Αφγανιστάν: Πώς οι Ταλιμπάν ανάγκασαν μια 19χρονη να παντρευτεί τον εργοδότη της – Η συγκλονιστική ιστορία της Σαμίρα

Αφγανιστάν: Πώς οι Ταλιμπάν ανάγκασαν μια 19χρονη να παντρευτεί τον εργοδότη της – Η συγκλονιστική ιστορία της Σαμίρα
Φωτογραφία αρχείου

Ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό πρωινό του περασμένου Ιουλίου, όταν η 19χρονη Σαμίρα πήγε στο κατάστημα υφαντουργίας χαλιών όπου εργαζόταν στην Καμπούλ για να πάρει το μεροκάματό της. Δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι σε λίγες ώρες η ζωή της όπως την ήξερε θα τελείωνε.

Θα τελείωνε τη μέρα της σε ένα αστυνομικό τμήμα των Ταλιμπάν, θύμα αναγκαστικού γάμου με όλο το μέλλον της να αποφασίζεται για αυτήν από μια ομάδα αγνώστων με όπλα.

Εκείνο το πρωί, καθώς περίμενε μόνη της έξω από το κατάστημα του εργοδότη της για να εισπράξει το μισθό της, ενώ εκείνος έτρωγε το γεύμα του, η «αστυνομία ηθικής» των Ταλιμπάν περιπολούσε εκεί κοντά.

«Έπρεπε να περιμένω γιατί το εργαστήριο ήταν μια ώρα με τα πόδια από το σπίτι μου», λέει. «Το εργαστήριο ήταν κοντά σε κεντρικό δρόμο. Για κακή μου τύχη, καθόμουν ακριβώς έξω από την πόρτα όταν πέρασαν οι Ταλιμπάν και ξαφνικά με πρόσεξαν», λέει στον Guardian.

Οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν περιφέρονται στους δρόμους επιβάλλοντας την αυστηρή ερμηνεία του θρησκευτικού νόμου της σαρία από τους ισλαμιστές φονταμενταλιστές, όπως η απαγόρευση στις γυναίκες να μιλούν ή να δείχνουν το πρόσωπό τους εκτός του σπιτιού τους ή να ταξιδεύουν χωρίς αρσενικό συγγενή. Μπορούν να παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή και τις ελευθερίες των ανθρώπων επί τόπου, λένε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού τους να παντρευτούν.

«Ο γάμος τελέστηκε στο τμήμα την ίδια ημέρα»

Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, τα κορίτσια ηλικίας άνω των 12 ετών δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν σχολείο, οπότε η υφαντική χαλιών είναι ένας από τους λίγους τομείς όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια που στερούνται εκπαίδευσης μπορούν ακόμη να εργαστούν.

Περισσότερες από 20 γυναίκες και νεαρά κορίτσια μαζί με τη Σαμίρα εργάζονταν στην επιχείρηση ύφανσης χαλιών, η οποία βρίσκεται στο υπόγειο ενός ημιτελούς κτιρίου σε μια φτωχή γειτονιά. Έβγαζαν περίπου 7.000 Αφγανιστάν (80 λίρες) το μήνα.

Εκείνη την ημέρα, λέει η Σαμίρα, «πάγωσε από φόβο» καθώς την πλησίαζαν. «Με ρώτησαν: ‘Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος [ο εργοδότης της] για σένα; Γιατί είσαι μόνη σου; Τι κάνεις εδώ; Πώς μπορείς να επιτρέψεις κάτι τέτοιο; Τι κάνεις με έναν άνδρα που δεν είναι συγγενής σου;«».

Οι αξιωματικοί των Ταλιμπάν συνέλαβαν τη Σαμίρα και τον Μοχάμεντ, 42 ετών, με την κατηγορία της ανήθικης σχέσης και επικοινώνησαν και με τις δύο οικογένειές τους.

«Όσες ερωτήσεις κι αν μου έκαναν, δεν είχα απαντήσεις, γιατί με προσέβαλαν συνεχώς με πικρόχολα λόγια και βρισιές. Μας έσπρωξαν στο αυτοκίνητό τους και μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα».

Η Σαμίρα λέει ότι από φόβο δεν έδωσε στους Ταλιμπάν τον αριθμό τηλεφώνου του πατέρα της, οπότε η αδελφή της Γιασμίν* και ο σύζυγος της αδελφής της ήρθαν στο αστυνομικό τμήμα αντ’ αυτού.

Φοβούμενοι για την ασφάλεια της έφηβης και ανησυχώντας μήπως φυλακιστεί, είπαν στους Ταλιμπάν ότι η Σαμίρα και ο Μοχάμεντ ήταν αρραβωνιασμένοι. Η οικογένεια του Μοχάμεντ, που ήταν επίσης φοβισμένη, είπε το ίδιο πράγμα.

Χωρίς καμία περαιτέρω έρευνα, οι Ταλιμπάν ανάγκασαν τη Σαμίρα να παντρευτεί τον εργοδότη της, έναν άνδρα που είχε ήδη σύζυγο και δύο παιδιά. Ο μεγαλύτερος γιος του έχει την ίδια ηλικία με τη Σαμίρα.

Ο γάμος τελέστηκε στο τμήμα την ίδια ημέρα από την αστυνομία των Ταλιμπάν, στους οποίους έχει δοθεί η εξουσία να τελούν γαμήλιες τελετές μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές το 2021. Οι μόνοι μάρτυρες από τις αντίστοιχες οικογένειές τους ήταν η αδελφή και ο γαμπρός της Σαμίρα και ο πατέρας του Μοχάμεντ.

Ο Σαχαρζάντ Ακμπάρ, διευθυντής της αφγανικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ραβαντάρι, λέει ότι η ιστορία της Σαμίρα δεν είναι ασυνήθιστη, αλλά πολλές γυναίκες εξακολουθούν να φοβούνται να βγουν μπροστά για να μοιραστούν την ιστορία τους.

Ο εφιάλτης της Σαμίρα δεν τελείωσε

«[Στο μυαλό της «αστυνομίας της ηθικής»] πρέπει να κάνουν κάτι όταν βρίσκουν έναν άνδρα και μια γυναίκα μαζί», λέει. «Οι γυναίκες δεν πρέπει να συνεργάζονται με άνδρες και έτσι αυτός ο αναγκαστικός γάμος είναι η λύση τους.

«Η εξουσία της αστυνομίας των Ταλιμπάν να παντρεύει δύο ανθρώπους δεν είναι κάτι που είναι ξεκάθαρο στο νόμο. Οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζωή και τις ελευθερίες των ανθρώπων και δεν υπάρχουν συνέπειες – επινοούν κανόνες επί τόπου», λέει ο Ακμπάρ.

Μετά την τελετή του γάμου, οι Ταλιμπάν τους πήγαν και τους δύο στο σπίτι του Μοχάμεντ, αλλά ο εφιάλτης της Σαμίρα δεν τελείωσε εκεί.

Όταν ο πατέρας, ο θείος και τα μεγαλύτερα αδέλφια της έμαθαν τι είχε συμβεί, εισέβαλαν στο σπίτι του Μοχάμεντ με ξύλα, φτυάρια και άλλα εργαλεία και χτύπησαν τη Σαμίρα. Η Σαμίρα δεν θυμάται καν ποιος από τους συγγενείς της τη χτύπησε με το φτυάρι. Τα σημάδια από τις πληγές στο μέτωπό της είναι ακόμη ορατά έξι μήνες αργότερα, λέει.

Η Γιασμίν λέει ότι σκόπευε να πάρει τη Σαμίρα στο σπίτι της πριν φτάσει ο πατέρας της και αναγκάστηκε να πει στη Σαμίρα ότι δεν μπορούσε τώρα να επιστρέψει στο σπίτι της. Ο πατέρας της της είπε: «Η τιμή μου χάθηκε. Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τους γείτονες και την κοινότητα;».

Η Γιασμίν προσπάθησε να πείσει τον πατέρα της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Του ζήτησα επανειλημμένα συγγνώμη, λέγοντάς του ότι η Σαμίρα δεν είχε κάνει τίποτα κακό και ότι επρόκειτο για παρεξήγηση. Του ζήτησα να την αφήσει να επιστρέψει τώρα που οι Ταλιμπάν είχαν φύγει, αλλά κανείς δεν άκουγε, ούτε καν η μητέρα μου.

«Εξαιτίας μιας λέξης [αρραβωνιασμένη], η ζωή της αδελφής μου καταστράφηκε», λέει.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνει τη Λούκα Κατσέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Χρυσοχοΐδης για το δυστύχημα με την Porsche: «Υπάρχουν συνήθειες σε τοπικές κοινωνίες και υπηρεσίες» (Video)

Μαξίμου: «Κρυφτό» πίσω από την ΕνΔΕ μετά την αποκάλυψη Documento για τη δικαστή που αθώωσε τον Αγοραστό

Documento Newsletter