Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι οι μάχες έχουν λάβει τέλος μετά την σαρωτική κατάληψη της πρωτεύουσας και την αποχώρηση του προέδρου Ασράφ Γκανί. Οι νικητές ισλαμιστές μαχητές έκαναν περιπολίες στην Καμπούλ το πρωί της Δευτέρας καθώς χιλιάδες πολίτες συρρέουν στο αεροδρόμιο, το οποίο φυλάσσεται ακόμα από αμερικανικές δυνάμεις, για να εξασφαλίσουν την έξοδο από την χώρα.
Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Στους πέντε έφτασαν οι νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Είναι ωστόσο ασαφές κατά πόσο οι αμερικανοί στρατιώτες έχουν το έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου «Χαμίντ Καρζάι». Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε την Κυριακή ότι οι δυνάμεις που εμπλέκονται στην ασφάλεια του αεροδρομίου θα ανέλθουν στους 6.000 άνδρες.
https://twitter.com/NicolaCareem/status/1427122975971561475
Οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι τραγικές. Πολλοί έκαναν συγκρίσεις με παρόμοιες σκηνές από την εκκένωση στη Σαϊγκόν το 1975, κάνοντας λόγο για ένα νέο Βιετνάμ και μια μεγάλη ήττα της Δύσης.
Saigon 1975
Kabul today pic.twitter.com/JP7SNgq6Ra— ian bremmer (@ianbremmer) August 15, 2021
Η μοίρα των πολιτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα καθώς οι πολιτικές πτήσεις αναβάλλονται και οι πτήσεις των στρατιωτικών μέσων από τις δυτικές χώρες θα μεταφέρουν αποκλειστικά πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό των χωρών τους. Μαρτυρίες κάνουν λόγο και για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο ενώ αναφέρονται πέντε άνθρωποι από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια.
Räumung des Rollfeldes #kabulairport … #KabulHasFallen #Afghanistan pic.twitter.com/5As7RLmkOG
— Natalie Amiri (@NatalieAmiri) August 16, 2021
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκανί, εγκατέλειψε την χώρα για να αποφευχθούν οι αιματοχυσίες. Πληροφορίες που ήθελαν να έχει καταφύγει στο Τατζικιστάν διαψεύδονται από το υπουργείο Εξωτερικών του: «Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν αναφέρει ότι το αεροπλάνο με τον κ. Μοχάμεντ Ασράφ Γκανί δεν εισήλθε στον εναέριο χώρο του Τατζικιστάν και δεν προσγειώθηκε στο έδαφος της χώρας. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τατζικική πλευρά δεν έλαβε αντίστοιχο αίτημα από την αφγανική πλευρά», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: Οι Ταλιμπάν, η Δύση, το μέλλον του Αφγανιστάν και η ανθρωπιστική κρίση
Αντιδράσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ
Η αστραπιαία κατάληψη του Αφγανιστάν από τους φονταμενταλιστές μαχητές αυξάνει την γκρίνια προς τον αμερικανό πρόεδρο που εμμένει στην απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Πρώην στρατηγοί και διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι αυτή η απόφαση θα ήταν καταστρεπτική.
Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, πρώην διοικητής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν και μετέπειτα διοικητής της CIA, δήλωσε στο BBC: «Η κατάσταση προφανώς είναι απλά καταστροφική. Θα πρέπει κυριολεκτικά να ανατρέψουμε την απόφαση», είπε. «Φοβόμουν ότι θα μετανιώσουμε για την απόφαση και το έχουμε ήδη κάνει. Δεν υπάρχει καλό αποτέλεσμα εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναγνωρίσουν ότι κάναμε ένα σοβαρό λάθος».
Ο Χουσεΐν Χακάνι, πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ το 2009, δήλωσε στο BBC: «Ο Μπάιντεν έλεγε πάντα ‘ο αγώνας μας ήταν ενάντια την Αλ Κάιντα και όχι τους Ταλιμπάν’. Πάντα πίστευα ότι ήταν αφελής».