«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

«Άδειασμα» Δημητριάδη σε Μητσοτάκη στην Επιτροπή Θεσμών: Παραιτήθηκα, δεν με παραίτησε

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει -ακόμα και σε ξένα Μέσα- ότι ο ίδιος οδήγησε στην πόρτα της εξόδου τον μέχρι πρότινος πιο στενό του συνεργάτη και ανιψιό του, όμως, ο Γρηγόρης Δημητριάδης έχει διαφορετική άποψη και την εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Στην τεταμένη συνεδρίαση της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της οποίας η πλειοψηφία προχώρησε σε ομολογία ευθύνης για το σκάνδαλο των υποκλοπών επιβάλλοντας αφενός κλειστή συνεδρίαση την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως ΕΥΠ και Predator δεν έχουν καμία σχέση και αφετέρου τη μη βίαιη προσαγωγή των Φέλιξ Μπίτζιου, Γιάννη Λαβράνου και Ταλ Ντίλιαν, ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου ξεκαθάρισε πως παραιτήθηκε και δεν τον παραίτησαν.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον Νίκο Βούτση για τον τρόπο που προέκυψε η απομάκρυνσή του από την Ηρώδου Αττικού, απαντώντας ότι ήταν δική του απόφαση. Ειδικότερα, ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου φέρεται να υποστήριξε πως αυτοβούλως έθεσε εαυτόν εκτός Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας του θορύβου που είχε προκληθεί κατά της κυβέρνησης.

Παρόλο που η απάντηση αυτή πέρασε στα ψιλά, ενέχει πολιτική ουσία. Ειδικά δε αν ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει στους Sunday Times διαφορετική άποψη. Στις 2 Οκτωβρίου, δημοσιοποιήθηκε η συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στο βρετανικό Μέσο, περιλαμβάνοντας μία εκ διαμέτρου αντίθετη οπτική για το πώς χώρισαν οι δρόμοι τους με τον Γρ. Δημητριάδη.

«Δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση» είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος απ΄ό,τι φαίνεται ακόμα προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι του σκανδάλου! Και συμπλήρωσε: «Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα».

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, θεωρεί ότι απέλυσε το πρώην δεξί του χέρι, ενώ ο μέχρι πρόσφατα πιο έμπιστος συνεργάτης του διαβεβαιώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πως αυτοβούλως οδηγήθηκε στην έξοδο και μάλιστα για να προστατέψει την κυβέρνηση.

Αν και ο Γρ. Δημητριάδης φρόντισε να βάλει πλάτη στον θείο του για τις «νόμιμες επισυνδέσεις», φορτώνοντας στον τέως διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, όλες τις ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις της Υπηρεσίας με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια, δεν μοιάζει διατεθειμένος να προσφέρει στον Κυρ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα μετατροπής της «θυσίας» του -όπως ο ίδιος την περιγράφει- σε απόδειξη πρωθυπουργικής πυγμής και αποφασιστικότητας.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτόν ο πρώην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου έστειλε και ένα μήνυμα τόσο στον Κυρ. Μητσοτάκη όσο και στους μεγαλοεπιχειρηματίες – θύματα του Predator που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι.

Documento Newsletter