ΑΕΙ: Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων και μελών ΔΕΠ για τα συσσωρευμένα προβλήματα

ΑΕΙ: Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων και μελών ΔΕΠ για τα συσσωρευμένα  προβλήματα
EUROKINISSI

Κοινή συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν αύριο στην Νομική Σχολή, στις 12:00, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τους ακαδημαϊκούς ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων που διεξάγεται στον Μυστρά με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (10-13/12). Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσουν μέλη από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (μέλη Συλλόγων Μελών ΔΕΠ, ΠΟΣΔΕΠ κ.α.) για όλα τα προβλήματα των δημόσιων ΑΕΙ με κυριότερα τα ζητήματα των διαγραφών των φοιτητών, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που μειώνει τους εισακτέους και κλείνει Τμήματα στην επαρχία και την κατάργηση του άρθρου 16 που επήλθε με την αντισυνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών ΑΕΙ. Στην συνέντευξη Τύπου θα υπάρχει και η δυνατότητα διαδικτυακής παρέμβασης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο δελτίο Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων: «Μετά το περσινό μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα και τις αντιδράσεις ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας στα σχέδια της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο την εφαρμογή των διαγραφών, μέτρο που οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν μπλοκάρει ξανά και ξανά στο παρελθόν, κι ένα μέτρο στο οποίο ήδη η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι Σύλλογοι ΔΕΠ εναντιώνονται με αποφάσεις».

Οι Σύλλογοι των φοιτητών και των ακαδημαϊκών επισημαίνουν ότι: «Με την εφαρμογή των πρώτων διαγραφών να εξαγγέλλεται για τον Σεπτέμβρη του 2025, η κυβέρνηση προσπαθεί να δικαιολογήσει την διαγραφή 330.000 φοιτητών και φοιτητριών από τις 4ετεις σχολές, ενώ την επόμενη χρονιά θα διαγραφούν 150.000 φοιτητές από τις 5ετεις, μιλώντας για την εξάλειψη των «κοστοβόρων αιώνιων φοιτητών», δηλαδή φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+ν/2 έτη. Αυτό καταρρίπτεται από την ίδια την πραγματικότητα αφού όλες οι παροχές σταματούν στα ν+2 έτη. Άλλωστε, σε ένα ήδη υποχρηματοδοτούμενο πανεπιστήμιο, οι διαγραφές δε θα έρθουν να επιλύσουν κανένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τα ιδρύματα και επανειλημμένα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και οι Σύλλογοι ΔΕΠ έχουν τονίσει. Στην πλειονότητα των σχολών ο μέσος όρος αποφοίτησης ξεπερνά κατά πολύ το όριο που έχει θέσει το Υπουργείο και, άρα, η εφαρμογή αυτού του μέτρου σημαίνει ότι για να ανταπεξέλθουμε θα πρέπει να διαμορφώσουμε μια καθημερινότητα πολύ διαφορετική. Οι διαγραφές θα έρθουν να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων κόπους χρόνων για τη λήψη ενός πτυχίου που θα εξασφάλιζε μια προοπτική στην αγορά εργασίας.

Διαγραφές

Την ίδια στιγμή, το μέτρο των διαγραφών ακολουθεί το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής υποβαθμίζοντας πλήρως το δημόσιο – δωρεάν πανεπιστήμιο. Διαμορφώνεται μια κατάσταση όπου η είσοδος των μαθητών στο πανεπιστήμιο μπλοκάρεται και οι φοιτητές στερούνται το πτυχίο τους και το καλύτερο μέλλον που αυτό εξασφαλίζει. Την ώρα που υπάρχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες φοίτησης στις σχολές, υψηλοί μέσοι όροι αποφοίτησης, αρκετοί και αρκετές που εργάζονται για να ανταπεξέλθουν, με την ακρίβεια και τα ενοίκια να έχουν φτάσει στα ύψη, με ευθύνες της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία φέρνει τις διαγραφές. Το μόνο που έρχονται να κάνουν οι διαγραφές είναι να στερήσουν από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την δυνατότητα που υπήρχε στα φοιτητικά χρόνια για ελεύθερο χρόνο, για ενασχόληση με διάφορες δραστηριότητες, για κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση εντός των πανεπιστημίων.

Η εφαρμογή του μέτρου των διαγραφών έρχεται να συμπληρώσει το παζλ της πλήρους απαξίωσης του δημοσίου – δωρεάν – δημοκρατικού πανεπιστημίου, σε συνέχεια της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων, των οποίων το προχώρημα θα συζητηθεί και στη σύνοδο πρυτάνεων. Μάλιστα, ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ίδρυση ιδιωτικών παραρτημάτων του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στην Κύπρου, με τον Σύλλογο Διδασκόντων του Πολυτεχνείου να έχει καταδικάσει ηδη αυτή την κίνηση. Η ΠΟΣΔΕΠ και μεμονωμένοι καθηγητές και έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με το άρθρο 16 και σε συνέχεια αυτού, και οι διαγραφές είναι ένα μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στην αρχή της αναλογικότητας του Συντάγματος και το αμφισβητεί.

Ό,τι έχουμε περιγράψει δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια ευθεία επίθεση στο δημόσιο – δωρεάν – δημοκρατικό πανεπιστήμιο και η υπεράσπιση του δεν είναι υπόθεση μόνο της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά όλης της κοινωνίας! Ήδη φοιτητές και καθηγητές μαζί εναντιωνόμαστε στο μέτρο των διαγραφών και την απαξίωση του πανεπιστημίου. Τα Τμήματα Μαθηματικών Σχολών πανελλαδικά, το Φυσικό ΕΚΠΑ, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Βόλου, την πρύτανη του Παντείου έχουν ήδη πάρει θέση εναντίωσης στο μέτρο ενώ υπάρχουν και παλαιότερες αποφάσεις εναντίωσης πολλών ιδρυμάτων, όπως του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ. Ξεκινάμε τον κοινό αγώνα μας με πρώτη κίνηση την κοινή Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνουμε. Συνεχίζουμε τον δυναμικό κοινό αγώνα που ξεκίνησε πέρυσι ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και για το μέτρο των διαγραφών και καλούμε όλον τον κόσμο να στηρίξει τον αγώνα μας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα, φοιτητές και καθηγητές μαζί, όπως κάναμε και πέρυσι, θα βροντοφωνάξουμε και πάλι απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης».

Διαβάστε επίσης:

Μισθοδικείο: Συνταγματική η καταβολή εισφοράς αλληλεγγύης από δικαστές

«Βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο vέος Οικοδομικός Κανονισμός

Ηλεκτρικός: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες αναπήρων πολιτών για την τραγική έλλειψη προσβασιμότητας – Νέα επιστολή της ΕΣΑμεΑ

Documento Newsletter