«Αβραμόπουλος, Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης παραβίασαν το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον»

Τα πορίσματα των κομμάτων αναφορικά με την εκχώρηση του «Ερρίκος Ντυνάν» σε θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στην Υγεία.

Σε κλίμα πολιτικής πόλωσης μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο πρώην υπουργών Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου και Αδ. Γεωργιάδη, τέθηκαν επί τάπητος τα πορίσματα των κομμάτων για την πώληση του νοσοκομείου στη θυγατρική της Πειραιώς, ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ. 

«Αβραμόπουλος, Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης παραβίασαν το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον»

Μετά από τη διευθέτηση διαδικαστικών ζητημάτων από το προεδρείο της Επιτροπής, ο λόγος δόθηκε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Τζαμακλή, ο οποίος συνέταξε το πόρισμα της πλειοψηφίας για το σκάνδαλο εκχώρησης του «Ερρίκος Ντυνάν» στην τράπεζα Πειραιώς.

«Θα του καθίσουμε στο λαιμό»

Πριν την μακροσκελή του τοποθέτηση για το πόρισμα, ο κ. Τζαμακλής έκανε ένα εισαγωγικό σχόλιο με αφορμή τις δηλώσεις των Άδωνη Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς ο πρώτος αποκάλεσε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ «για τα σκουπίδια» και ο δεύτερος υποστήριξε πως έχει την πλειοψηφία για… πρωινό.

«Τα εξεταζόμενα περιστατικά βοούν» είπε ο κ. Τζαμακλής και χαρακτήρισε τις δηλώσεις των υπό διερεύνηση πρώην υπουργών Υγείας φαιδρές, αφελείς και αγοραίες, με δεδομένο ότι οι δυο τους «απώλεσαν την αίσθηση και τη βεβαιότητα της ατιμωρησίας και της ασυλίας γεγονός που προκάλεσε τον πανικό τους».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και σε μία σύσταση προς τον κ. Λοβέρδο αναφορικά με τα ημερήσια γεύματά του. «Το πρωινό του να το φροντίζει και να είναι υγιεινό. Του συστήνω να μας αποφεύγει για πρωινό γιατί υπάρχει κίνδυνος να του καθίσουμε βαριά στο στομάχι, όπως τον Ιούλιο του 2017 εδώ στην Επιτροπή που μας είχε για ορεκτικό. Μάλλον του καθίσαμε βαριά τότε» σχολίασε δηκτικά.

«Παραβίασαν το Σύνταγμα και το δημόσιο συμφέρον»

Ο κ. Τζαμακλής ξεκίνησε κάνοντας μία μακροσκελή ιστορική αναδρομή για τον τρόπο που συστάθηκε το «Ντυνάν» έως και τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε προκειμένου να καταλήξει στην τράπεζα Πειραιώς μέσω πλειστηριασμού.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας επισήμανε πολλάκις ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και σειρά νόμων κατοχυρώνουν τον κοινωφελή σκοπό του ιδρύματος, ο οποίος αντίκειται των πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφερόντων και σκοπών, καταλήγοντας στις πολιτικές ευθύνες που βαραίνουν τους Δ. Αβραμόπουλο, Α. Λοβέρδο, Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη αλλά και στις περαιτέρω ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν.

«Οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων την περίοδο από 1992 έως 2014 και κυρίως των ετών 2006 έως 2014 και των υπουργών Υγείας που παρενέβησαν είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης για την εκποίηση δια πλειστηριασμού του νοσοκομείου είναι σαφείς και μεγάλες» τόνισε ο κ. Τζαμακλής και εξήγησε ότι οι ευθύνες τους αφορούν τόσο την παραβίαση του Συντάγματος και του νόμου όσο και τη μη ορθή του εν ευρεία έννοια δημοσίου συμφέροντος που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ερυθρού Σταυρού προς το ΚΙΕΝ ως προς τις διατάξεις που αφορούσαν τον κοινωφελή σκοπό.

Επ΄ αυτού, ο κ. Τζαμακλής υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία sui generis διαπλοκή της διοίκησης Μαρτίνη, του πολιτικού προσωπικού και συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων που αλληλοεξυπηρετούνταν ποικιλοτρόπως χωρίς κανέναν κρατικό έλεγχο, φέρνοντας ως παραδείγματα τις αργομισθίες, τις υψηλές αντιμισθίες ακόμη και προς τους ορισθέντες από το υπουργείο Υγείας εκπροσώπους του κράτους. «Ασφαλώς και συνιστά διαφθορά η περιέλευση του νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα» είπε.

Επιπλέον, ο κ. Τζαμακλής περιέγραψε το νομοθετικό παζλ με σωρεία τροπολογιών από τους προαναφερθέντες υπουργούς προκειμένου να καλλιεργηθούν οι νομοθετικές συνθήκες που θα οδηγούσαν το «Ντυνάν» στην «αγκαλιά» της τράπεζας Πειραιώς. Αφηγήθηκε δε το ρόλο που διαδραμάτισε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ως κύριος πιστωτής του νοσοκομείου με δάνειο ύψους 115 εκατ. ευρώ, αναγκάζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο να συντάξει τροπολογία που άνοιξε την κερκόπορτα του ξεπουλήματος του νοσοκομείου το 2011, ασχέτως αν ο ίδιος –κατά τον κ. Τζαμακλή- ψευδομαρτύρησε στην Εξεταστική Επιτροπή ισχυριζόμενος ότι αυτή συντάχθηκε εντός του 2012.

Περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν αδικήματα

Ο κ. Τζαμακλής σημείωσε ότι στο πόρισμα ζητείται περαιτέρω διερεύνηση για τη σύμβαση 4/7/2012 αναφορικά με την εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του Ντυνάν, χαρακτηρίζοντας την εγγραφή αυτή «αχρείαστη» αφού κατέστησε το ΚΙΕΝ (Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν) παντελώς ευάλωτο στις επιδιώξεις του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Για τον Άδωνη Γεωργιάδη και τη διορισθείσα από εκείνον διοίκηση του «Ντυνάν» (σ.σ. Πανεθυμιτάκης και Κωσταράς) ζητείται η περαιτέρω διερεύνηση δεδομένου ότι παρακάμφθηκε το νομοθετικό – προστατευτικό πλέγμα για το ΚΙΕΝ, οδηγώντας στον πλειστηριασμό του νοσοκομείου και τη ζημία της περιουσίας του κοινωφελούς ιδρύματος. Μάλιστα, ζητείται η διερεύνηση όλων των διοικήσεων του Ιδρύματος.

Ο κ. Τζαμακλής είπε, επίσης, ότι στο πόρισμα ζητείται να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα αναφορικά με την εκτίμηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος πριν τον πλειστηριασμό κατά παράβαση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

«Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αδικήματα δεδομένου ότι το ελληνικό δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία με πιθανό ύψος 4,5 εκατ. ευρώ» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανέφερε ότι στο πόρισμα ζητείται επιπλέον διερεύνηση και για τις αργομισθίες που είχε περιγράψει στην έκθεσή του ο Λ. Λιαρόπουλος, καθώς φέρεται να ζημιώθηκε η περιουσία του ΚΙΕΝ.

O λόγος στη Δικαιοσύνη

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε ότι είναι άλλες οι αρμοδιότητες της Εξεταστικής και άλλες της Προανακριτικής Επιτροπής. «Δεν έχουμε αρμοδιότητα ούτε να ασκήσουμε διώξεις ούτε να πούμε ότι αυτό συνιστά ή δεν συνιστά αδίκημα» είπε, προσθέτοντας ότι όπως έγινε και με το πόρισμα για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ η Ολομέλεια αποφάσισε να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη. «Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Το πόρισμα δεν θα μείνει εν κενώ» επισήμανε.

Διασκεδάζει τις εντυπώσεις η ΝΔ

Γνωρίζοντας ότι όποια -τυχόν- αδικήματα διαπράχθηκαν κατά την υπουργική θητεία των προαναφερθέντων πολιτικών προσώπων είναι παραγεγραμμένα, η ΝΔ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υιοθετώντας την γραμμή Γεωργιάδη.

Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, υποστήριξε ότι αν η πλειοψηφία είχε εντοπίσει ποινικές ευθύνες, τότε θα ζητούσε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, κάτι που δεν κάνει επειδή δεν εντόπισε. Προσπάθησε δε να παρουσιάσει το «Ντυνάν» ως ιδιωτική κλινική και όχι ως κοινωφελές ίδρυμα που οδηγήθηκε στον πλειστηριασμό και στην εξαγορά από την τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να σωθούν οι θέσεις εργασίας και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, υπερασπίστηκε πλήρως τα πεπραγμένα του Άδωνη Γεωργιάδη, κρίνοντας ως υποχρεωτική την παραίτηση του Δ.Σ του ΚΙΕΝ κατά παραγγελία του τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα και αντικατάστασής του μετά την σχετική απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου.

Αφηγήθηκε δε ότι την κρίσιμη περίοδο πριν τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου το υπουργείο Υγείας είχε τρεις επιλογές:

1. Να ενταχθεί το «Ερρίκος Ντυνάν» στο ΕΣΥ με χρέη 300 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας τους φορολογουμένους,

2. Να αφήσει το ΚΙΕΝ στην τύχη του,

3. Να γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία που οδήγησε στον πλειστηριασμό του ιδρύματος.

Ο κ. Γεωργαντάς συνέχισε λέγοντας ότι με τη μέθοδο που υιοθετήθηκε διασφαλίστηκαν οι θέσεις εργασίας στο νοσοκομείο, ενώ παρουσιάστηκε κατηγορηματικός αναφορικά με το ότι δεν προκύπτει καμία ποινική ευθύνη κατά των πρώην υπουργών Υγείας, καθώς όλους τους -κατά τον κ. Γεωργαντά- έπραξαν με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Για το μόνο ζήτημα που η ΝΔ εγκρίνει την περαιτέρω διερεύνηση είναι η μη αναγγελία του ποσού των 4,5 εκατ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο κατά τον πλειστηριασμό του νοσοκομείου προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν εκκαθαρισμένη η οφειλή ή αν η οφειλή έγινε μετά την αναγγελία των προθεσμιών. 

Απορρίπτει το πόρισμα της πλειοψηφία η ΔΗΣΥ

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από την πλευρά της ΔΗΣΥ απέρριψε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σε αυτό δεν προτείνονται ποινικά αδικήματα. Μάλιστα, έψεξε το συντάκτη του πορίσματος λέγοντας ότι υιοθέτησε αυθαίρετους υπαινιγμούς σε βάρος τρίτων προσώπων χωρίς να παραθέτουν τεκμήρια και γεγονότα.