Σημαντική συμβολή στην καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αναμένεται να έχει η ανάθεση αρμοδιότητας ελέγχων στον τομέα αυτόν στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Την ανάθεση της αρμοδιότητας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Όπως εξηγεί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης, η ανάθεση αρμοδιότητας ελέγχων στον τομέα αυτόν στο ΣΔΟΕ θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διεξαγωγή τους και αλλά και την ταχύτερη επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων από το νόμο στους παραβάτες.
Το ΣΔΟΕ, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, πραγματοποιεί ήδη ελέγχους σε επιχειρήσεις για το παραεμπόριο αλλά και για την τήρηση αγορανομικών διατάξεων (ελληνοποιήσεων κτλ) Πρόκειται για τομείς ελέγχων που διεξάγονται σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, άρα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ εκ των πραγμάτων αποκτούν κατά τον έλεγχο πλήρη εικόνα για αυτές. Ειδικότερα, πολλές φορές κατά τους ελέγχους, το ΣΔΟΕ βρίσκεται αντιμέτωπο με υποθέσεις αδήλωτης εργασίας. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς δεν μπορούσε να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιβολής των ποινών που προβλέπει η νομοθεσία για τις παραβάσεις αυτές. Με το νέο καθεστώς οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ όταν αποκαλύπτουν αδήλωτη ή ανασφάλιστη εργασία θα μπορούν να επιβάλουν και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ο Σταύρος Θωμαδάκης το ελεγκτικό δυναμικό του ΣΔΟΕ πρόκειται να ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορεί να φέρει σε πέρας αποτελεσματικότερα το έργο του. Έτσι αναμένεται η ενίσχυση του με 46 πτυχιούχους μέσω ΑΣΕΠ αλλά και άλλους 78 υπαλλήλους από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποκτά το ΣΔΟΕ
Αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αποκτά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως αναφέρει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με ανάρτηση στο προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η ρύθμιση αυτή έρχεται να συμπληρώσει την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, όπου, για πρώτη φορά, μεικτά κλιμάκια τεσσάρων ελεγκτικών μηχανισμών- Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), Οικονομική Αστυνομία και ΣΔΟΕ -συνεργάστηκαν τόσο σε επίπεδο επιτόπιων ελέγχων όσο και σε επίπεδο ανταλλαγής και διασταύρωσης δεδομένων και πληροφοριών.