Αφγανιστάν: «Καπνός» έγιναν σουηδοί και ολλανδοί διπλωμάτες αφήνοντας πίσω τους Αφγανούς συνεργάτες τους

Αφγανιστάν: «Καπνός» έγιναν σουηδοί και ολλανδοί διπλωμάτες αφήνοντας πίσω τους Αφγανούς συνεργάτες τους

Ομάδα Αφγανών υπαλλήλων έστειλε ένα απελπισμένο email στην σουηδική εφημερίδα Expressen παραπονούμενοι ότι είχαν εγκαταλειφθεί από τους Σουηδούς πρώην συναδέλφους τους, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και δεν απαντούσαν στις κλήσεις τους.

«Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει και μας άφησαν στο γραφείο ενώ εργαζόμασταν», γράφει το μήνυμα. «Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, αλλά δεν απαντούν στις κλήσεις μας και έχουν αποκλείσει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας. Παρακαλώ γράψτε για εμάς, η ζωή μας κινδυνεύει και η Σουηδία πρέπει να εγκαταλείψει το γραφειοκρατικό της σύστημα και να δώσει προτεραιότητα στη ζωή μας πριν από τους νόμους της». Η ομάδα είπε ότι η ζωή του προσωπικού της πρεσβείας κινδυνεύει και ότι οι Ταλιμπάν ήδη «ψάχνουν από σπίτι σε σπίτι αναζητώντας αυτούς που είχαν απασχοληθεί σε ξένες πρεσβείες και τις οικογένειές τους».

Οι υπήκοοι Σουηδίας που εργάζονταν στην πρεσβεία της χώρας στην Καμπούλ εκκενώθηκαν από τη χώρα, όμως Σουηδοί πολίτες και ντόπιοι εργαζόμενοι παραμένουν στο Αφγανιστάν, είπε την Δευτέρα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ανν Λίντε . Όλοι όσοι εργάζονταν στην πρεσβεία, συνολικά 19 άτομα, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε αμερικανική βάση στην Ντόχα του Κατάρ, το απόγευμα της Κυριακής. Σε ερώτηση σχετικά με την μεταφορά των Αφγανών συνεργατών κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα, η Λίντε είπε ότι δεν ξέρει. «Επικρατεί ένα χάος στο αεροδρόμιο», είπε. Υποσχέθηκε ωστόσο να μεταφερθούν κατά ομάδες τις επόμενες ημέρες.

Στα χνάρια των Σουηδών φαίνεται να κινήθηκαν και οι Ολλανδοί, οι οποίοι, σύμφωνα με δημοσίευμα έγιναν «καπνός» χωρίς να ειδοποιήσουν τους Αφγανούς συνεργάτες τους. Παρόλο που όλοι οι Ολλανδοί υπήκοοι που εργάζονταν στην πρεσβεία έχουν μεταφερθεί επιτυχώς σε ασφαλές μέρος στην πόλη, οι 37 ντόπιοι συνεργάτες τους έχουν εγκλωβιστεί με τις οικογένειές τους στα σπίτια τους και περιμένουν μέσα στον φόβο να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις ώστε να διαφύγουν και αυτοί. Οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει γενική αμνηστία για τους κρατικούς λειτουργούς ώστε να κατευνάσουν την ανησυχία για αντίποινα στους συνεργάτες των ξένων δυνάμεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter