Πολλές δεκάδες Αφγανοί πραγματοποιούν εδώ και μέρες καθιστική διαμαρτυρία και απεργία πείνας με αίτημα την ειρήνευση στη Λάσκαρ Γα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν, σε μια σπάνια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων.
Χθες Σάββατο το πρωί τουλάχιστον τέσσερις άνδρες που πραγματοποιούν απεργία πείνας από την Πέμπτη διακομίστηκαν σε νοσοκομεία εξαιτίας αφυδάτωσης από τη ζέστη, δήλωσε ο Αμινουλάχ Αμπέντ τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για θέματα Υγείας.
Οι απεργοί πείνας, περίπου 50, υποστηρίζονται από πολλές δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά και μερικές γυναίκες, έτοιμες να αψηφήσουν τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται σε αυτή την συντηρητική επαρχία για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τον πόλεμο.
Πανό που έχουν κρεμαστεί πάνω από τους απεργούς γράφουν: «Χωρίς ειρήνη δεν είναι δυνατή η ζωή».
«Λιποθύμησα», δήλωσε ο 27χρονος Κάις Χασέμι, που διακομίστηκε σε νοσοκομείο. «Όμως δεν θέλω τη φροντίδα τους: θα μου σώσουν τη ζωή σήμερα και αύριο θα σκοτωθώ σε επίθεση αυτοκτονίας», πρόσθεσε.
Από τη Δευτέρα πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας της Χελμάντ όπου στις 23 Μαρτίου σημειώθηκε βομβιστική επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 13 ανθρώπων.
Η αρχική ιδέα των διοργανωτών της διαμαρτυρίας ήταν μια πορεία από την πόλη ως μια περιοχή υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Όμως εγκαταλείφθηκε για λόγους ασφαλείας, καθώς οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να λάβουν διαβεβαιώσεις από τους αντάρτες και την κυβέρνηση για εκεχειρία.
Οι Ταλιμπάν συμβούλευσαν στους διαμαρτυρόμενους να στραφούν «στους Αμερικανούς εισβολείς και όχι προς τους μουτζαχεντίν». «Ζητήστε τους να σταματήσουν τον πόλεμο και την κατοχή», τόνισαν σε ανακοίνωση.
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε πλέον. Ίσως οι Ταλιμπάν να μην δεχθούν ποτέ τις (ειρηνευτικές) προτάσεις του προέδρου Άσραφ Γάνι. Οπότε οι φόνοι θα συνεχιστούν», εξήγησε ένας από τους διοργανωτές, ο Ικμπάλ Χάιμπαρ, 28 ετών. Όμως εξακολουθεί να ελπίζει ότι «οι Ταλιμπάν θα αναθεωρήσουν τη στάση τους».
«Παρά τα απειλητικά τους συνθήματα», σημείωσε ο Μοχαμάντ Σαντίκ, ένας 50χρονος πρώην στρατιώτης, «οι Ταλιμπάν θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση. Θα ήθελα η επόμενη γενιά να ζήσει ειρηνικά».
Δέκα από τις 14 περιοχές της Χελμάντ βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Η πρωτεύουσα Λάσκαρ Γα εξακολουθεί να είναι στα χέρια της κυβέρνησης και γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων, οι οποίες έχουν αναχθεί σε πρώτη αιτία θανάτου των αμάχων.
Περισσότεροι από 10.000 Αφγανοί πολίτες τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν το 2017 σε επιθέσεις και εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ε.Μ.