Αφαντο το λάπτοπ του Λιγνάδη με το πορνογραφικό υλικό ανηλίκων

Αφαντο το λάπτοπ του Λιγνάδη με το πορνογραφικό υλικό ανηλίκων

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη αναφορικά με τον προφυλακισμένο Δημήτρη Λιγνάδη και τις έρευνες των αρχών κάνει σήμερα το Documento. Οπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα, το λάπτοπ του Λιγνάδη που κατέσχεσε με καθυστέρηση η ΕΛΑΣ είχε αγοραστεί μόλις τέσσερις ημέρες προτού ο σκηνοθέτης και ηθοποιός παραιτηθεί από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου και ενώ ο κλοιός των καταγγελιών για την αρρωστημένη δράση του είχε αρχίσει να στενεύει.

Το εν λόγω λάπτοπ τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία στις 2 Φεβρουαρίου 2021, όπως προκύπτει από τον σειριακό αριθμό του και τα στοιχεία που παρέχει διαδικτυακά η κατασκευάστρια εταιρεία. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκε στον φορητό υπολογιστή «εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος».

Το συγκεκριμένο λάπτοπ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, ουδεμία σχέση έχει με αυτό από το οποίο ο Λιγνάδης φέρεται να είχε επιδείξει σε ένα από τα θύματά του σκληρό πορνογραφικό υλικό με ανήλικους. Ο φορητός υπολογιστής με το πορνογραφικό υλικό ανηλίκων ουδέποτε βρέθηκε, αντίθετα αυτός που ερευνήθηκε από τους αστυνομικούς ήταν ολοκαίνουργιος και αχρησιμοποίητος!

Το γεγονός ενισχύει ακόμη περισσότερο τα ερωτήματα που τίθενται για τη μέχρι τώρα πορεία της ανάκρισης και των ερευνών των αστυνομικών αρχών. Οτι δηλαδή καθυστέρησαν να ερευνήσουν το σπίτι, το κινητό αλλά και τον υπολογιστή του Λιγνάδη, με αποτέλεσμα να έχει άπλετο χρόνο να ξεφορτωθεί υλικό το οποίο ίσως και να ήταν ενοχοποιητικό. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει αρθεί το απόρρητο στα social media του σκηνοθέτη, παρά τα αιτήματα των δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας. Αγνωστο γιατί.

Μια συσκευή που ήταν του κουτιού

Ηταν 2 Φεβρουαρίου 2021 όταν η δημοσιογράφος Ελενα Ακρίτα ανήρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook μια είδηση σχετικά με τον Δ. Λιγνάδη. Σύμφωνα με αυτή, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη φερόταν να είχε ζητήσει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Οπως ήταν αναμενόμενο, τόσο στον χώρο του θεάτρου όσο και στα social media ξέσπασε σάλος. Πολλώ δε μάλλον που η φημολογία είχε ξεκινήσει από τα τέλη Ιανουαρίου και αφορούσε ένα πρόσωπο το οποίο συνδεόταν απευθείας με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Λίγες ώρες μετά ο Λιγνάδης εξέδωσε ανακοίνωση διάψευσης, ότι οι φήμες περί δήθεν παραίτησης ή απόλυσής του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν ευσταθούσαν. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από λίγο και το υπουργείο Πολιτισμού, με την οποία διέψευδε την Ελ. Ακρίτα. Η φωτιά που είχε ανάψει όμως δύσκολα μπορούσε να σβήσει.

Εκτός από την ανακοίνωση διάψευσης ο Δ. Λιγνάδης έκανε και κάτι ακόμη τη μέρα εκείνη. Οπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento, ο προφυλακισμένος σήμερα σκηνοθέτης ενεργοποίησε πρώτη φορά το προσωπικό του λάπτοπ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είχε μόλις αγοραστεί, είτε από τον ίδιο είτε από άλλο πρόσωπο. Επρόκειτο δηλαδή για ολοκαίνουργιο φορητό υπολογιστή που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν. Ας δούμε βήμα προς βήμα τι προέκυψε από τη δημοσιογραφική έρευνα του Documento.

Εν αρχή επισκεφτήκαμε την ιστοσελίδα της πολυεθνικής Hewlett Packard. Η εταιρεία πληροφορικής με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ειδικεύεται μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη και κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, την αποθήκευση δεδομένων, στον σχεδιασμό λογισμικού κ.λπ. Η ιστοσελίδα της παρέχει επίσης στους πελάτες της τη δυνατότητα πληροφόρησης για τα προϊόντα που έχει πουλήσει και την υποστήριξή τους.

Εάν πληκτρολογήσει κανείς τον σειριακό αριθμό (μοναδικός για κάθε υπολογιστή) ενός λάπτοπ, αυτόματα μπορεί να βρει πληροφορίες για την εγγύηση του προϊόντος από τον κατασκευαστή. Πληκτρολογώντας τον σειριακό αριθμό που σύμφωνα με πληροφορίες έφερε ο κατασχεμένος φορητός υπολογιστής του Λιγνάδη, προέκυψε ότι η εγγύηση της συσκευής από την κατασκευάστρια εταιρεία ενεργοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. Ηταν η ημέρα που εξέδωσε την ανακοίνωση διάψευσης και τέσσερις ημέρες προτού τελικά παραιτηθεί μετά την κατάθεση της πρώτης μήνυσης σε βάρος του για βιασμό.

Προς επίρρωση των ευρημάτων απευθυνθήκαμε σε ειδικό της αγοράς πληροφορικής (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Μας ενημέρωσε ότι από τα αποτελέσματα της πληκτρολόγησης του σειριακού αριθμού προκύπτει ότι το λάπτοπ είχε αγοραστεί την ίδια μέρα ή λίγο πριν από τις 2 Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως στο «είδος υπηρεσίας» που παρείχε η Hewlett Packard με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 2021 γινόταν λόγος για «support for initial setup». Δηλαδή «υποστήριξη προς αρχική εγκατάσταση».
«Η υποστήριξη αυτή παρέχεται αυστηρά στον πρώτο χρήστη-ιδιοκτήτη του λάπτοπ» σημείωσε στο Documento ο τεχνικός. «Επομένως το λάπτοπ αυτό είτε αγοράστηκε στις 2 Φεβρουαρίου είτε λίγο πριν, πάντως σίγουρα εκείνη τη μέρα ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά» ανέφερε.

Η επιβεβαίωση και από την εταιρεία

Για το ίδιο ζήτημα επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά και με τη Hewlett Packard υποδυόμενοι υποψήφιους αγοραστές του συγκεκριμένου φορητού υπολογιστή. Στην τηλεφωνική επικοινωνία επισημάναμε τα αποτελέσματα της αναζήτησης στην ιστοσελίδα της εταιρείας με βάση τον σειριακό αριθμό και ρωτήσαμε τι σημαίνουν. Η απάντηση και αυτήν τη φορά ήταν ότι «το λάπτοπ είχε ενεργοποιηθεί πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου» και άρα ήταν… ολοκαίνουργιο.

Σε ερώτηση επίσης εάν θα μπορούσε να το έχει κάποιος ήδη στην κατοχή του πέντε χρόνια π.χ. και να το χρησιμοποιεί, στη συνέχεια να κάνει format και να αγοράσει νέα εγγύηση, η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική. «Η εγγύηση συμβαδίζει με την πρώτη ενεργοποίηση και δεν μπορεί να αλλάξει» ήταν ακριβώς τα λόγια που ακούσαμε. Εν ολίγοις, το λάπτοπ που κατασχέθηκε ήταν αχρησιμοποίητο και ολοκαίνουργιο.

Με την ημερομηνία ενεργοποίησης του προϊόντος συμπίπτουν όμως και τα ευρήματα της εργαστηριακής έκθεσης της ΕΛΑΣ στο κατασχεμένο λάπτοπ του Λιγνάδη που παραδόθηκε στη 19η τακτική ανακρίτρια Παρασκευή Μπότση. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Μπαμ στο Ρεπορτάζ» επικαλούμενη στοιχεία της πραγματογνωμοσύνης, πράγματι εκείνη την ημέρα φέρεται να έγινε format στο λάπτοπ. Για την ακρίβεια, η έκθεση της ΕΛΑΣ αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ότι στις 11.30 το πρωί της 2ας Φεβρουαρίου εντοπίστηκε «εγκατάσταση λειτουργικού συστήματος» στην εν λόγω συσκευή.

Ο υπολογιστής με το πορνογραφικό υλικό

Οσα αποκαλύπτει σήμερα το Documento εγείρουν πολλά ερωτήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας εκ των μηνυτών του Λιγνάδη είχε καταθέσει ενώπιον των αρχών ότι ο σκηνοθέτης τού είχε δείξει στον υπολογιστή του «πορνογραφικές φωτογραφίες με νεαρά αγόρια σε διάφορες ερωτικές περιπτύξεις με μεσήλικα πρωταγωνιστή, οι οποίες περιλάμβαναν στοματική και πρωκτική διείσδυση». Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του Δ. Λιγνάδη, στις 4 Μαρτίου 2021, από πρόσωπο το οποίο υποστήριζε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού τον Μάρτιο του 2018 στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη.

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα πού βρίσκεται ο υπολογιστής του σκηνοθέτη με το πορνογραφικό υλικό, δεδομένου ότι αυτός που κατέσχεσε η ΕΛΑΣ στο διαμέρισμα του Λιγνάδη ήταν ολοκαίνουργιος. Μήπως τελικά ο Λιγνάδης κατάφερε να εξαφανίσει στοιχεία, καθώς έβλεπε ότι αργά ή γρήγορα ίσως και να βρισκόταν υπό έρευνα και να τον συλλάμβαναν οι αρχές; Αυτό είναι κάτι στο οποίο σίγουρα θα πρέπει να απαντήσει η ανακριτική έρευνα, ενώ ερωτήματα τίθενται και για το κατά πόσο ο Λιγνάδης θα πρέπει να ερευνηθεί και για κατοχή υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.

Του άφησαν χρόνο, δεν έχουν ανοίξει τα social media
Τα νέα δεδομένα επαναφέρουν στο προσκήνιο τα αρχικά ερωτήματα για τον τρόπο που κινήθηκαν τόσο οι ανακριτικές αρχές όσο και η ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, ο Λιγνάδης συνελήφθη στις 25 Φεβρουαρίου. Παρά το ένταλμα σύλληψης, οι αστυνομικοί ουδέποτε έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν κατ’ οίκον έρευνα. Αυτό άλλωστε είχαν επισημάνει αστυνομικοί σε επιστολή που είχαν αποστείλει στον (εν ζωή τότε) αστυνομικό συντάκτη Γιώργο Καραϊβάζ. Η έρευνα έγινε τελικά με εντολή της ανακρίτριας λίγες ημέρες μετά, συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου. Ωστόσο ήταν… πλημμελής. Ειδικότερα, κατά την έρευνα οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μεγάλο μέρος του αρχείου και των προσωπικών αντικειμένων του προφυλακισμένου σκηνοθέτη. Για άγνωστο λόγο δεν ερεύνησαν ούτε την πολυκατοικία ούτε τους κοινόχρηστους χώρους στο σπίτι του ηθοποιού. Αυτό έγινε εβδομάδες μετά και συγκεκριμένα σε δεύτερη έρευνα στις 21 Μαρτίου.

Επίσης το κινητό του Λιγνάδη κατασχέθηκε δέκα μέρες μετά τη σύλληψή του. Είναι εντυπωσιακό πως την ημέρα της σύλληψης το είχε στην κατοχή του ο αδερφός του, δίχως να δοθεί καμία εντολή για άμεση έρευνα και κατάσχεση. Οταν σε άλλες υποθέσεις αυτό γίνεται για ψύλλου πήδημα.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει άρση απορρήτου στα social media του Λιγνάδη, όπως για παράδειγμα το Facebook. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δύο αιτήματα των δικηγόρων στήριξης της κατηγορίας. Πρόκειται για κίνηση η οποία, σύμφωνα με νομικές πηγές, χαρακτηρίζεται σημαντική στην υπόθεση, από την οποία ίσως προκύψουν περαιτέρω ενοχοποιητικά στοιχεία για τον σκηνοθέτη. Αλλωστε, όπως καταγγέλλουν τα φερόμενα ως θύματα αλλά και μάρτυρες στην υπόθεση, ο Λιγνάδης χρησιμοποιούσε συχνά τα social media για να επικοινωνεί μαζί τους.

Απολογήθηκε στην ανακρίτρια, αρνήθηκε τα πάντα

Το κατώφλι της ανακρίτριας πέρασε την Πέμπτη ο Δ. Λιγνάδης προκειμένου να απολογηθεί για τις δύο νέες κατηγορίες βιασμού που του έχουν απαγγελθεί μετά την προφυλάκισή του τον περασμένο Φεβρουάριο. Η μία για τον βιασμό ενός ανηλίκου πριν από επτά χρόνια και η δεύτερη ενός ενήλικου άντρα πριν από τρία χρόνια. Ο Λιγνάδης δεν θέλησε να απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις της ανακρίτριας και παρέδωσε υπόμνημα. Σε αυτό υποστήριξε ότι είναι αθώος για τις δύο νέες κατηγορίες και ζήτησε από τη δικαστική λειτουργό να τον θέσει σε καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης, δηλαδή σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, δηλώνοντας πως θα αναλάβει ο ίδιος το κόστος για το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται στη χώρα πιλοτικά.

«Καταγγείλαμε την προκατάληψη της ανακρίτριας και αρνηθήκαμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις της» ανέφερε ο συνήγορος του κατηγορουμένου Αλέξης Κούγιας για την απολογητική διαδικασία.

Η πρώτη υπόθεση από τις δύο για τις οποίες απολογήθηκε την Πέμπτη αφορά τις καταγγελίες του 24χρονου σήμερα άντρα ο οποίος είχε καταγγείλει ότι βιάστηκε από τον Δ. Λιγνάδη δύο φορές όταν ο ίδιος ήταν 17 χρόνων. Η δεύτερη υπόθεση είναι αυτή για την οποία κατατέθηκε μήνυση στις 4 Μαρτίου 2021, στην οποία ο μηνυτής κατήγγειλε και κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων από τον Λιγνάδη.

Σημειώνεται ότι ο σκηνοθέτης είναι προφυλακιστέος από τον περασμένο Φλεβάρη για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή δύο ανηλίκων και κρατείται στις φυλακές Τριπόλεως.

Documento Newsletter