργοσήμου με τον ΑΜΚΑ του εργαζόμενου και εξαργύρωσή της με τον ΑΜΚΑ του φερόμενου ως εργοδότη.

Οπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ 15 μήνες προτού παραδώσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας το πόρισμα στην υπουργό Ν. Κεραμέως όρθωσαν τέτοιο τείχος αποτροπής που δεν μπορούσαν να γίνουν όλα αυτά που περιγράφονται στο πόρισμα ως εκτεταμένο ξέπλυμα χρήματος, εισφοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Ηταν μια προσπάθεια εκ των έσω ώστε μην καταγράφεται απώλεια για τον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ δεκάδων, αν όχι εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Επί τον τύπον των φίλων

Καλύτερα η Κουμουνδούρου να ασχολείται με την ισοπέδωση της Υγείας από τον Άδωνη Γεωργιάδη

Νέα «πυρά» του «γαλάζιου» Χαρακόπουλου: «Ο κόσμος έχει παράπονα από την κυβέρνηση» – Ζητά στροφή προς τα δεξιά

Σκληρή τοποθέτηση Αρβανίτη: «Δεν πάει άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προσωπική επιχείρηση και δεν έχει ιδιοκτήτη»

Κόκκαλης για αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Να αλλάξουμε πρώτα εμείς συμπεριφορές – Διαφωνώ με το όνομα»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter