Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν οι ΜΚΟ μετά την απαγόρευση να εργάζονται με γυναίκες

Αφγανιστάν: Συνεδριάζουν οι ΜΚΟ μετά την απαγόρευση να εργάζονται με γυναίκες

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και δεκάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων που λειτουργούν στο Αφγανιστάν συνεδριάζουν σήμερα για να συζητήσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν αφού οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή σε όλες τις μκο να σταματήσουν να εργάζονται με γυναίκες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χθες, Σάββατο, το αφγανικό υπουργείο Οικονομίας διέταξε όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να πάψουν να εργάζονται με γυναίκες διότι διαφορετικά θα ανασταλεί η άδειά τους.

Δεν διευκρινίσθηκε αν η οδηγία αφορά και το ξένο γυναικείο προσωπικό των μκο.

Στην επιστολή που απηύθυνε στις τοπικές και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, το υπουργείο εξηγεί πως έλαβε αυτή την απόφαση αφού δέχθηκε «σοβαρές διαμαρτυρίες» ότι οι γυναίκες που εργάζονται σ’ αυτές τις μκο δεν σέβονται την υποχρέωση να φορούν το «ισλαμικό χιτζάμπ».

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα.

«Μια συνεδρίαση της ανθρωπιστικής ομάδας της χώρας (HCT) προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σήμερα για να διαβουλευθούν και να συζητήσουν για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν αυτό το ζήτημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ταπίγουα Γκόμα, υπεύθυνος ενημέρωσης για το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Η HCT αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΗΕ και αντιπροσώπους δεκάδων αφγανικών και διεθνών μκο που συντονίζουν τη διανομή της βοήθειας σε όλη τη χώρα.

Κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθεί αν ενδείκνυται να ανασταλεί κάθε εργασία αρωγής μετά την τελευταία οδηγία των Ταλιμπάν, δήλωσαν υπεύθυνοι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Ο ΟΗΕ θα επιδιώξει να συναντήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν για να λάβει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαταγή», ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη σε ανακοινωσή τους, καταδικάζοντας παράλληλα το διάταγμα.

Ο ΟΗΕ υπενθυμίζει στις αφγανικές αρχές πως, αποκλείοντας τις γυναίκες «συστηματικά απ’ όλες τις πλευρές της δημόσιας και πολιτικής ζωής», «πάνε πίσω τη χώρα διακυβεύοντας τις προσπάθειες για την εγκαθίδρυση της ειρήνης και μιας σημαντικής σταθερότητας στη χώρα».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε χθες, Σάββατο για τις «καταστροφικές» συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου, λέγοντας πως είναι «πολύ ανήσυχος» για τις συνέπειες που θα έχει στη διανομή από τις γυναίκες «της ζωτικής σημασίας για εκατομμύρια Αφγανούς ανθρωπιστικής βοήθειας».

Δεκάδες οργανώσεις εργάζονται σε απομακρυσμένες περιφέρειες του Αφγανιστάν και πολλοί από τους εργαζομένους τους είναι γυναίκες. Πολλές από τις οργανώσεις αυτές έχουν προειδοποιήσει πως μια απαγόρευση να έχουν γυναικείο προσωπικό θα εμπόδιζε τη δουλειά τους.

Η απαγόρευση ανακοινώθηκε τη στιγμή που εκατομμύρια Αφγανοί εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν οι διεθνείς δωρητές μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες αρωγής, περισσότεροι από τους μισούς από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.

Documento Newsletter