Αφγανιστάν: Η βία παραμένει σε αφύσικα υψηλό επίπεδο, παρά την ειρηνευτική διαδικασία

Το επίπεδο της βίας στο Αφγανιστάν παραμένει αφύσικα υψηλό, παρά τη συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, καταγράφει επίσημη αμερικανική έκθεση που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα και τονίζει πως σημειώθηκε θεαματική αύξηση των θυμάτων μεταξύ των αμάχων το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα μετά την ανακοίνωση από τους Ταλιμπάν ότι κηρύσσουν τριήμερη κατάπαυση του πυρός ενόψει της εορτής της θυσίας, ή Έιντ αλ Άντχα, το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι θα κηρύξει και αυτή εκεχειρία σε ανταπόδοση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου του ειδικού γενικού επιθεωρητή για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (SIGAR, αναφέρεται στο αμερικανικό Κογκρέσο), «οι επιθέσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του εχθρού ήταν πολύ περισσότερες από τον ιστορικό μέσο όρο» από την 1η Απριλίου ως την 30ή Ιουνίου.

Οι Ταλιμπάν δεν εξαπέλυσαν μεν καμιά επίθεση εναντίον δυνάμεων του διεθνούς συνασπισμού αλλά σφυροκοπούν τον αφγανικό στρατό σε πολλές περιοχές, σημειώνεται στην έκθεση.

Ο SIGAR δεν έχει πλέον το δικαίωμα να ανακοινώνει στατιστικές για τις επιθέσεις των Ταλιμπάν, δυνάμει της συμφωνίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν την 29η Φεβρουαρίου, στη Ντόχα του Κατάρ. Ωστόσο, με την επίκληση δεδομένων της αφγανικής κυβέρνησης, στο κείμενο αναφέρεται ότι η εβδομάδα από τη 14η ως την 21η Ιουνίου ήταν «η φονικότερη εδώ και 19 χρόνια», με 422 επιθέσεις εναντίον του αφγανικού στρατού σε 32 επαρχίες να στοιχίζουν τη ζωή σε 291 ανθρώπους και να τραυματίζουν άλλους 550.

Οι άμαχοι πληρώνουν πολύ βαρύ τίμημα. Σύμφωνα με στοιχεία του διεθνούς συνασπισμού, 711 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.374 τραυματίστηκαν, ήτοι καταγράφηκε αύξηση των θυμάτων κατά σχεδόν 60% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο ΟΗΕ από τη δική του πλευρά έχει κάνει λόγο για πάνω από 1.200 άμαχους νεκρούς το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η έκθεση επικαλείται έγγραφο του Πενταγώνου, στο οποίο διατυπώνεται η εκτίμηση πως οι Ταλιμπάν «αναπροσάρμοσαν τη χρήση ένοπλης βίας κατά τρόπο ώστε να πλήττουν και να εξασθενίζουν τον αφγανικό στρατό και την αφγανική κυβέρνηση, αλλά διατηρώντας τη σε επίπεδο τέτοιο που να επιτρέπει να υποστηρίζουν ότι τηρούν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και δημιουργώντας συνθήκες που οι ίδιοι θεωρούν πως θα είναι θετικές γι’ αυτούς» αφού ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι υπολόγισε την Τρίτη ότι αφότου υπεγράφη η συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί 10.000 στελέχη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Η συμφωνία των ΗΠΑ με τους ισλαμιστές αντάρτες προβλέπει πως τα ξένα στρατεύματα στο Αφγανιστάν θα αποσυρθούν ως τον Μάιο του 2021, με αντάλλαγμα κυρίως εγγυήσεις για την ασφάλεια και την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την Καμπούλ, οι οποίες θεωρητικά θα άρχιζαν την περασμένη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μειώσει από 12.000 σε 8.600 τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στην αφγανική επικράτεια και απέσυρε τελείως τις αμερικανικές δυνάμεις από πέντε στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Οι ΗΠΑ, που επιδιώκουν να τερματίσουν τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους, εισέβαλαν στο Αφγανιστάν — επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού — στα τέλη του 2011, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο έδαφός τους. Ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, αλλά ουδέποτε μπόρεσαν να τους συντρίψουν επί του πεδίου.

Έπειτα από 18 και πλέον χρόνια πολέμου, ο πρόεδρος Τραμπ δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι θέλει να επαναπατριστούν το ταχύτερο όλοι οι αμερικανοί στρατιώτες που απομένουν στο Αφγανιστάν.

Ετικέτες