Οι μέρες της ευημερίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και το φάσμα του τρόμου υποχωρεί μπροστά στη γενικευμένη αγωνία και οργή
Μακριά από τα φώτα των δημοσκοπήσεων για την αποδοχή πολιτικών κομμάτων και προσώπων από την κοινή γνώμη, δύο φρέσκιες σφυγμομετρήσεις τάσεων στην κοινωνία δείχνουν σεισμικές μεταβολές που συντελούνται αθόρυβα και μακριά από την προβολή της επίχρυσης «κανονικότητας» που ευαγγελίζονται τα «Πετσωμένα» ΜΜΕ.
Σε έρευνα της Prorata η ικανοποίηση των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας έχει φτάσει στο 47% από 71% στα μέσα Μαΐου, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών (51%) πιστεύει πλέον ότι το αποκλειστικό ή μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει το κράτος, όταν τον Μάιο μόλις το 29% εξέφραζε αυτή την άποψη.
Τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας της ΚΑΠΑ Research που μόλις δημοσιοποιήθηκε δεν απέχουν από την εικόνα αυτή: Η αποδοχή του τρόπου διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση είναι στο 50%, βρίσκεται ωστόσο σε υποχώρηση πολύ σημαντική από την υψηλότατη αποδοχή κατά τον Μάρτιο όταν σημείωνε 91% και κατά τον Απρίλιο 76%.
Ο τρομαγμένος λαός γαντζώνεται για βοήθεια από τον (όποιον) ηγέτη του και είναι στο χέρι του ηγέτη να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.
Εδώ κι έναν χρόνο οι επιλογές της «επιτελικής κυβέρνησης» συμπυκνώνονταν στην εικόνα που κατέγραψαν κάμερες και φακοί με τους μπλε φακέλους. Τους παρέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς και αναγγέλθηκε αρμοδίως ότι το περιεχόμενό τους αφορούσε στον πλήρη σχεδιασμό κυβερνητικού έργου με χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες. Κάποιοι μίλησαν και για το «μπλοκάκι» του Κυριάκου, εξυμνώντας τον επιτελικό έλεγχο και την οργάνωση.
Αναντίρρητα η κυβέρνηση ήταν οργανωμένη και προχώρησε στη νομοθέτηση εκ βάθρων αλλαγών με τη βοήθεια κυρίως των συστημικών ΜΜΕ και με τη «χρυσή» ευκαιρία της πανδημίας σε εργασιακά, δικαιοσύνη, παιδεία, οικονομικό μοντέλο, φορολογία με άξονα την επιβολή του ιδιωτικού πάνω στο δημόσιο.
Το τιμόνι στη φουρτούνα αυτή στην αρχή φάνηκε σταθερό με την πλήρη επικοινωνιακή κάλυψη και προώθηση των ΜΜΕ, βοηθούντων των 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα. Η εμπιστοσύνη όμως χάνεται πλέον, όχι ηχηρά και με γδούπο, αλλά υπόκωφα και διαβρωτικά. Η ξαφνική αλλαγή ατζέντας με πρόταξη την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών ξεγύμνωσε την «επιτελική κυβέρνηση». Οι «σερίφηδες» της πανδημίας πιάστηκαν στα πράσα, οι πληγέντες πολίτες ακούν υποσχέσεις και περιμένουν ενισχύσεις που όλο έρχονται, η πραγματική οικονομία που στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα άλλα ακούν κι εμπόδια βρίσκουν στην ενίσχυσή τους, χιλιάδες μισθωτοί μένουν χωρίς δουλειά ιδιαίτερα στον τουρισμό και κάποιοι παίρνουν το γλίσχρο δώρο Πάσχα στα τέλη Σεπτέμβρη.
Το ρεύμα της απαισιοδοξίας για την πανδημία ενισχύεται στην κοινωνία (56% από 43% τον Ιούνιο στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research), όπως η αγωνία για τα οικονομικά. Το 71% των πολιτών στην έρευνα της Prorata αναμένει επιδείνωση μέσα στους επόμενους 12 μήνες, το 55% (αυξημένο από το 42% τον Μάρτιο και 54% τον Ιούλιο) στην έρευνα της ΚΑΠΑ Research δηλώνει ότι η κρίση του κορονοϊού επηρέασε τα εισοδήματά του, ενώ στην ίδια έρευνα τα συναισθήματα θλίψης, ντροπής, φόβου, άγχους, ανησυχίας έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω στο θυμικό των πολιτών σε σχέση με τον Ιούλιο, με τον θυμό και την οργή να πλημμυρίζει το 34% των ερωτώμενων (+1% από τον Ιούλιο).
Όταν οι πολίτες κρίνουν σε ποσοστό 69% αρνητικά τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Κι όταν η κυβέρνηση προκαλεί μοιράζοντας αφειδώς εκατομμύρια σε κλινικάρχες, καναλάρχες, ιδιοκτήτες αερογραμμών και κάνει τα χατίρια ξενοδόχων, tour operators, ακτοπλόων, αεροπορικών εταιρειών και σχολαρχών, τότε ο θυμός και η οργή θα ζητήσουν επιτακτικά πολιτική διέξοδο (αν θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί ερώτημα) και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τη βρουν.
Πηγές
https://prorata.gr/wp-content/uploads/2020/09/COVID_19_5η-έρευνα.pdf
https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2020/09/25/Έρευνα-για-τον-κορωνοϊό-Σεπτέμβριος-2020-final.pdf