Α. Τσίπρας: Καταγγέλλει καθυστερήσεις, επιδιώκει συνολική συμφωνία

Α. Τσίπρας: Καταγγέλλει καθυστερήσεις, επιδιώκει συνολική συμφωνία

Η εκτίμηση ότι ΔΝΤ και Γερμανικό ΥΠΟΙΚ παίζουν αμφότεροι το παιχνίδι των καθυστερήσεων κερδίζει έδαφος εντός της κυβέρνησης και αναγκάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για μια ακόμη φορά, να ξεκινήσει κύκλο τηλεφωνημάτων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με βασικό στόχο την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στη Μάλτα.

Ο κ. Τσίπρας είχε πραγματοποιήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών, όπως αποκάλυψε και το Κυριακάτικο Documento (Μοσκοβισί, Γιούνκερ, Τσεντιλόνι), πριν τη σύνοδο της Ρώμης με στόχο να υποχωρήσει το Ταμείο έναντι των απαιτήσεών τους στα εργασιακά. Από το περασμένο Σάββατο οι τηλεφωνικές επαφές του κ. Τσίπρα είναι διαρκείς και «σε όλα τα επίπεδα», λένε στελέχη του Μαξίμου, τα οποία κάνουν λόγο για «τρομερή κινητοποίηση προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια της τελευταίας στιγμής. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής λέγοντας πως «όταν το ΔΝΤ ή ακόμα και ο κ. Σόιμπλε βρίσκει προσχήματα για να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, τότε η ελληνική κυβέρνηση οφείλει δημοσίως να ασκήσει αυτή την κριτική».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, «που δεν νιώθουν άνετα με μια μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε και με την πιθανότητα να είμαστε εμείς αυτοί που θα οδηγήσουμε τη χώρα έξω από την επιτροπεία».

Και ελληνικός δάκτυλος πίσω από τις καθυστερήσεις

Στο Μαξίμου βλέπουν και εσωτερικό δάκτυλο πίσω από τις καθυστερήσεις θεωρώντας διόλου τυχαία την κινητικότητα στο εσωτερικό της χώρας (συναντήσεις Μητσοτάκη με Γεννηματά, Θεοδωράκη και Λεβέντη, συνεχείς δηλώσεις Στουρνάρα, επανεμφάνιση Σημίτη) ενώ συνδέουν, εμμέσως πλην σαφώς, την πρόσφατη κινητικότητα και με τις εξελίξεις με τις εξεταστικές στη Βουλή για τα σκάνδαλα στην Υγεία (Novartis) και για τα εξοπλιστικά (Παπαντωνίου).

Μάλιστα μεθαύριο Τετάρτη θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία ενώ μεταξύ των ομιλητών θα είναι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Στην Αθήνα Τουσκ – Σταϊνμάγιερ

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ενώ την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, θα βρεθεί στην Αθήνα και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και θα έχει συναντήσεις με τους Παυλόπουλο και Τσίπρα.

Σε μία εβδομάδα από σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Μαδρίτη για την τρίτη συνάντηση των ηγετών του νότου (Club Med) και θα έχει την ευκαιρία να επισημάνει για μια ακόμη φορά τις ελληνικές θέσεις λίγες μάλιστα ημέρες πριν την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον όπου όπως όλα δείχνουν θα παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.

Στόχος η συνολική συμφωνία στα τέλη Απριλίου

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου επιμένει πως επιδιώκει μια συνολική συμφωνία και τότε και μόνο τότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα για μετά το 2018. Αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης (εργασιακά, ενεργειακό) αυτά θα μπορούσαν να έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή ακόμη και εντός της Μεγάλης εβδομάδας.

Το ενδιαφέρον όμως, βρίσκεται στη συμφωνία για μετά το 2018 και κυρίως για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα και στην απόφαση του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο φόβος στην Κυβέρνηση είναι ότι κυρίως το Γερμανικό ΥΠΟΙΚ «παίζει» καθυστερήσεις ενδεχομένως γνωρίζοντας ότι ο κ. Σόιμπλε μπορεί να μην είναι μέρος του παζλ την επομένη των Γερμανικών εκλογών. Καθυστερήσεις που με τον τρόπο του σιγοντάρει και το Ταμείο αφού η πάγια τακτική του «είναι να στριμώχνει» χρονικά τον αντίπαλο προκειμένου να κερδίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

O Αλέξης Τσίπρας, στη δήλωσή του προ ημερών στο «Έθνος» ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνον εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος κι έχουν αρχίσουν να εφαρμόζονται», είπε ο πρωθυπουργός.

Σπάσιμο της συμφωνίας στα δύο (προαπαιτούμενα τώρα και χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τις Γερμανικές εκλογές) οδηγεί τη χώρα εκτός ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και πιθανότατα αποκλείει μια έξοδο στις αγορές το πρώτο εξάμηνο του 2018, συνεπώς θέτει σε αμφισβήτηση το σχέδιο εξόδου από την κρίση και στο Μαξίμου δεν θέλουν ούτε να το συζητούν. Γνωρίζουν όμως ότι θα βόλευε πολλούς απ’ όσους σήμερα στο εσωτερικό φωνάζουν για κλείσιμο εδώ και τώρα και άνευ όρων της όποιας συμφωνίας και συνεπώς και της διαπραγμάτευσης.      

Documento Newsletter