Δεκαέξι επαρχιακές πρωτεύουσες του Αφγανιστάν έχουν πέσει σε διάστημα μόλις μίας εβδομάδας στα χέρια των Ταλιμπάν. Εχθές κατελήφθησαν η Χεράτ και η Κανταχάρ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μετά την Καμπούλ, αφήνοντας μόνο ασήμαντες περιοχές και τη πρωτεύουσα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η θέση της Καμπούλ μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο επισφαλής.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δίνουν στην αφγανική κυβέρνηση 90 μέρες ζωής στο καλύτερο σενάριο. Ο αφγανικός στρατός έχει χάσει το ηθικό του και ο αφγανικός λαός στις πόλεις φοβάται τις συνέπειες μίας νίκης των Ταλιμπάν.
Πρόσφυγες και εκκενώσεις
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνουν ήδη στρατεύματα στη Καμπούλ ώστε να εκκενώσουν το προσωπικό τους από τις πρεσβείες, εργαζομένους σε ΜΚΟ ενώ χορηγούνται με ταχύτατους ρυθμούς βίζες σε Αφγανούς συνεργάτες τους. Το αμερικανικό Πεντάγωνο θα στείλει 3.000 στρατιώτες ενώ το ΗΒ 600 στρατιώτες. Οι παραπάνω χώρες σχεδιάζουν καθημερινές πτήσεις προς τη Καμπούλ για τους παραπάνω λόγους αν και η δραστηριότητα των πρεσβειών θα συνεχίσει με το αναγκαίο μόνο προσωπικό.
Ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ήδη έχουν μεταβεί ή μεταβαίνουν προς την Καμπούλ ώστε να σώσουν τη ζωή τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται ένα νέο κύμα προσφύγων που θα επιχειρήσει να καταφύγει στην Γηραιά Ήπειρο.
Διπλωματικές απειλές «χωρίς δόντια»
Στη Ντόχα του Κατάρ οι ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ και Ρωσία απειλούν τους Ταλιμπάν με διεθνή απομόνωση εάν δεν επιτευχθεί πολιτική λύση και η εξουσία καταληφθεί με στρατιωτικά μέσα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει για τη καταδίκη των Ταλιμπάν και θα φημολογείται ότι θα απειλήσει με κυρώσεις τους Ταλιμπάν εάν συνεχίσουν τη βίαιη πορεία τους προς την εξουσία.
Τα παραπάνω διαδραματίζονται τη στιγμή που η Αφγανική κυβέρνηση κυριολεκτικά παρακαλεί τους Ταλιμπάν για μία πολιτική λύση. Εντούτοις, οι τελευταίοι απαιτούν τη συγκρότηση μίας Ισλαμικής κυβέρνησης. Γεγονός που ισοδυναμεί με άνευ όρων παράδοση της αφγανικής κυβέρνησης.