Άδηλο το μέλλον του τουρισμού

Τα στοιχεία από το φετινό τουριστικό έτος είναι δραματικά. Τόσο δραματικά που όλοι πλέον εκτιμούν ότι το 2021 θα είναι ακόμη χειρότερη.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου δείχνει ότι άνοιξε το 60% των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας για πολύ μικρό διάστημα και με πληρότητα μόνο 23%.

Με αυτά τα δεδομένα, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανοίξει το ίδιο ποσοστό ξενοδοχείων και τη νέα χρονιά.

Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν τον υποτομέα της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και η εστίαση αντιμετωπίζουν αντίστοιχη κατάσταση που δεν προδιαθέτουν τίποτα καλό για τον επόμενο χρόνο.

Και όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας που διάγει, ελέω πολιτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη, τις χειρότερες μεταπολεμικές της ημέρες.

Ο ελληνικός τουρισμός για να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό. Το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι σήμερα δεν έχει μέλλον.

Η στρεβλή ανάπτυξη με την καταστροφή ουσιαστικά όλων των τουριστικών προορισμών με την άναρχη δόμηση, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις ελλιπείς υποδομές και τις εξωφρενικές τιμές αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προσελκύσει πια πελάτες.

Η Πολιτεία πρέπει να εξετάσει το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η χώρα από την αρχή. Και αυτό δεν μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη που το μόνο που έχει στόχο είναι το κέρδος των ολίγων εκλεκτών της.

Χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές μεταφορών, υγείας, τεχνολογίας, την ενίσχυση των μεγάλων οδικών αξόνων και του σιδηροδρομικού δικτύου, των αεροδρομίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων.

Η ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων σταμάτησε από την πανδημία του κορονοϊού. Η πολιτική όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν βοηθάει για να ξεπεραστεί.

Η ανεργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό θα κτυπήσει κόκκινο αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα. Κάτι όμως που δεν είναι στις προθέσεις αυτής της κυβέρνησης.

documentonews.gr