Τι είναι τα fitness – activity trackers; Πώς μπορείτε να τα αξιοποιήσουμε για μέγιστα οφέλη στη διατροφή και την υγεία σας; Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσουμε το βάρος και να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες;
Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος*
Βρείτε τις απαντήσεις και μάθετε τα πάντα για τα νέα αυτά gadgets που έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητά μας στο κείμενο που ακολουθεί.
Τι είναι τα fitness – activity trackers;
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Τα fitness – activity trackers είναι φορητές συσκευές, συνήθως υπό τη μορφή ρολογιού, που καταγράφουν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα ενός ατόμου μαζί με άλλα δεδομένα σχετικά με την αυτή όπως ο αριθμός των θερμίδων που δαπανώνται σε ημερήσια βάση, η καρδιακή συχνότητα, τα βήματα που διανύει το άτομο κ.α.
Επιπλέον, μπορούν να καταγράφουν δεδομένα όπως οι ώρες ύπνου και σωματικής αδράνειας αλλά και να στέλνουν ειδοποιήσεις στο χρήστη σύμφωνα με τους ημερήσιους στόχους φυσικής δραστηριότητας που αυτός έχει ορίσει.
Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες ενός fitness – activity tracker;
Μέτρηση βημάτων – απόστασης που διανύετε ημερησίως
Με τη χρήση ενός επιταχυνσιομέτρου μία συσκευή fitness – activity tracker μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό των βημάτων που διανύετε ημερησίως καθώς και την απόσταση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να καταγράφει και να σας ενημερώνει για τη σωματική σας δραστηριότητα σε ημερήσια βάση.
Υπολογισμός ενεργειακής δαπάνης
Επιπλέον, με τη χρήση εξισώσεων, σε συνδυασμό με τη σωματική δραστηριότητα που έχει καταγράψει, ένα activity tracker μπορεί να υπολογίσει τον αριθμό θερμίδων που δαπανάτε σε ημερήσια βάση.
Υπολογισμός Καρδιακών Παλμών
Παράλληλα, τα περισσότερα fitness trackers είναι εξοπλισμένα με παλμογράφο είτε στο σημείο του καρπού είτε με τη χρήση ειδικής ζώνης. Η λειτουργία αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη όπως θα δούμε στο τέλος του κειμένου.
Καταγραφή ποιότητας ύπνου
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των «έξυπνων» συσκευών αυτών είναι η δυνατότητα καταγραφής των ωρών αλλά και της ποιότητας ύπνου του ατόμου. Με τη χρήση ενός επιταχυνσιόμετρου, όπως είδαμε παραπάνω, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις σας το fitness tracker σας μπορεί να ανιχνεύει εάν είστε ξύπνιοι ή όχι και να καταγράφει τις ώρες ύπνου σας. Αν και δεν μπορεί να σας δώσει λεπτομέρειες για τα στάδια και την ποιότητα του ύπνου φαίνεται να έχει αρκετά καλή ακρίβεια στην καταγραφή της διάρκειας ύπνου.
Επιπλέον λειτουργίες
Πέραν αυτών των βασικών λειτουργιών ένα activity tracker είναι εξοπλισμένο με χρονόμετρο, πυξίδα, ξυπνητήρι και μπορεί να λαμβάνει ειδοποιήσεις από εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες στο κινητό σας.
Μπορεί ένα activity – fitness tracker να σας βοηθήσει να μειώσετε το βάρος σας;
Σίγουρα αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και το επίπεδο δραστηριότητάς σας ένα activity – fitness tracker δε μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας. Ωστόσο, στο κείμενο που ακολουθεί θα δούμε μαζί κάποιους έξυπνους τρόπους για να το χρησιμοποιήσετε ώστε να επιτύχετε τους διατροφικούς σας στόχους και να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα.
1. Παρακολουθήστε και αυξήστε τα βήματα που καταναλώνετε
Η καταγραφή των βημάτων που κάνετε ημερησίως αποτελεί εύκολο τρόπο να αξιολογήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα. Καταγράφοντας τα βήματα με το fitness tracker σας και χρησιμοποιώντας το παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πόσο δραστήριοι είστε καθημερινά.
< 5.000 βήματα καθιστική ζωή
5.000-7.000 βήματα ελαφριά δραστηριότητα
7.500-10.000 βήματα μέτρια δραστηριότητα
>10.000 βήματα μεγάλη δραστηριότητα
>12.500 βήματα πολύ μεγάλη δραστηριότητα
Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους τότε θα πρέπει να διανύετε 12.500 βήματα ημερησίως. Ρυθμίστε λοιπόν το fitness tracker σας στον παραπάνω στόχο και αυτό θα φροντίσει να σας στέλνει ειδοποιήσεις όταν επιτύχετε το στόχο σας αλλά και να σας ενημερώνει όταν για παράδειγμα είστε πολλές ώρες αδρανείς ώστε να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα.
2. Αυξήστε την κατανάλωση νερού/υγρών
Πώς θα το κάνετε; Αρχικά, κατεβάστε μία εφαρμογή η οποία καταγράφει την κατανάλωση νερού. Έπειτα, μέσω των ρυθμίσεων επιτρέψτε στην εφαρμογή να αποστέλλει ενημερώσεις στο activity tracker σας. Με τον τρόπο αυτό, ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα η συσκευή σας θα σας υπενθυμίζει να καταναλώσετε νερό αυξάνοντας έτσι τη συνολική ημερήσια πρόσληψή σας.
3. Μην παραλείπετε τα γεύματά σας
Ξεχνάτε συχνά να καταναλώσετε τα σνακ ή τα φρούτα σας; Όχι πιά! Η λύση βρίσκεται στο χέρι σας. Ξεκινήστε κατεβάζοντας μία εφαρμογή Meal Reminder. Προγραμματίστε τα γεύματά σας στην εφαρμογή και επιτρέψτε την αποστολή ειδοποιήσεων στο κινητό σας. Όπως και στην περίπτωση του νερού που είδαμε παραπάνω το fitness-tracker σας θα σας ειδοποιεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να μην παραλείψετε τα γεύματά σας ξανά.
Μπορεί ένα activity-fitness tracker να συμβάλλει στη μείωση λίπους;
Εάν ασκείστε τακτικά η απάντηση είναι «ναι»! Η ένταση της άσκησης καθορίζει τις πηγές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός ως καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Όταν η ένταση της άσκησης αντιστοιχεί στο 60 – 80% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας τότε οι περισσότερες από τις θερμίδες που δαπανάτε κατά την άσκηση προέρχονται από λίπος
Πώς θα βρείτε την ένταση αυτή;
Αρχικά, ξεκινήστε υπολογίζοντας τη Μέγιστη Καρδιακή σας Συχνότητα (ΜΚΣ). Αυτό μπορείτε να το κάνετε αφαιρώντας την ηλικία σας από το 220.
Μ.Κ.Σ = 220 – Ηλικία
π.χ. Αν είστε 30 ετών τότε η μέγιστη καρδιακή συχνότητά σας είναι 220 – 30 = 190 παλμοί/λεπτό.
Στη συνέχεια υπολογίστε το 60 – 80% αυτής πολλαπλασιάζοντας το παραπάνω αποτέλεσμα με 0,6 και 0,8 αντίστοιχα.
Άρα, στο παραπάνω παράδειγμα 190 x 0,6 = 114 παλμούς/λεπτό και 190 x 0,8 = 152 παλμούς/λεπτό.
Εάν λοιπόν το άτομο του παραπάνω παραδείγματος κάνει μία φυσική δραστηριότητα π.χ. τρέξιμο διατηρώντας από 114 εως 152 παλμούς/λεπτό τότε οι θερμίδες που θα καταναλώσει θα προέρχονται κυρίως από λίπος.
Πώς βοηθά σε αυτό το activity-fitness tracker;
Τα activity-fitness trackers όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι εξοπλισμένα με παλμογράφο για την καταγραφή της καρδιακής συχνότητας. Ως εκ τούτου, μπορείτε να βρείτε ποιοι παλμοί αντιστοιχουν σε εσάς και να φροντίσετε να κινήστε κοντά σε αυτούς για μεγαλύτερη «καύση» λίπους. Κάποιες από τις συσκευές περνώντας τα στοιχεία σας υπολογίζουν αυτόματα όλα τα παραπάνω οπότε σας γλιτώνουν από τις μαθηματικές πράξεις.
Τι είναι το «afterburn effect»;
Τα παραπάνω ισχύουν στην περίπτωση που επιλέξετε άσκηση σταθερής έντασης και μεγάλης διάρκειας. Στο σημείο αυτό αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε πώς όσον αφορά την καύση λίπους η υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση (HIIT) φαίνεται να υπερτερεί. Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη μορφή άσκησης παρουσιάζει το λεγόμενο «afterburn effect», οδηγώντας σε αύξηση του μεταβολισμού και συνεχής καύση λίπους ακόμη και μετά το πέρας της άσκησης.
Τι να προσέξετε;
Πριν ακολουθήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας συμβουλευτείτε έναν καθηγητή φυσικής αγωγής και το γιατρό σας.
Συμπερασματικά
Σίγουρα ένα activity-fitness tracker δε μπορεί από μόνο του να επηρεάσει το βάρος σας. Μπορεί ωστόσο να αποτελέσει σύμμαχό σας στην καταγραφή και τη βελτίωση των διατροφικών σας συνηθειών και της φυσικής σας δραστηριότητας.
* Ο Κωνσταντίνος Μπακόπουλος είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και ιδρυτής του κέντρου εργομετρικής αξιολόγησης & βελτίωσης αθλητικής απόδοσης NutriErgo. Παρέχει τις διαιτολογικές του υπηρεσίες στο ιδιωτικό του γραφείο στην περιοχή των Αμπελοκήπων.
Πηγή runfun.gr