Στο πλαίσιο των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918 – 2018), το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με το Swedish Film Institute, το Swedish Institute, την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και τους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ και ΑΝΔΟΡΑ, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του.
Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν,αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια το φακό του στις προσωπικές σχέσεις. Με το έργο του αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε (το) σινεμά. Το αφιέρωμα θα ανοίξει με το ντοκιμαντέρ της Marie Nyreröd, «BergmanIsland» (2004), που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτριας και θα ακολουθήσει Q&A με το κοινό.
Στη συνέντευξη που δόθηκε την Πέμπτη 19 Απριλίου στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, οι ιστορίες για τον Μπέργκμαν δεν είχαν τελειωμό. Απολαυστικές, ανέκδοτες, ανθρώπινες αλλά και απόλυτα τεκμηριωμένες σχημάτιζαν το πορτρέτο του σημαντικότερου ευρωπαίου κινηματογραφικού (και θεατρικού) δραματουργού. Κεντρικά πρόσωπα που τις διηγούνταν η Marie Nyreröd, σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ «Bergman Island» και ο Mikael Timm, δημοσιογράφος, συγγραφέας και βιογράφος του Μπέργκμαν. Μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες τους ακούσαμε για την περίφημη δυστροπία ενός οργισμένου δημιουργού, τα καλλιτεχνικά του πρότυπα (μεγάλη η αδυναμία του στον Ταρκόφσκι και τον Κουροσάουα ενώ λάτρευε επίσης τον «Μελισσοκόμο» του Αγγελόπουλου), τις σχέσεις του με τις 5 γυναίκες που παντρεύτηκε και τα 9 παιδιά που απέκτησε μέσα από τους γάμους αυτούς, τη ρήξη με το σουηδικό κράτος με αφορμή το φορολογική κυνήγι που του ασκήθηκε και τον οδήγησε στην αυτοεξορία σε Παρίσι, Λος Άντζελες και Μόναχο, το σπονδυλωτό φιλμ που θα έκανε με τον Φελίνι και τον Κουροσάουα αλλά λόγω της χαοτικής συμπεριφοράς του ιταλού ματαιώθηκε και άλλα πολλά.
Στο τέλος της εκδήλωσης μιλήσαμε με τον κύριο Κονταράκη, διανομέα της Weirdwave που φιλοξενεί στις αίθουσες Αστορ και Ανδόρα τις ταινίες του αφιερώματος, ο οποίος μας μετέφερε μια προσωπική εκτίμηση που μας ξάφνιασε. «Υπάρχουν νέοι κυρίως σινεφίλ που δεν έχουν δει καμιά ταινία του Μπέργκμαν και με ρωτούν: μα ήταν τόσο σημαντικός ή αξίζουν ακόμη οι ταινίες τους». Να λοιπόν η μεγάλη ευκαιρία να το ανακαλύψουν μόνοι τους.