Αδειάζουν το «μαξιλάρι» και το γεμίζουν με σανό

Αδειάζουν το «μαξιλάρι» και το γεμίζουν με σανό

Το οικονομικό επιτελείο αντλεί κεφάλαια από τα ταμειακά διαθέσιμα χωρίς να δίνει λογαριασμό πού τα διοχετεύει

Μια κυβέρνηση που αποκαλύπτει μέσω διαρροών «κύκλων του υπουργείου Οικονομικών» ότι άντλησε κονδύλια από τα ταμειακά διαθέσιμα και ειδικά όταν –ακόμη και την προηγούμενη ημέρα– ισχυριζόταν ψευδώς ότι τα κρατάει ως εφεδρεία έχει πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.

Από τη μια γιατί αποδεικνύεται ότι πολιτεύεται εν κρυπτώ, προφανώς για να αποκρύψει πού διοχετεύονται τα κονδύλια και με ποια κριτήρια, ώστε να μην υπάρξει έλεγχος και να μην υποχρεωθεί να δώσει εξηγήσεις.

Και επειδή ποτέ δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, δεν είναι καθόλου αθώα η επιμονή της κυβέρνησης να μην απαντά στο στοιχειώδες αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να δοθούν εξηγήσεις για το πού και πώς διατέθηκαν αυτά τα δισεκατομμύρια.

Από την άλλη, όταν μια κυβέρνηση αποφεύγει την παροχή εξηγήσεων δεν το κάνει μόνο για να κρύψει τις προτιμήσεις και τις εξαρτήσεις της από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, όπως φαίνεται όταν λ.χ. θεωρούνται κλάδος που επλήγη από την κρίση λόγω πανδημίας οι… ταχυμεταφορές που έχουν πολλαπλασιάσει τον τζίρο τους και έχουν αυξήσει τις τιμές τους! Το κάνει επίσης για να κρύψει πίσω από τη συζήτηση για την πανδημία την πραγματική κατάσταση της οικονομίας προ κορονοϊού. Για να μη φανούν οι ανεπάρκειες της πολιτικής της και οι εγκληματικοί χειρισμοί του «επιτελικού κράτους». Αλλά το ψέμα, όπως και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, έχει κοντά ποδάρια.

Αρκεί λοιπόν μια ματιά στην τριμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Πέμπτη για να φανεί το –πραγματικά μεγάλο– πρόβλημα.

Έλλειμμα με το καλημέρα

Στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο προϋπολογισμός κατέγραψε σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση πρωτογενές έλλειμμα 840 εκατ. ευρώ έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 326 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αρα ούτε «χρηστή» η… επιτελική διαχείριση ούτε με σχέδιο, καθώς το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 3,469 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,172 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Και για να γίνει πιο σαφής αυτή η αρνητική εξέλιξη, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι παρά τη μικρή έστω ετήσια αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν σε 13,863 δισ. ευρώ από 1,669 δισ. ευρώ το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019.

Οπότε με αυτήν τη μεγάλη αύξηση δαπανών μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2020 και με το μέλλον να προσδιορίζεται στην καλύτερη περίπτωση από την εκτίμηση του ΔΝΤ για ύφεση της τάξης του 10% στην Ελλάδα το 2020 αλλά και για αύξηση της ανεργίας στο 22,3%, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλοντας να ενισχύσει της επιλεκτική, χωρίς κανόνες και διαφάνεια στήριξη των ημετέρων και να αποφύγει τη λογοδοσία, αποφάσισε να στραφεί στη άντληση ρευστότητας από το «μαξιλάρι» που διαμορφώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρης δηλαδή ομολογία της αποτυχίας της δικής της γραμμής, τόσο ως αντιπολίτευσης όσο και ως κυβέρνησης.

Μελανές περιγραφές της ΕΚΤ

Αυτή η αποτυχία μεγεθύνεται καθώς πέραν του ΔΝΤ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ περιγράφει με μελανά χρώματα την επόμενη μέρα, παρά την τεχνοκρατική ιδιόλεκτο: «Στην ευρωζώνη τα νεότερα οικονομικά στοιχεία, ιδιαίτερα τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, έχουν αρχίσει να δείχνουν πρωτοφανείς μειώσεις, που υποδηλώνουν μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής στην ευρωζώνη καθώς και ταχεία επιδείνωση των αγορών εργασίας».

Οι δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ γίνονται προφανώς για την άσκηση πίεσης στο Βερολίνο, ώστε οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την προσεχή Τετάρτη να δίνουν ένα συνεκτικό μήνυμα με προοπτική για τα επόμενα δύσκολα βήματα της ΕΕ. Το δεδομένο είναι ότι μια κυβέρνηση η οποία αδειάζει υπογείως το «μαξιλάρι ασφαλείας» της χώρας και επιχειρεί να το γεμίσει με… σανό όταν η λαθροχειρία εντοπίζεται δεν είναι κυβέρνηση που μπορεί να εγγυηθεί έξοδο από την κρίση για όλους.

Documento Newsletter