Αφιέρωμα στον Πάνο Κούτρα από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Πάνος Χ. Κούτρας, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού queer cinema, είναι από τα τιμώμενα πρόσωπα του 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου θα απονείμει στον Πάνο Χ. Κούτρα  τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς του στο σινεμά. Θα προβληθούν οι πέντε μεγάλου μήκους ταινίες του διεθνούς φήμης έλληνα σκηνοθέτη, αλλά και μικρού μήκους ταινίες του που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης μια ολόκληρη ημέρα, με προβολές, συζητήσεις και workshops  θα είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη.

Το αφιέρωμα που έχει τίτλο «To αληθινό σινεμά του Πάνου Χ. Κούτρα» δίνει την ευκαιρία στο κοινό να προσεγγίσει εκ νέου έναν σπουδαίο και τολμηρό δημιουργό, ο οποίος αποδομεί και ξαναχτίζει με τρόπο πρωτότυπο, τρυφερό και συγκινητικό την ελληνική κοινωνία και οικογένεια.

Σε μήνυμα του ο Πάνος Χ. Κούτρας αναφέρει: «OMG! Αφιέρωμα και τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος; Ελπίζω να μην γνωρίζετε κάτι που εγώ αγνοώ! Μια μεγάλη τιμή αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια ευκαιρία να αναζητήσω τον χαμένο χρόνο ανάμεσα στις μεγάλου μήκους ταινίες που γνωρίζουν όλοι και τις χαμένες μικρού μήκους που δεν έχει δει κανείς. Περισσότερο απ’ όλα, μια επιστροφή στους αγαπημένους μου φίλους και συνεργάτες, αυτούς που με πίστεψαν και στους outsiders που υπήρξαν πάντα οι ήρωες μου στη ζωή και στις ταινίες, και με συνόδευσαν σε αυτό το walk on the wild side που λέγεται σινεμά».

Αναλυτικά θα προβληθούν το «Dodo» (2022), το «Xenia» (2014), η «Στρέλλα» (2009), η «Αληθινή ζωή» (2004) και η καλτ «Επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά» το δυνατό ντεμπούτο του σκηνοθέτη, όπου ένα τεράστιο κομμάτι μουσακά εμφανίζεται στους δρόμους της Αθήνας σκορπίζοντας τον πανικό και τον θάνατο. Η ταινία αυτή θα προβληθεί σε επετειακή ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια για τα 25 χρόνια από την πρώτη προβολή της το 1999.

Διαβάστε επίσης:

«Πονοκέφαλος» για το «Street Party» στη Ρηγίλλης: Το αδιέξοδο Μητσοτάκη και η επικοινωνία με Σαμαρά – Καραμανλή

Εφιάλτης για τρίτη ημέρα στο Ξυλόκαστρο: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις (Videos)

Ταϊλάνδη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο με 44 επιβάτες – Αναφορές για πολλούς νεκρούς (Video)

Νέο σοκ: Νεκρός 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας – Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του 37χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα

Μαίνεται για τρίτη ημέρα η φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Εκκενώνονται τα Σοφιανά, άνοιξε η Αθηνών – Πατρών (Videos)

«Χρυσή» ανάθεση κατάρτισης στη… νοηματική – Με φωτογραφικό όρo, μοιράζουν εκατ. ευρώ κοινοτικού χρήματος στο καρτέλ των ΚΕΚ

Κόλαση πυρός στον νότιο Λίβανο: Με την Division 98 η εισβολή του Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία (Video)