Αφιέρωμα του Al Jazeera: Οι τελευταίοι Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα

Αφιέρωμα του Al Jazeera: Οι τελευταίοι Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα

Αφιέρωμα στις μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Αιθιοπίας και στην ελληνική κοινότητα που ζει στην Αντίς Αμπέμπα και τις διατηρεί ζωντανές σήμερα, φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του το διεθνές αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

«Η σχέση της Αιθιοπίας και της Ελλάδας χρονολογείται από την αρχαιότητα και μια μικρή ελληνική κοινότητα διατηρεί ζωντανούς και τους δυο πολιτισμούς» αναφέρει στην εισαγωγή του το δημοσίευμα, που έχει τίτλο «Οι τελευταίοι Έλληνες της Αντίς Αμπέμπα».

«Γνωρίζατε ότι η Αιθιοπία πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη “Αιθίοψ”, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Όμηρο;» δηλώνει με περηφάνια ο πρεσβευτής της Ελλάδας στο κράτος αυτό της ανατολικής Αφρικής -γνωστό παλιότερα και ως Αβησσυνία- Νικόλαος Πατακιάς.

Καθισμένος στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της Αντίς Αμπέμπα, ο κ. Πατακιάς δείχνει το αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα, Τα Αιθιοπικά. Είναι μια ιστορία αγάπης για τη σχέση μεταξύ της κόρης της βασίλισσας της Αιθιοπίας και ενός Έλληνα απογόνου του Αχιλλέα. Επίσης στην κατοχή του πρέσβη υπάρχουν φωτογραφίες κειμηλίων από το αρχαίο αιθιοπικό βασίλειο της Αξώμης. Περιλαμβάνουν μία στήλη του Εζάνα (ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους βασιλιάδες της Αξώμης) και μερικά χρυσά νομίσματα, τα οποία -και τα δύο- φέρουν αρχαίες ελληνικές επιγραφές.

«Η παράδοση έχει ειδικό βάρος στην Αιθιοπία και την Ελλάδα, την ακολουθούμε με πίστη» λέει ο 57χρονος Οδυσσέας Πάρης, που κάθεται σε ένα ελληνικό εστιατόριο κοντά στην κατοικία του πρεσβευτή. «Είμαστε πολύ τυχεροί γιατί μπορούμε να απολαύσουμε εορτασμούς και από τις δύο κουλτούρες» προσθέτει.

Η συντάκτρια διακρίνει τα αναμφισβήτητα μεσογειακά χαρακτηριστικά του 57χρονου και της συζύγου του: Καθώς χτυπάει τον φραπέ του η σύζυγός του, Αναστασία Μητσοπούλου, καπνίζει και μιλάει παραστατικά με τους φίλους της. Ωστόσο, ο Οδυσσέας Πάρης και η Αναστασία Μητσοπούλου είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαιθίοπες της Αντίς Αμπέμπα. Και οι δύο παππούδες του Οδυσσέα Πάρη ήταν Έλληνες και οι γιαγιάδες του από την Αιθιοπία. Αυτός και οι γονείς του γεννήθηκαν στην Αιθιοπία.

Η ιστορία της Αναστασίας Μητσοπούλου είναι παρόμοια με αυτή του συζύγου της, αν και είναι επίσης και μερικώς Ιταλίδα. Όμως, αν και είναι μέρος των δυο από τους πιο περήφανους και πιο αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου, δεν είναι πάντα εύκολο, λέει η Αναστασία Μητσοπούλου, δασκάλα στο σχολείο της ελληνικής κοινότητας. «Καμία χώρα δεν τους δέχεται ως δικό τους. Για την Ελλάδα είμαστε Αιθίοπες, και για την Αιθιοπία είμαστε Έλληνες» λέει με αναστεναγμό.

Έλληνες ναυτικοί και έμποροι άρχισαν να μεταναστεύουν στην Αιθιοπία σε σημαντικούς αριθμούς στα τέλη του 18ου αιώνα. Η πρεσβεία εκτιμά ότι η ελληνική κοινότητα στην ακμή της αριθμούσε 5.000 έως 6.000 άτομα.

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στην επιρροή που έχει ιστορικά στην κοινωνία της Αιθιοπίας η ελληνική κοινότητα, με έμφαση την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Από το 1890 οι Έλληνες ήταν άτομα με ισχυρή επιρροή στην κοινωνία της Αιθιοπίας και αποτελούσαν και σύμβουλοι του αυτοκράτορα της χώρας Χαϊλέ Σελασιέ, επισημαίνεται.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το Al Jazeera στην ημέρα εορτασμού της Εθνικής Εορτής από την ελληνική κοινότητα, τα μέλη της οποίας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται. Η μικρή κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα αριθμεί σήμερα 500 άτομα. Στους Έλληνες δεύτερης γενιάς που ζουν στην Αιθιοπία προστίθενται και αυτοί που έχουν μετακομίσει πρόσφατα στην Αντίς Αμπέμπα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και οι Αιθίοπες που επιστρέφουν από την πατρίδα μας λόγω εργασίας, γάμου ή ολοκλήρωσης των σπουδών τους.

Ωστόσο, τα χρώματα και οι γεύσεις της Ελλάδας πρωταγωνιστούν στην καθημερινή τους ζωή στη χώρα των 90 εκατ. που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Ενδεικτικά αναφέρεται το εστιατόριο δύο αδερφιών που μετακόμισαν πριν από 8 χρόνια στην Αντίς Αμπέμπα, που είναι βαμμένο στα ελληνικά χρώματα του μπλε και του λευκού και αποπνέει την οικεία αίσθηση μιας ελληνικής ταβέρνας.

Παράλληλα, η ελληνική πρεσβεία ενθαρρύνει τους Έλληνες να επενδύσουν σε γεωργικές, τεχνολογικές, κλωστοϋφαντουργικές και εξαγωγικές βιομηχανίες της Αιθιοπίας. Ο πρέσβης Νίκος Πατακιάς δήλωσε πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε από 12 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 14,7 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) το 2013 σε 22,5 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 27,6 εκατομμύρια δολάρια σήμερα) το 2016 και αναμένει αύξηση με ταχύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Το ειδικό αφιέρωμα στους Έλληνες της Αιθιοπίας κλείνει παρουσιάζοντας τις ομοιότητες που έχει ο πολιτισμός των δύο χωρών. Ειδική μνεία γίνεται στη θρησκεία, που δίνει την αίσθηση μιας κοινής κουλτούρας.

Πηγή: Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter