80.000 ακίνητα στο σφυρί από Σεπτέμβριο

80.000 ακίνητα στο σφυρί από Σεπτέμβριο

Εφαρμόζουν συνταγή… Ραχόι και για ποσά κάτω από τα όρια προστασίας προκειμένου να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.

Το πραγματικό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης, η οποία μεταξύ άλλων είναι αποφασισμένη να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή για την ασυλία των τραπεζιτών από αποφάσεις που οδηγούν σε πλειστηριασμούς, πρόκειται να δουν μετά το καλοκαίρι χιλιάδες δανειολήπτες ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή δεν καλύπτει τους πάντες, φέρεται να είπαν στελέχη της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών τόσο κατά τις επαφές τους με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο όσο και κατά τη συνάντησή τους με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό προ δεκαημέρου. Στην αγωνία τους να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια που πλήττουν τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες αποκτούν τη δυνατότητα και εφόσον ανοίξουν τα ειρηνοδικεία από τον Σεπτέμβριο να προχωρήσουν σε εκτεταμένους πλειστηριασμούς ακινήτων και για ποσά κάτω από τα όρια προστασίας. Για την ιστορία, κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στην Ισπανία προ τριετίας, επί ημερών του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, βγάζοντας σε πλειστηριασμούς ακίνητα με τιμή εκκίνησης 20.000 ευρώ!

Το μήνυμα «βγάλτε ακίνητα στο σφυρί» πέρασε στις τράπεζες και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας SSM κατά την επίσκεψη του προέδρου του Αντρέα Ενρια στην Αθήνα δύο μέρες μετά τις εκλογές.

Η περίεργη αυτή κινητικότητα λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές έχει βάλει σε σκέψεις χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν τη νέα κυβέρνηση διόλου αρνητική στην προοπτική να αλλάξουν χέρια περιουσιακά στοιχεία της πολυδιαφημισμένης… μεσαίας τάξης σε λίγα μόλις λεπτά, όσο διαρκεί δηλαδή μια ηλεκτρονική δημοπρασία. Ο νέος νόμος, που ουσιαστικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα γίνεται αυτοματοποιημένα και με διαφάνεια η επίλογή των οφειλετών που χρήζουν προστασίας, σηματοδοτεί πλέον και τις αλλαγές στα όρια διενέργειας των πλειστηριασμών.

Τους λύνουν τα χέρια

Με δεδομένους τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ο κ. Ενρια, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επανέλαβε την ανάγκη επιτάχυνσης των πλειστηριασμών στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλος τρόπος ανάκτησης των οφειλών. Και αυτό διότι ο νέος νόμος 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτει όσους πραγματικά χρειάζονται προστασία και οι τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν εφεξής για την ανάκτηση ενεχύρων. Μέχρι και σήμερα υπάρχει ένα άτυπο όριο προστασίας δανειοληπτών για ακίνητα αξίας μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ. Πλέον λύνονται τα χέρια των τραπεζών προκειμένου να απαλλαγούν από τα «βαρίδια», όπως λένε, που υπάρχουν στους ισολογισμούς τους, μέσω είτε των πλειστηριασμών είτε της διαγραφής των οφειλών είτε ενός γενναίου κουρέματος. Στην πρώτη και την τρίτη περίπτωση θα αποκόμιζαν κάποια έσοδα. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτήν της διαγραφής, οι ισολογισμοί θα «κοκκίνιζαν» επικίνδυνα.

Η παράδοση ακινήτου θα αποτελέσει επίσης βασικό εργαλείο στην προσπάθεια συναινετικής λύσης για την αποπληρωμή της οφειλής και θα αξιοποιηθεί τόσο από τις τράπεζες όσο και από τα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ήδη ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά, έχοντας αγοράσει δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Προκειμένου να μη φτάσει ένα ακίνητο στη διαδικασία του πλειστηριασμού, ο ιδιοκτήτης του πρέπει να το παραδώσει οικειοθελώς στην τράπεζα και να απαλλαγεί από το χρέος του. Να σημειωθεί ότι με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία από το σύνολο των 21.750 ακινήτων που έχουν αλλάξει χέρια μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η συντριπτική πλειονότητα έχει περιέλθει στα χέρια των τραπεζών, που πλειοδοτούν στη διαδικασία της ρευστοποίησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.

Τα νέα όρια

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των ακινήτων που θα ρευστοποιηθούν τα προσεχή τρία χρόνια θα φτάσει περίπου τις 80.000 και με δεδομένο ότι η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται μόνο μέσω της νέας πλατφόρμας, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να διευρύνουν τα αναγκαστικά μέτρα.

Τα νέα όρια που έχουν τεθεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας ορίζουν ως πλαφόν:

• 175.000 ευρώ αν στις οφειλές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια και 250.000 ευρώ εάν δεν περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια.

• Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου κατά το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχει δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης να μην υπερβαίνει τις 12.500 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένει μόνο ένα άτομο, τις 21.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν δύο άτομα, τις 26.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν τρία άτομα, τις 31.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν τέσσερα άτομα και τις 36.000 ευρώ εφόσον στην κατοικία διαμένουν πέντε άτομα.

Documento Newsletter