80 χρόνια από την Απελευθέρωση – ΚΚΕ: «Τότε και τώρα: Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!»

Αν μπορούσαν οι επικοινωνιακοί πομποί της κυρίαρχης πολιτικής θα έσπρωχναν για να περάσει πιο γρήγορα η μέρα της 12ης Οκτώβρη 2024, που αναδείκνυε εικόνες του ΄44 από την Απελευθέρωση της Αθήνας και του Πειραιά από την κατοχή των ναζί. Το συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΚΚΕ στα Προπύλαια, ανήμερα της 80ης επετείου από την Απελευθέρωση συγκέντρωσε στην Αθήνα χιλιάδες λαού που “σήκωσαν” λάβαρα ιστορικής μνήμης, και όχι μόνο, για μεγαλειώδεις αγώνες του ελληνικού λαού . Το συλλαλητήριο δεν ήταν μόνο φόρος τιμής , αλλά συνδέεται με το σήμερα. Και αυτό προκαλεί “αμηχανία” στους λάτρεις της ανέξοδης ρητορικής για το ένδοξο παρελθόν που αναπαράγει μυθεύματα ή ιδεοληψίες αναθεωρητισμού της καθεστηκυίας τάξης. Πέρα από το ότι γενικώς στους κυβερνώντες κατά τα κυρίαρχα πολιτικά πρότυπα αρέσει να «εξαφανίζουν» και επικοινωνιακά ό,τι μαζικό τούς αμφισβητεί και αντιθέτως ενώνει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση υπέρ των πολλών– τηρουμένων των αναλογιών δες τι έγινε με τη συναυλία για το έγκλημα των Τεμπών.
Αν έχει μια αξία η αναφορά στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ, είναι γιατί υπενθυμίζει τη δυναμική του λαού ως κινητήριας δύναμης της ιστορικής εξέλιξης και αυτό ενώνει το χθες με το κάθε φορά σήμερα. Σε μια περίοδο που τα πολεμικά μέτωπα επεκτείνονται και οι σχεδιασμοί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ -πολεμικής βιομηχανίας εμπλέκουν λαούς , και το δικό μας με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ, σε επικίνδυνες καταστάσεις έχει σημασία ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας εντάσσει την πρωτοβουλία αυτή στην απόφασή του να μπει μπροστά στους αγώνες κατά του συστήματος της αδικίας και κατά του πολέμου. Το κάλεσμα για συμπόρευση με το ΚΚΕ σχηματοποιείται στο στόχο να δυναμώσει η πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην κυρίαρχη αστική πολιτική, και για την επιτυχία των σημαντικών απεργιακών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται για το άμεσο επόμενο διάστημα, όπως στις 20 Νοέμβρη 2024 με αιτήματα πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με σύγχρονα δικαιώματα, κατάργηση αντιλαϊκών φόρων, αύξηση των κρατικών δαπανών σε Υγεία και Παιδεία.

Μάλιστα, την ίδια ώρα που κατηγορούν το ΚΚΕ για πολιτική …Δευτέρας Παρουσίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το αντιστρέφει σημειώνοντας ότι τα λαϊκά αιτήματα για καλύτερη ζωή «είναι ζητήματα ζωής και θανάτου για τον λαό και κανείς δεν μπορεί να περιμένει τη Δευτέρα Παρουσία της ΝΔ του Μητσοτάκη ή κάποιου άλλου Μητσοτάκη. Το αντίθετο. Όλοι αυτοί ούτε θέλουν ούτε μπορούν να θίξουν την αιτία αυτών των προβλημάτων: Τα κέρδη του κεφαλαίου, τις υπέρογκες δαπάνες για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τον Περισσό, μόνο ο λαός και η νεολαία μπορούν να τα επιβάλουν με την οργανωμένη πάλη τους και το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της πάλης, δείχνοντας ως ρεαλιστική διέξοδο «τη σύγκρουση με την εξουσία του κεφαλαίου, την ήττα και τελικά την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει πολέμους, εκμετάλλευση και ανταγωνισμούς».

Και επί του συγκεκριμένου για την πραγματική λαϊκή -εργατική αντιπολίτευση έχει ενδιαφέρον η εξής αναφορά του Δημήτρη Κουτσούμπα από το συλλαλητήριο της 12ης Οκτωβρίους 2024:

«Το Κόμμα σήμερα, έχοντας κατακτήσει τεράστια πείρα, μελετά όλα αυτά τα ζητήματα, μπαίνει μπροστά ακόμα πιο αποφασιστικά, για να δυναμώσει η πραγματική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην κυρίαρχη αστική πολιτική.
Δηλαδή, η αντιπολίτευση που κάνει ο ίδιος ο λαός και ούτε μπορούν ούτε θέλουν να κάνουν τα κόμματα της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας, όπως στο ΠΑΣΟΚ, που είτε με τον έναν είτε με τον άλλο πρόεδρο θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτη σε όλες τις κρίσιμες για τον λαό πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ και του Μητσοτάκη, της ΕΕ και του συστήματος.
Το ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν αλλάξει κάπως η σημερινή τραγελαφική εικόνα, είτε με κάποιου είδους συνθηκολόγηση ανάμεσα σε κάποιες ομάδες και αρχηγίσκους, είτε με μια διάσπαση και προσπάθεια ανασύνθεσης, οι αιτίες που έχουν οδηγήσει στον σημερινό μεγάλο εκφυλισμό δεν αλλάζουν. Κι αυτές είναι πάνω από όλα ιδεολογικές – πολιτικές.
Σήμερα, όλοι όσοι και όσες βλέπουν πως καμία πλέον προοδευτικότητα στα λόγια δεν μπορεί άλλο να κρύψει τις δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να κρύψει τον ρόλο μιας εξαιρετικά βολικής αντιπολίτευσης που έχουν αναλάβει απέναντι στον Μητσοτάκη, όσοι και όσες σκέφτονται πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος για νέες απογοητεύσεις -μέρα μάλιστα που είναι σήμερα- είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουν μαζί μας ότι “Τότε και τώρα: Μόνο ο λαός σώζει τον λαό!”».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη – Πέρασε με 138 ψήφους

Η χρυσή παράγκα της Μενδώνη – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη μετά την απόφαση της ΚΕ: «Η φωνή μας είναι το συνέδριο»

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: Ντροπιαστική η αναφορά του στη συναυλία για τα Τέμπη

Νίκος Μωραΐτης: Φωνή εντόμου τώρα είναι η φωνή του

Ετικέτες