«Άδειασμα» στον Άδωνη Γεωργιάδη επιφύλασσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Τάκης Θεοδωρικάκος με φόντο τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλιστικών εταιριών σε 255.000 συμβόλαια υγείας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα του δείκτη που θεσπίστηκε επί ημερών του σημερινού υπουργού Υγείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε νομοθετική πρωτοβουλία που θα θεσπίσει νέο δείκτη καθορισμού των αυξήσεων επί των ασφαλίστρων και ο οποίος θα δημιουργηθεί με βασικό «γρανάζι» την ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να αντικαταστήσει αυτόν του ΙΟΒΕ .
«Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και των διαδικασιών και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και την προστασία της ασφαλιστικής πίστης» είπε και πρόσθεσε:
«Ο νέος δείκτης θα ισχύσει από 1/1/2026. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διαφάνειας στην τιμολόγηση των υπηρεσιών έτσι ώστε να κάνουν συγκρίσεις οι καταναλωτές πριν πάρουν τις αποφάσεις τους».
Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι μέχρι τις αρχές του 2026, ο κ. Θεοδωρικάκος προειδοποίησε τις ασφαλιστικές εταιρίες να μην προβούν σε αυξήσεις ύψους 14% επί των ήδη ιπτάμενων συμβολαίων, κάτι που προκύπτει από τον υπάρχοντα δείκτη.
«Για τη νέα χρόνια θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα από την κυβέρνηση: δεν είναι αποδέκτες οι αυξήσεις ύψους 14%. Δεν είναι αποδέκτες. Καλούμε τις ασφαλιστικές να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό» τόνισε και προειδοποίησε πως σε διαφορετική περίπτωση θα ληφθούν μέτρα, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν για τις τράπεζες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι θα απευθυνθεί στην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ζητήσει άμεση ολοκλήρωση της έρευνας στο καρτέλ της ιδιωτικής υγείας.
«Ο δείκτης έχει πρόβλημα»
Μετά από ερώτηση του documentonews.gr σχετικά με το αν για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα ευθύνονται οι ασφαλιστικές εταιρίες ή οι αρχιτεκτονική της υφιστάμενης ρύθμισης, ο υπουργός δεν άφησε περιθώρεια για παρερμηνείες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο δείκτης έχει πρόβλημα».
Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε ότι κατά την πρωτολογία του στην Ολομέλεια επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω μεταρρύθμισης και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.