Αεροδρόμια: Μετά το χάος, αγώνας δρόμου των αεροπορικών εταιρειών για επιστροφή στην ομαλότητα

Αεροδρόμια: Μετά το χάος, αγώνας δρόμου των αεροπορικών εταιρειών για επιστροφή στην ομαλότητα

Αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, σιδηρόδρομοι, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις σπεύδουν το Σάββατο να επαναφέρουν σε ομαλή λειτουργία τα συστήματά τους στο διαδίκτυο μετά από μακρές διακοπές μετά από μια εκτεταμένη διακοπή στα υπολογιστικά συστήματα.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις από το μπλακ άουτ της Microsoft παρατηρήθηκαν στα αεροπορικά ταξίδια. Οι αερομεταφορείς ακύρωσαν χιλιάδες πτήσεις την Παρασκευή και τώρα έχουν πολλά από τα αεροπλάνα και τα πληρώματά τους σε λάθος τόπο, ενώ τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν συνεχή προβλήματα με το check-in και την ασφάλεια.

Στο επίκεντρο της μαζικής αναστάτωσης βρίσκεται η CrowdStrike, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας που παρέχει λογισμικό σε δεκάδες εταιρείες παγκοσμίως. Η εταιρεία δήλωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν ανέπτυξε μια προβληματική ενημέρωση σε υπολογιστές με λογισμικό Windows της Microsoft, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το πρόβλημα πίσω από τη διακοπή δεν ήταν συμβάν ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση.

Η εικόνα της κρίσης από διάφορες χώρες:

Βρετανία

Οι βιομηχανίες ταξιδιών και μεταφορών της Βρετανίας αγωνίζονται να επανέλθουν στο χρονοδιάγραμμά τους  μετά την παγκόσμια διακοπή ασφάλειας με τους επιβάτες αεροπορικών εταιρειών να αντιμετωπίζουν ακυρώσεις και καθυστερήσεις την πρώτη ημέρα των καλοκαιρινών διακοπών για πολλούς μαθητές.

Το αεροδρόμιο Gatwick ανακοίνωσε ότι «η πλειοψηφία» των προγραμματισμένων πτήσεων αναμένεται να απογειωθεί. Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονταν χειροκίνητα και ενδέχεται να υπάρξουν ακυρώσεις την τελευταία στιγμή.

Στο λιμάνι του Ντόβερ παρατηρείται εισροή επιβατών που οι αναχωρήσεις τους ακυρώθηκαν, με ωριαίες αναμονές για να μπουν στο λιμάνι για να πάρουν το φέρι για τη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας προειδοποίησε τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να είναι σε επιφυλακή για απόπειρες phishing καθώς «καιροσκοπικοί κακόβουλοι παράγοντες» προσπαθούν να επωφεληθούν από τη διακοπή.

Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας, Ciaran Martin, είπε ότι τα χειρότερα της κρίσης τελείωσαν, «επειδή η φύση της κρίσης είναι ότι πήγε πολύ στραβά πολύ γρήγορα. Εντοπίστηκε αρκετά γρήγορα και ουσιαστικά απενεργοποιήθηκε».

Γερμανία

Η Eurowings, μια οικονομική θυγατρική της Lufthansa, δήλωσε ότι αναμένεται να επιστρέψει στις «κυρίως προγραμματισμένες» πτήσεις το Σάββατο.

Την Παρασκευή, το μπλακ άουτ ανάγκασε την αεροπορική εταιρεία να ακυρώσει περίπου το 20% των πτήσεων της, κυρίως σε δρομολόγια εσωτερικού και από τους επιβάτες ζητήθηκε εξυπηρετηθούν με τρένα.

«Το online check-in, το check-in στο αεροδρόμιο, οι διαδικασίες επιβίβασης, η κράτηση και η εκ νέου κράτηση πτήσεων είναι όλα δυνατά ξανά», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία το Σάββατο στο X. «Ωστόσο, λόγω της σημαντικής έκτασης της παγκόσμιας διακοπής μπορεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεμονωμένες διακοπές» για τους επιβάτες, ανέφερε.

ΗΠΑ

Στο Ντάλας, η Delta Air Lines και οι περιφερειακές θυγατρικές της ακύρωσαν περισσότερο από το ένα τέταρτο των πτήσεών τους την ανατολική ακτή μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, δήλωσε ο πάροχος αεροπορικών δεδομένων Cirium.

Περισσότερες από 1.100 πτήσεις της Delta και των θυγατρικών της ακυρώθηκαν.

Η United και η United Express είχαν ακυρώσει περισσότερες από 500 πτήσεις, ή το 12% του προγράμματός τους, και το δίκτυο της American Airlines είχε ακυρώσει 450 πτήσεις, το 7,5% του προγράμματός της.

Η Southwest και η Αλάσκα δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό CrowdStrike που οδήγησε στις παγκόσμιες διακοπές του Διαδικτύου και έτσι ακύρωσαν πολύ λίγες από τις πτήξσεςι τους

Στο Πόρτλαντ ο δήμαρχος Τεντ Γουίλερ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, αφού περισσότερα από τα μισά συστήματα υπολογιστών της πόλης επηρεάστηκαν από την παγκόσμια διακοπή του Διαδικτύου.

Ο δήμαρχος είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ενώ οι κλήσεις των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης δεν διακόπτονταν, οι διεκπεραιωτές έπρεπε να παρακολουθούν χειροκίνητα τις κλήσεις 911 με στυλό και χαρτί για μερικές ώρες. Είπε ότι 266 από τα 487 συστήματα υπολογιστών της πόλης επηρεάστηκαν.

Στο Σαν Ντιέγκο, οι άνθρωποι που προσπαθούσαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ τόσο από το βορρά όσο και από το νότο διαπίστωσαν ότι οι συνοριακές διελεύσεις καθυστέρησαν λόγω της διακοπής του Διαδικτύου.

Το λιμάνι εισόδου του San Ysidro ήταν αποκλεισμένο το πρωί της Παρασκευής με τους πεζούς να περιμένουν τρεις ώρες για να περάσουν, σύμφωνα με το San Diego Union-Tribune.

Ακόμη και αυτοκίνητα με άτομα που έχουν εγκριθεί για ένα πρόγραμμα «Αξιόπιστος Ταξιδιώτης» Πελατών και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ για επιβάτες χαμηλού κινδύνου περίμεναν έως και 90 λεπτά. Το πρόγραμμα, γνωστό ως SENTRI, μετακινεί τους επιβάτες πιο γρήγορα μέσω τελωνείου και ελέγχου διαβατηρίων, εάν κλείσουν ραντεβού για συνέντευξη και υποβληθούν σε έλεγχο ιστορικού για να ταξιδέψουν μέσω τελωνείου και ελέγχου διαβατηρίων πιο γρήγορα όταν φτάσουν στις Η.Π.Α.

Εν τω μεταξύ, στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, η αστυνομία του Ουίνδσορ ανέφερε μεγάλες καθυστερήσεις στα περάσματα στη γέφυρα Ambassador και στη σήραγγα Ντιτρόιτ-Γουίνδσορ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter