Περίπου 200 Αφγανοί αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα μια νέα ζωή στις ΗΠΑ καθώς ξεκίνησε η αερογέφυρα για διερμηνείς και άλλους εργαζομένους που κινδυνεύουν με αντίποινα από τους ταλιμπάν επειδή εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση κατά τον 20ετή πόλεμο στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Η επιχείρηση για την απομάκρυνση Αφγανών που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ καθώς και μελών των οικογενειών τους διεξάγεται ενώ η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων βαίνει προς ολοκλήρωση και οι κυβερνητικές δυνάμεις στη χώρα προσπαθούν να αναχαιτίσουν την προέλαση των ταλιμπάν.
Το πρώτο αεροσκάφος με περίπου 200 Αφγανούς έφθασε στο Φορτ Λι, μια αμερικανική στρατιωτική βάση στη Βιρτζίνια, προκειμένου να γίνουν οι τελικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ιατρικές εξετάσεις.
Οι Αφγανοί που εργάστηκαν για τις ΗΠΑ λαμβάνουν ‘Ειδική Μεταναστευτική Βίζα’ (SIV) που τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν τις οικογένειές τους. Ακόμα και πάνω από 50.000 άνθρωποι μπορεί εν τέλει να φύγουν εκτός Αφγανιστάν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καταφύγιο Συμμάχων».
«Είναι απλά οι πρώτες από μια σειρά αφίξεων καθώς εργαζόμαστε με ταχείς ρυθμούς για τη μετεγκατάσταση Αφγανών που μπορούν να λάβουν SIV μακριά από τον κίνδυνο –στις ΗΠΑ, σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό ή σε τρίτες χώρες— ούτως ώστε να μπορούν να περιμένουν με ασφάλεια για να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις τους για βίζα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την «πλήρη ισχύ των διπλωματικών, οικονομικών και αναπτυξιακών μας μέσων» για να στηρίξουν τον αφγανικό λαό.
Η πρώτη ομάδα αφίξεων προέρχεται από τους περίπου 2.500 αιτούντες βίζα SIV και μελών των οικογενειών τους που έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία και των οποίων η μετεγκατάσταση έχει εγκριθεί, δήλωσε ο Ρας Τράβερς, αναπληρωτής σύμβουλος του Μπάιντεν για την εσωτερική ασφάλεια.
Οι Αφγανοί αναμένεται να παραμείνουν στο Φορτ Λι για έως επτά ημέρες πριν συναντήσουν συγγενείς τους ή πάνε σε οικογένειες που θα τους φιλοξενήσουν σε όλη τη χώρα.
Υποβλήθηκαν σε «λεπτομερείς ελέγχους του ιστορικού τους» καθώς και σε τεστ COVID-19, είπε ο Τράβερς. Κάποιοι είχαν ήδη εμβολιαστεί ενώ οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν στο Φορτ Λι.
Η κλιμακούμενη βία στο Αφγανιστάν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα για πολλούς αιτούντες βίζα SIV, των οποίων οι αιτήσεις είναι υπό επεξεργασία εν μέσω αναφορών –τις οποίες διαψεύδουν οι ταλιμπάν— ότι κάποιοι έχουν δολοφονηθεί από εκδικητικούς μαχητές. Κάποιοι αιτούντες δεν καταφέρνουν να πάνε στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειες στην αμερικανική πρεσβεία ή να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους.
Το πρόγραμμα SIV έχει σημαδευτεί από μεγάλους χρόνους επεξεργασίας των αιτημάτων και γραφειοκρατικά εμπόδια –τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο προσπαθούν να επιλύσουν—το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σε εκκρεμότητα περίπου 20.000 αιτήσεις.
«Οι ΗΠΑ είχαν 20 χρόνια για να προβλέψουν το πώς θα έμοιαζε η αποχώρηση», δήλωσε ο Άνταμ Μπέιτς, σύμβουλος στο International Refugee Assistance Project, που προσφέρει νομική βοήθεια σε πρόσφυγες. «Είναι πραγματική ασυνειδησία το ότι έχουμε καθυστερήσει τόσο».
Το Κογκρέσο θέσπισε το 2006 τα προγράμματα SIV για Ιρακινούς και Αφγανούς διερμηνείς που κινδύνευαν με αντίποινα επειδή εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ