99 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης- Μια άγνωστη ιστορία με τον Μιχάλη Κακογιάννη

99 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης- Μια άγνωστη ιστορία με τον Μιχάλη Κακογιάννη

Η αγάπη αλλά και οι καυγάδες του Μίκη Θεοδωράκη και του Μιχάλη Κακογιάννη «δι’ ασήμαντον αφορμήν». 

Με αφορμή τη σημερινή μέρα που συμπληρώνονται 99 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη (στις 29 Ιουλίου 1925), η Ξένια Καλδάρα, Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης θυμάται τη σχέση αγάπης και θαυμασμού των δύο επιφανών ανδρών, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Πρώτος έφυγε ο Κακογιάννης στις 25 Ιουλίου του 2011 αλλά αυτό δεν εμπόδιζε τον Μίκη να στέλνει κάθε χρόνο μια μεγάλο αγκαλιά λουλούδια στον τάφο του στενού του φίλου την ημέρα της ονομαστικής του εορτής. Αλλά και οι άνθρωποι του ιδρύματος Κακογιάννης ποτέ δεν ξέχασαν τα γενέθλια του Μίκη όσο ζούσε.

Η σχέση των δύο ανδρών  που καθόρισαν, ο καθένας στον τομέα του, τη νεοελληνική τέχνη υπήρξε αδιάλειπτη επί σειρά δεκαετιών. Η κ. Καλδάρα θυμάται τον θαυμασμό του Κακογιάννη για τον φίλο και συνεργάτη στις ταινίες του:  «Ο Μίκης έχει αδιανόητη μουσική παιδεία,  σπάνια σε παγκόσμιο επίπεδο», έλεγε.  Παρόλη την αμοιβαία εκτίμηση όμως δεν ήταν λίγες οι φορές που οι δυο τους τσακώνονταν. «Μάλωναν σαν τα μικρά παιδιά, δι’ ασήμαντον αφορμήν. Όσο διαρκούσε ο τσακωμός  έβγαιναν στις ταράτσες τους , οι οποίες απείχαν μεταξύ τους εκατό μέτρα, κοιτάζοντας ο ένας προς την κατεύθυνση του άλλου. Μετά από λίγο δεν άντεχαν, τα ξεχνούσαν όλα σαν να μην είχαν συμβεί ποτέ».

Βέβαια, όπως μας πληροφορεί, έτσι κι έφτανε στ’ αυτιά του ενός κακή κουβέντα για τον άλλον γινόταν θηρίο. «Έπεφταν να φάνε ζωντανό εκείνον που την ξεστόμισε», μας λέει περιγράφοντας τη σχέση συγκινητικής αφοσίωσης που μοιράστηκαν ως το τέλος. «Όταν ο Μιχάλης αρρώστησε πρώτος, ο Μίκης ήταν πολύ στοργικός μαζί του. Ερχόταν τακτικά στο σπίτι για να τσεκάρει πώς είναι και να του κάνει παρέα. Τους θυμάμαι να συζητούν με τις ώρες, ήταν τρομερή απόλαυση να τους ακούς. Όπως απόλαυση ήταν και να τους βλέπεις, συχνά μαζί με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, να περπατούν στο λόφο του Φιλοπάππου, κοντά στα σπίτια τους, στην περίφημη ‘βόλτα υγείας’ που τους συμβούλευαν να κάνουν οι γιατροί».

(Ξένια Καλδάρα, Πρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης)

Σήμερα το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι το 2025 ανακηρύχτηκε αφιερωματικό  έτος Μίκη Θεοδωράκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter