Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ζητούν βοήθεια από τη Δύση

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ζητούν βοήθεια από τη Δύση

Την βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών μετά  τον φονικό σεισμό που έπληξε το Αφγανιστάν αφού εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ την ίδια ώρα ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 1.500.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκχί, έκανε σαφές ότι υπάρχει «αδυναμία να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που απαιτείται … η βοήθεια (από άλλα κράτη και οργανώσεις) πρέπει να ενισχυθεί κατά πολύ, γιατί πρόκειται για έναν σεισμό τόσο καταστροφικό που δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ήδη αναφέρει ότι υπάρχει «πλήρης κινητοποίηση» και ομάδες με υγειονομικό προσωπικό, μαζί με ιατρικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, τρόφιμα και υποδομές στέγασης είναι καθ’ οδόν προς τα σημεία που έχουν πληγεί.

Υπενθυμίζεται πως από τα μέσα Αυγούστου του 2021, όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας μετά την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων και την κατάρρευση της φιλοδυτικής κυβέρνησης, η χώρα βρίσκεται υπό διεθνή απομόνωση, ενώ 7 δισεκατομμύρια δολάρια της Κεντρικής Τράπεζας έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια ασυνήθιστη για τα διεθνή δεδομένα κίνηση κατάσχεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων, που θεωρείται πως έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την διαβίωση εκατομμυρίων Αφγανών, με 20 εκατ. Αφγανούς να εκτιμάται πως βρίσκονται σε φάσμα οξείας πείνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μία εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή του πλανήτη. Με την συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων του να είναι πλινθόκτιστες και πέτρινες κατασκευές, μόνο την τελευταία δεκαετία έχει θρηνήσει πάνω από 7.000 νεκρούς από σεισμικές δονήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ανεβαίνει συνεχώς ο τραγικός απολογισμός – Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter