Αυτό που δεν µπορεί να ενταχτεί στα αδιευκρίνιστα ερωτήµατα σχετικά µε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) είναι γιατί δεν υπάρχει εγκεκριµένος προϋπολογισµός για το έτος 2021, κατά παράβαση κάθε διάταξης νόµου. Οφειλαν να έχουν από τον Σεπτέµβριο του 2020. Στα ερωτήµατα πώς υλοποιείται ο κανονισµός προµηθειών της ΕΑΤ ΑΕ εν απουσία εγκεκριµένου προϋπολογισµού και πώς εποπτεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη η ορθή και σύννοµη διαχείριση δηµόσιου χρήµατος η απάντηση είναι µία: αδιευκρίνιστες και ανεξέλεγκτες δαπάνες.
Η γενική συνέλευση που αποτελείται από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα και Αδ. Γεωργιάδη, αφού δεν έχει εγκρίνει προϋπολογισµό δαπανών για το 2021, δίνει το δικαίωµα στην Αθηνά Χατζηπέτρου και στα λοιπά µέλη του ∆Σ να σκορπούν κρατικό χρήµα ανεξέλεγκτα και αδιευκρίνιστα. Το ερώτηµα που γεννάται κυρίως για τον Χρ. Σταϊκούρα αλλά και για τον Αδ. Γεωργιάδη, που είναι έµπειρος στα «αδιευκρίνιστα», είναι πώς δύναται η ΓΣ να προβεί σε έγκριση των οικονοµικών καταστάσεων και λοιπών απολογιστικών οικονοµικών µεγεθών.
Οµως πρόβληµα υφίσταται και µε τις οικονοµικές καταστάσεις 2020. Εδώ αναφύεται το εξής ερώτηµα: Υπάρχει τράπεζα που να µην έχει δηµοσιεύσει οικονοµικές καταστάσεις 2020 µέχρι τον Μάιο του 2022; Αυτά συµβαίνουν µόνο στην ΕΑΤ που εποπτεύεται από τον «αδιευκρίνιστο» Αδ. Γεωργιάδη.
Με βάση τη νοµοθεσία περί ΑΕ, οι οικονοµικές καταστάσεις 2020 έπρεπε να εγκριθούν από τη ΓΣ των µετόχων το αργότερο έως τις 30.10.2021 και ακολούθως το αργότερο έως τη 19η.11.2021 να δηµοσιευτούν στο ΓΕΜΗ και στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Μέχρι σήµερα δεν έχουν αναρτηθεί οι οικονοµικές καταστάσεις ούτε στην ιστοσελίδα της ούτε και στο ΓΕΜΗ, διότι προφανώς δεν έχουν εγκριθεί από τη ΓΣ των µετόχων. Γιατί τέτοια καθυστέρηση; Τι έχει συµβεί; Τι φοβούνται; Οπως µαθαίνουµε, ο φάκελος που έχει ανοίξει από στελέχη της αντιπολίτευσης είναι µεγάλος και διαρκώς εµπλουτίζεται ώστε να κατατεθεί αρµοδίως και να περάσει από κόσκινο – στα πρότυπα του ΚΕΕΛΠΝΟ, στελέχη του οποίου διώκονται για κακουργήµατα αναφορικά µε παράνοµες προσλήψεις.
«Τσουνάµι» αποχωρήσεων από θέσεις ευθύνης
Οι αποκαλύψεις του Documento στις 13.03.2022 για τα πεπραγµένα της Αθ. Χατζηπέτρου έφεραν άρνηση των εργαζοµένων που κατέχουν θέση ευθύνης να ακολουθήσουν τις –αν µη τι άλλο– «προβληµατικές πρακτικές». Εχουν ήδη παραιτηθεί 14 υπάλληλοι, όλοι σε θέσεις που πρέπει να υπογράψουν αυτές τις παρανοµίες που έχει αποκαλύψει το Documento. Πρόκειται για παρανοµίες που αφορούν ποσά τα οποία φτάνουν τα 931 εκατ. ευρώ και σχεδιάζεται να δοθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα «δωράκια» στις τράπεζες. Πρόκειται για χρήµατα που αν δοθούν, θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισµό και θα φορτωθούν στο δηµόσιο χρέος. Πρόκειται, επιπροσθέτως, για χρήµατα από παράνοµες απευθείας αναθέσεις σε φίλους της «Μαξίµου ΑΕ» και του κρατικοδίαιτου κοµµατικού µηχανισµού της Ν∆, αλλά και για παράνοµες προσλήψεις, ακόµη και παράνοµες τοποθετήσεις αποφοίτων λυκείου σε διευθυντικές θέσεις.
Εάν κάποιος δει τις θέσεις που κατείχαν οι παραιτηθέντες, εύκολα διαπιστώνει ότι πρόκειται για υπαλλήλους που καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους. Τι είναι αυτό που τους ωθεί να παραιτηθούν, αν όχι η άρνηση να υποµείνουν τις συνέπειες εάν βάλουν την υπογραφή τους; Ποιος όµως τους ασκεί τέτοια πίεση που προτιµούν το φευγιό από µια θέση εργασίας, την οποία αν µη τι άλλο ονειρεύονται χιλιάδες µισθωτοί καριέρας; Το εντυπωσιακό είναι ότι άπαντες έχουν προσληφθεί και έχουν αναλάβει καθήκοντα από τον περασµένο Ιούνιο. Ουδείς εξ αυτών παρέµεινε στη θέση του περισσότερο από δέκα µήνες. Τι τους τροµάζει;
Προς επίρρωση του κύµατος φυγής του προσωπικού από την εταιρεία, έµπειρα και παλαιά ιδρυτικά στελέχη αφήνουν τους 14 µισθούς (και µάλιστα εκτός ενιαίου µισθολογίου) καθώς και λοιπές παροχές που προσφέρονται πλέον από την ΕΑΤ ΑΕ και προτιµούν να εργαστούν µε απόσπαση-µετάταξη στον δηµόσιο τοµέα µε δώδεκα µισθούς και ενιαίο µισθολόγιο και χωρίς λοιπές παροχές. Ποσοστό 80% από τα παλαιά και εµπειρότατα στελέχη ήδη έχει αποχωρήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούνιο του 2020 που ζητήθηκε µε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να αποσπαστούν υπάλληλοι από τον δηµόσιο και ευρύτερο δηµόσιο τοµέα για χρονικό διάστηµα τριών ετών µε δικαίωµα ανανέωσης για ακόµη µία τριετία έως σήµερα το έχουν πράξει έντεκα και από αυτούς έχουν αποχωρήσει οι επτά (ποσοστό αποχώρησης 65%)! Το εντυπωσιακό είναι ότι έµειναν µικρό χρονικό διάστηµα στις θέσεις τους και υπέβαλαν αίτηµα για άρση της απόσπασής τους επιστρέφοντας… τροχάδην στην αρχική οργανική θέση τους.
Φεύγουν και από τον Εσωτερικό Ελεγχο
Ωστόσο τεράστιο ζήτηµα γεννάται και µε τις παραιτήσεις στη ∆ιεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου. Ηδη είχε αποχωρήσει τον περασµένο Μάιο η επικεφαλής του εσωτερικού ελέγχου Β. Καλλιακώστα – έµεινε στη θέση µόλις επτά µήνες. Εντός το Μαΐου του 2022 παραιτήθηκε και η αντικαταστάτριά της Μ. Κρέστου, η οποία είχε προσληφθεί τον Ιούλιο του 2021, που σηµαίνει ότι άντεξε µόλις δέκα µήνες. Ηδη από τον περασµένο Φεβρουάριο είχε αποχωρήσει από την πολύπαθη επιτροπή ελέγχου και από µέλος του ∆Σ ο Σ. Ανδρέου (τέως ορκωτός ελεγκτής λογιστής), ο οποίος παρέµεινε στις θέσεις ευθύνης µόλις έξι µήνες. Πρόκειται για το πρόσωπο που είχε αντικαταστήσει στο ∆Σ και στην επιτροπή ελέγχου τη Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία είχε επίσης παραιτηθεί τον Ιούλιο του 2021!
Τι φοβίζει όλους αυτούς και εγκαταλείπουν; Γιατί η Αθ. Χατζηπέτρου είναι ακόµη στο απυρόβλητο; Ο Αδ. Γεωργιάδης ως εποπτεύων υπουργός είναι σαφές ότι λειτουργεί σε στιλ ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο Χρ. Σταϊκούρας γιατί εµµένει να διατηρεί οµπρέλα προστασίας σε αυτές τις καραµπινάτες αλλά όχι αδιευκρίνιστες παρανοµίες;