ΑΔΑΕ: «Ερευνώνται πάρα πολλές υποθέσεις παρακολουθήσεων με κοινά χαρακτηριστικά» αποκάλυψε ο Ράμμος στο Ευρωκοινοβούλιο

ΑΔΑΕ: «Ερευνώνται πάρα πολλές υποθέσεις παρακολουθήσεων με κοινά χαρακτηριστικά» αποκάλυψε ο Ράμμος στο Ευρωκοινοβούλιο

Στην αποκάλυψη ότι η ΑΔΑΕ έχει λάβει και διευρευνά «πάρα πολλές ακόμη καταγγελίες» για παρακολουθήσεις, εκτός των υποθέσεων Κουκάκη και Ανδρουλάκη, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Χρήστος Ράμμος, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Χρήστος Ράμμος, τόσο στην εισήγησή του, αλλά και απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ έχει λάβει και διερευνά πολλές καταγγελίες πολιτών για παρακολουθήσεις, χωρίς όμως να παρέχει πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του Στέλιου Κούλογλου σε σχέση με τη χρονική διάρκεια που θα έχει η έρευνα της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος, τόνισε ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά ότι καθυστερεί λόγω των πολλών υποθέσεων που διερευνώνται, εξηγώντας ότι πολλές από τις καταγγελίες εξετάζονται μαζί, καθώς έχουν «κοινά χαρακτηριστικά».

«Υπάρχουν πολλές καταγγελίες. Δεν είναι μόνο μία καταγγελία. Πολλοί βλέπουν μόνο την καταγγελία του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πολλές, πάρα πολλές καταγγελίες. Μερικές από αυτές πρέπει να συνεξεταστούν επειδή υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά», ανέφερε επί λέξει ο κ. Ράμμος. Συνεπώς, από τα όσα είπε μπορεί εύλογα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι «πάρα πολλές» καταγγελίες που εξετάζει η ΑΔΑΕ είναι βάσιμες και όχι απλές εικασίες κάποιων πολιτών.

Διέψευσε… ότι είπε πως τα έγγραφα Ανδρουλάκη καταστράφηκαν

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δέχτηκε «στενό μαρκάρισμα» από τους ευρωβουλευτές σχετικά με την πληροφορία ότι τα έγγραφα που προέκυψαν από την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, έχουν καταστραφεί από την ΕΥΠ. Ο Χρήστος Ράμμος, επιχείρησε να διαψεύσει σε πολύ έντονους τόνους το σημερινό σχετικό ρεπορτάζ των Νέων, τονίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο σε κανεναν δημοσιογράφο μετά την ενημέρωση που είχε η ΑΔΑΕ από την ΕΥΠ για το θέμα. Ωστόσο, η διάψευση ότι ο ίδιος δεν είναι η πηγή της πληροφορίας πως τα έγγραφα έχουν καταστραφεί, δεν διαψεύδει και αυτούσια την πληροφορία, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο τα πειστήρια της παρακολούθησης Ανδρουλάκη να έχουν καταστραφεί, να παραμένει ανοιχτό.

Επίσης, ο Χρήστος Ράμμος αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό των παρακολουθήσεων που έχουν γίνει από το 2021. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι οι 15.000 εντολές παρακολούθησης που έχουν εκδοθεί από το 2021, δεν προέρχονται εξ’ ολοκλήρου από την ΕΥΠ, αλλά και από άλλες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της έρευνας της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος τόνισε ότι αυτό θα γίνει «σύντομα», αποκλείοντας το ενδεχόμενο να διαρκέσει «μήνες», ωστόσο δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία. Εξήγησε δε, ότι μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της ΑΔΑΕ θα ενημερωθούν οι κύριοι Κουκάκης και Ανδρουλάκης, όπως και όλοι οι άλλοι ιδιώτες που έχουν κάνει καταγγελίες για παρακολουθήσεις, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει και απόρρητη γραπτή αναφορά για το θέμα, η οποία θα μπορεί να δοθεί μόνο στις δικαστικές αρχές, καθώς και στην Εξεταστική Επιτροπή του ελληνικού κοινοβουλίου.

Παρά το γεγονός όμως ότι ο κ. Ράμμος τόνισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουκάκης θα ενημερωθούν από την ΑΔΑΕ όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι σύμφωνα με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2021, «θα ήταν ποινικό αδίκημα η ΑΔΑΕ να ενημερώσει οποιονδήποτε στην Ελλάδα ότι παρακολουθήθηκε για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Ο Χρήστος Ράμμος, αρνήθηκε επίσης να απαντήσει σε ισπανίδα ευρωβουλευτή σε ερώτηση για τις ενδεχόμενες σχέσεις του «ανηψιού του πρωθυπουργού με την Intellexa», σημειώνοντας ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να μιλήσει για κάποιο τέτοιο θέμα. «Δεν μπορώ να μιλήσω για τη γενική διαφθορά ή άλλα προβλήματα. Υπάρχουν άλλες αρμόδιες αρχές για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος σε σχέση με τη διαδικασία των παρακολουθήσεων και τον ρόλο της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος τόνισε η αρχή που διοικεί δεν έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει την ουσία των λόγων οποιασδήποτε παρακολούθησης, αλά μόνο να διασφαλίσει τη διαδικασία. Παράλληλα, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι «πρεπει να σιγουρευτούμε ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί, αλλά αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να προέλθει από τον εθνικό νομοθέτη. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η εντολή πρέπει να εγκρίνεται όχι μόνο από έναν εισαγγελέα, αλλά από μια επιτροπή δικαστικών. Στις προτάσεις μου θα ζητήσω και να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στην ΑΔΑΕ».

Documento Newsletter