Στις 23 Μαΐου, η Ελληνίδα ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη είδε τον κόσμο από πολύ ψηλά, και συγκεκριμένα μόλις 600 μέτρα από την υψηλότερη βουνοκορφή των Ιμαλαΐων.
Η προσπάθειά της να αγγίξει την «Θεά των ουρανών» δεν ευοδώθηκε, καθώς οι αδυσώπητες καιρικές συνθήκες, οι οποίες αποτελούν και τον τελικό «κριτή» για το πότε και το αν θα γίνει η ανάβαση από τη μία βάση στην άλλη ως την κορυφή, ήταν απαγορευτικές για την ολοκλήρωση της αποστολής της. Οι άνεμοι άγγιζαν τα 100-110 χιλιόμετρα την ώρα και η θερμοκρασία τους -60 βαθμούς Κελσίου. Την τελική απόφαση πήρε ο Ινδός οδηγός της ομάδας, ο Σέρπα Σατιαμπράτα Νταμ, ο οποίος επέλεξε να προστατεύσει τους ορειβάτες του και να τους οδηγήσει με ασφάλεια στο δρόμο της επιστροφής.
«Κανένα βουνό, ούτε και το Έβερεστ, δεν αξίζει για να πεθάνεις κι εκείνη τη νύχτα είχα ήδη βιώσει το θάνατο γύρω μου στη «ζώνη θανάτου», έγραψε στο μπλογκ της η Κική Τσακαλδήμη.
«Παγωμένα σώματα πεταμένα τριγύρω σαν κουρέλια, χωρίς καμία ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Άνθρωποι είχαν πεθάνει φορώντας μάσκες οξυγόνου μέσα στις σκηνές τους. Ήταν μία τρέλα, η “μυρωδιά” του θανάτου διασκορπισμένη παντού. Δεν φοβήθηκα, ούτε και η ομάδα μου φοβήθηκε αλλά δεν μπορούσα να αποδεχτώ τον θάνατο σε τέτοια απομόνωση» συνεχίζει.
Η φετινή σεζόν αποτελεί την φονικότερη των τελευταίων ετών, καθώς έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10 ορειβάτες μέχρι στιγμής –τέσσερις εξ αυτών βρίσκονταν στη σκηνή τους στα 7.950 μέτρα, όπως αναφέρει και η κυρία Τσακαλδήμη– ενώ ένας ακόμη αγνοείται.
Το Έβερεστ δεν κάνει διακρίσεις: παραμένει θανάσιμα επικίνδυνο ανεξάρτητα από την εμπειρία όσων επιχειρούν να το κατακτήσουν και από τα διάφορα ρεκόρ ανάβασης. Τέτοια ήταν η περίπτωση του διάσημου Ελβετού αλπινιστή Ουέλι Στεκ, ο οποίος φέτος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εγκλιματισμού του χωρίς οδηγό Σέρπα στα Ιμαλάια, προτού επιχειρήσει να φτάσει στην κορυφή μέσω ενός στενού και εξαιρετικά επικίνδυνου περάσματος.
«Ένιωσα ταπεινή, ευγνώμων και τυχερή που βγήκα ζωντανή από αυτή τη δοκιμασία. Η κορυφή θα ήταν το τέλειο, αλλά για μένα το ταξίδι ήταν πάντα πιο σημαντικό από τον προορισμό και αυτό ήταν το ταξίδι της ζωής μου,» καταλήγει η 37χρονη ορειβάτισσα από την Αλεξανδρούπολη, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, ότι ασχολείται με το σπορ μόλις τα τελευταία τρία χρόνια.
Λίγοι έχουν αγναντέψει τον κόσμο από τα 8.250 μέτρα. Η Κική Τσακαλδήμη ανήκει σε αυτήν την «ελίτ». Και αυτό είναι κατόρθωμα μεγάλο. Το ίδιο και η σύνεση, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και στη δύναμη της φύσης, καθώς και η ικανοποίηση για το καβαφικό ωραίο ταξίδι.